Tickets
Shop
Nieuws 22 apr 2024

Jumbo neemt definitief afscheid van Jutta Leerdam

Lange tijd waren Schaatsteam Jumbo en Jutta Leerdam in gesprek over een verlenging van het contract van de topschaatsster, maar beide partijen zijn er niet uitgekomen. Waar de toekomst van de meervoudig wereldkampioene en influencer ligt, is nog onbekend.

Foto : Soenar Chamid

"We hebben Jutta een zeer mooi aanbod gedaan om de samenwerking voort te zetten”, vertelt  commercieel directeur Sven Kramer aan de Telegraaf. "Daarbij hebben wij een heldere visie over hoe die samenwerking met elkaar in te vullen. Wij proefden vanuit Jutta niet de overtuiging en het commitment dat in onze ogen nodig is om samen succesvol te kunnen voortzetten. Daarop hebben wij vorige week besloten de gesprekken te stoppen en de samenwerking te beëindigen.” Na twee jaren in het geel-zwart is kopvrouw Leerdam daarmee geen onderdeel meer van de formatie van Jac Orie. Jumbo, dat Visma kwijt is als sponsor, is bezig met het toekomstbestendig maken van de ploeg en daarbij is niemand groter dan het team, aldus Kramer bij het AD. 

De eerste reactie van Leerdam:

In haar eerste winter was Leerdam zeer succesvol. Ze pakte de wereldtitel op haar 1000 meter en werd Europees kampioene sprint in Hamar. Daarnaast was er een bronzen WK-medaille op de 500 meter. Afgelopen jaar waren er minder prijzen voor de Westlandse door een haperende enkel. In Calgary werd ze derde op de 1000 meter tijdens het WK Afstanden. Op die afstand pakte ze wel haar derde Europese titel. 

Jac Orie en Sven Kramer, krijgen zij hun team weer naar de absolute top? | Foto : Soenar Chamid

Hoe de toekomst van Leerdam er nu uit gaat zien, is nog onbekend. De meeste schaatsploegen hebben alle contracten al (bijna) rond. Bovendien lijkt het onwaarschijnlijk dat de 25-jarige rijdster terug zou keren bij een team dat ze eerder verlaten had. In 2020 eindigde het avontuur van Leerdam bij Reggeborgh, na een verschil van inzicht tussen haar, haar ex-vriend Koen Verweij en de ploeg. Ook IKO is geen onbekende voor de Westlandse, daar begon ze als seniore in 2018. Daarnaast is het de vraag wie de financiële mogelijkheden heeft om niet alleen een schaatsster in dienst te nemen, maar ook het merk Leerdam met haar 4,3 miljoen volgers. Zou de Westlandse weer een eigen ploeg willen opstarten, na haar tijd bij Worldstream?

Leerdam is niet de enige die de ploeg verlaat. Met Thomas Krol (gestopt), Antoinette Rijpma - de Jong (Reggeborgh) en Jorrit Bergsma (terug naar Albert Heijn Zaanlander) verloor Jumbo al enkele grote namen. Reina Anema, Serge Yoro, Dai Dai N'tab, Merel Conijn en Kai Verbij zijn ook weg. Daarvoor in de plaats zijn Isabel Grevelt, Mathias Vosté, Sanne in 't Hof en Remco Stam gekomen, maar dat kwartet heeft de tijd nodig om de gaten te vullen die de grote schaatsers achter zullen laten. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan