Tickets
Shop
Marathon 26 mrt 2023

Winterse terugblik: 'zuigen', rodelen en Nederlands natuurijs

Afgelopen seizoen schotelden de kilometervreters van de marathon weer een prachtige strijd voor. Sterk ploegenspel van de machtsblokken werd afgewisseld met verrassende overwinningen van talenten en ervaren rotten.

Foto : Neeke Smit

Stoltenborg is klaar met het ‘zuigen’ van Reggeborgh
Bij de Marathon Cup in Haarlem was niet de winnaar het verhaal van de dag, maar Mats Stoltenborg, die de wedstrijd niet eens uit mocht rijden. “Het is zo verschrikkelijk, dat sarren van die gasten van Reggeborgh houdt maar niet op. Het gaat al jaren op deze wijze en vanavond werd het me te veel”, aldus de schaatser van Jumbo-Visma. Alle frustratie kwam eruit tijdens de race: Stoltenborg gaf Bart Hoolwerf (Reggeborgh) een klap. De eerste kaart uit zijn carrière was gelijk een rode. Hij accepteerde de schorsing en hoopte dat hij een statement had gemaakt met zijn actie. Hoolwerf was zich van geen kwaad bewust en dacht dat de frustratie afkomstig was van het uitblijven van zeges voor Jumbo-Visma. Overigens won Hoolwerfs ploeggenoot Gary Hekman.

Koorts in het schaatspeloton
Toen in december de temperaturen onder nul kwamen, ontstond er onrust in het peloton. Wanneer kan er op natuurijs geschaatst worden en hoe vaak? Vakantiedagen werden opgevraagd en de strijd om de eerste natuurijsmarathon barstte los. Burgum kreeg de primeur en op 14 december waren alle liefhebbers van de marathonsport in het Friese dorpje te vinden. Terwijl de wedstrijd al bezig was, stond er nog een file bij de kassa, zoveel toeschouwers waren erop afgekomen. Bij de mannen pakte Gary Hekman de winst. Als ‘Bambi’ gleed de ‘Beer van Ramsbergen’ naar de finish. Maaike Verweij was in haar eentje het machtsblok van BDM-BTZ te snel af in de sprint en was dus net als in 2021 de beste op Nederlands natuurijs.

Maaike Verweij schreef de enige Nederlandse natuurijswedstrijd op haar naam. | Foto : Neeke Smit

Hoolwerfs eerste, Schoutens zevende
Als Irene Schouten aan de start staat van een marathon, is ze altijd favoriete. Met alle ogen op haar gericht is het des te knapper dat zij de overwinning vaak weet binnen te slepen voor haar team. Haar zege in Amsterdam bij het NK was bovendien een bijzondere prestatie, omdat ze – zo vertelde ze later – kampte met oververmoeidheid na het zware olympische seizoen. Evert Hoolwerf veroverde zijn eerste nationale titel en was daarmee de derde Hoolwerf uit de ploeg die het rood-wit-blauw pakte. “Ik heb gelukkig nu ook eindelijk recht van spreken”, luidde zijn eerste reactie na de finish, enkele minuten nadat hij met betraande ogen op het ijs had gezeten.

Spelletjes, iglo’s en rodelen in Oostenrijk
Door de vele sneeuwval op de Weissensee konden de marathonschaatsers de eerste dagen in Oostenrijk niet het ijs op. Terwijl meerdere toertochten en de eerste Grand Prix geschrapt werden, zochten de marathonschaatsers ander vertier. Naast de vele spelletjes die gespeeld werden in de warme chalets en hotels, bouwde Team Fortunee Coffee een iglo en bedacht Port of Amsterdam een ware rodelwedstrijd. Wel op eigen risico… Vooral voor Luna Jonkers was de afgelasting van de eerste koers een domper, zij mocht daardoor niet in het rood-wit-blauw rijden.

Ari en Hendriks
De Alternatieve Elfstedentocht is één van de hoogtepunten van het schaatsseizoen, waar de beste rijders komen bovendrijven. Voor de reis naar Oostenrijk had Reggeborgh al meerdere overwinningen op zijn naam geschreven, mede door het beukwerk van Crispijn Ariëns. Daarom gaf Roy Boeve, zijn ploegleider, het volgende mee aan zijn team voor de Alternatieve: “Crispijn rijdt het hele jaar de ballen uit zijn broek. Het is nu aan jullie dat voor hem te doen." En zo geschiedde. 'Ari' mocht zelf het podium op, mede te danken aan 'de parachute' van Reggeborgh.

Emoties bij Ariëns na zijn winst. | Foto : Neeke Smit

Tijdens het Open Nederlands Kampioenschap bevestigde Sharon Hendriks al dat ze prima uit de voeten kan op natuurijs. Het bracht de rijdster van A6.nl de bronzen medaille tijdens haar laatste week als wedstrijdschaatsster op de Weissensee . Maar het sprookje werd nog mooier. Gedurende de Alternatieve Elfstedentocht wilde ze vooral genieten. Niet alleen tijdens de koers lukte dat, maar vooral ook daarna. Een katachtige spurt bracht haar de overwinning. Toen zij als eerste de finish gepasseerd had, kwamen haar ploeggenotes en coaches op haar afgestormd om het feest te vieren.

Hoolwerf voelt zich benadeeld na kapotte fotofinish
De kortste race op het Zweedse natuurijs van Luleå draaide bij de mannen uit op een sprint. Evert Hoolwerf ging als eerste aan en bleef nipt Harm Visser voor, althans daar was de rijder van Reggeborgh zelf van overtuigd. De fotofinish moest uitsluitsel geven, maar die liet het precies in de laatste ronde afweten. De transpondertijden wezen de rijder van Jumbo-Visma aan als winnaar, tot onvrede van de rijders van Reggeborgh, die voor de podiumceremonie al vertrokken waren. Roy Boeve bood daar later zijn excuses voor aan en legde uit waar de woede vandaan kwam.

Chiel Smit verrassing van Zweden
Nadat de vrouwen van BDM-BTZ hun suprematie bevestigd hadden door ook de Grand Prix Finale Sea Ice Classic in Zweden op hun naam te schrijven, zat Chiel Smit verrassend in de kopgroep bij de mannen. Met Casper de Gier pokerde hij vlak voor de finish. Wie ging de sprint aan? Omdat Smit net iets scherper was dan De Gier, passeerde zijn schaats als eerste de finish. De eerste podiumplek in de Topdivisie was voor de schaatser van Sprog gelijk een koers over 150 kilometer op natuurijs.

Verbouwereerd finishte Smit als eerste. | Foto : Neeke Smit

Slotstuk in Leeuwarden
Het seizoen werd in de Friese Elfstedenhal afgesloten met de Marathon Cup Finale. Na een moeizaam begin van de winter bekroonde Jumbo-Visma een sterke tweede helft met de Cupwinst van Harm Visser en de dagzege van Robert Post. Maaike Verweij moest door een sleutelbeenblessure toekijken bij de vrouwen en zag haar ploeggenotes de koers controleren, zodat zij het klassement won. Irene Schouten was de snelste in de sprint.

Voor verschillende schaatsers was de wedstrijd in Leeuwarden de laatste van hun carrière. De volgende namen stopten deze winter: Janet Beers, Lisanne Buurman, Laura van Ramshorst, Sharon Hendriks, Floor Peters, Jade van der Molen, Janneke Elzinga, Ankie Ytsma, Jessica Merkens, Quinty Ton, Roza Blokker, Koen Klinkhamer, Daan Besteman en Ruud Slagter.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan