Tickets
Shop
Marathon 25 feb 2023

Janneke Elzinga voelt medaille door haar vingers glippen

Op een bankje na de finish van de LKAB Sprint zat Janneke Elzinga voorover gebogen. Ze realiseerde zich dat dit misschien wel dé kans van haar carrière was om op natuurijs een podiumplek te bemachtigen. Van de vier koploopsters belandde zij op de meest ondankbare positie.

Foto : Neeke Smit

“Misschien had ik eerder moeten beginnen met aanvallen”, begint Janneke Elzinga gelijk met haar analyse. “Ik vond het heel lastig om met wind mee een voorsprong te houden. Toen ze vlak voor de finish naar elkaar keken, heb ik nog een laatste poging gedaan. Dat was niet genoeg. Ik had de een-na-laatste ronde een aanval moeten plaatsen, of misschien nog eerder”, neemt ze zichzelf de vierde plaats kwalijk.

Halverwege de race over veertig kilometer in Luleå vormde zich een kopgroep met Ineke Dedden, Beau Wagemaker, Brit Qualm en Elzinga. “Ik ben geen sprinter, terwijl de andere meiden daar wel op konden vertrouwen. Ik wist dat Ineke zo hard kon rijden, vooral met wind mee. Het is kansloos om dan weg te springen”, vertelt Elzinga.

Terneergeslagen doet de rijdster, die donderdag ook al als laatste finishte van de kopgroep (vijfde), haar verhaal. “Dit is mijn voorlaatste wedstrijd op natuurijs, in al die jaren is het me nooit gelukt om podium te rijden. Het geeft dan ook extra druk dat morgen mijn laatste kans is.” Want als Elzinga in Zweden op het vliegveld stapt, resteert er alleen nog maar een wedstrijd op kunstijs; de Marathon Cup Finale in Leeuwarden. De teller op natuurijs blijft dus vooralsnog op nul staan, in 2022 won ze wel een Marathon Cup. 

Elzinga probeerde het wel, maar zag haar medaillekansen in rook opgaan, toen ze niet kon ontsnappen. | Foto : Neeke Smit

De 29-jarige schaatsster van PGM Bakker zwaait na dit seizoen af als marathonschaatsster, omdat ze in Denemarken gaat wonen. “Momenteel ben ik bezig met mijn promotieonderzoek, waar ik in Kopenhagen een vervolg aan ga geven. Ik doe onderzoek naar de darmbacteriën die in de slijmlaag van je darmen leven. Daarbij focus ik me op de moleculaire interactie tussen die gezonde bacteriën en de darmcellen.”

“Vorig jaar ben ik voor drie maanden in Kopenhagen geweest als een soort stage. Daar zit het beste lab van Europa op dit gebied. Het was goed bevallen en omdat ik daar veel kan leren over mijn tak van wetenschap, pak ik de kans die ik aangeboden krijg. Deze microbiologie is een passie van mij, net als schaatsen. Helaas betekent dat wel dat ik geen marathons meer kan rijden.”

Donderdag was Elzinga vijfde, zaterdag vierde, dus zondag…?

In het rood-wit-blauw schreef Ineke Dedden de wedstrijd op haar naam. Beau Wagemaker werd tweede, maar zag het als ‘zilver met een gouden randje’. Ook nummer drie, Britt Qualm, was tevreden met haar prestatie. “Het was best zwaar, veel wind en koud. Mijn ogen zijn bevroren, dat doet echt pijn”, waaruit bleek hoe de kou haar te grazen had genomen. Voor de schaatsster van A6.nl was het haar eerste medaille van het seizoen, dus even later stond ze weer lachend op het podium.

De volledige uitslag van de mannen en vrouwen is hier te vinden. 

Ineke Dedden (midden), Beau Wagemaker (links) en Brit Qualm (rechts) keken alle drie tevreden terug. | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan