Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2023

Wie kent het sprookje van die sportarts in opleiding?

Als een brandweersirene bleef Sharon Hendriks gillen, terwijl haar ploeggenotes, teamleiding en aanverwante ‘familieleden’ van A6.nl zich op haar stortten. Het was vermakelijk te horen hoe een doorgaans ingetogen sportarts in opleiding door een nooit verwacht schaatssucces in vuur en vlam kon raken. Tegelijkertijd ook begrijpelijk, want als je de Alternatieve Elfstedentocht wint terwijl de eindstreep van je carrière in zicht is, mogen alle remmen best los…

Foto : Neeke Smit

Hoeveel adviezen en goedbedoelde raad Sharon Hendriks de afgelopen maanden ook deelde met haar (jongere) ploeggenotes, ze vergat waarschijnlijk die ene tip die haar op de eerste dag van februari 2023 de mooiste prijs van haar sportcarrière opleverde. Durf te dromen.

Zijzelf deed het nimmer, ook woensdagmorgen niet bij het wakker worden in haar Oostenrijkse hotelbed, wetend dat een van de laatste monsterschaatsritten op haar wachtte. Oké, de derde plaats op het Open Nederlands Kampioenschap omarmde ze drie dagen eerder als een godsgeschenk uit de helblauwe hemel boven meer, maar met meer hield ze echt geen rekening.

Daar is ze, de duvel uit het doosje: Sharon Hendriks, de winnares van de Alternatieve Elfstedentocht 2023. | Foto : Neeke Smit

Woensdagmorgen al helemaal niet toen ze gedurende de rondreis over het brekebenenijs door het gevoel werd overvallen dat ze de avond ervoor het traditionele ‘blarenbal’ van de toerrijders had bezocht in de feesttent, met alle kwalijke gevolgen van dien. Zo ontaardde de Alternatieve Elfstedentocht in een ploeterrit tot tweeënhalve ronden voor het einde. Wat er ook in haar lichaam gebeurde, “ik begon me weer goed te voelen. Niet dat ik er direct de geest van kreeg en mezelf kansen ging toedichten. Sterker nog, iedereen in het peloton wist ook dat ik op het ONK lekker bezig was geweest, dus mij zou niemand meer laten rijden…”, vertelde de overgelukkige routinier van A6.nl die tussen 2018 en 2021 tijdelijk haar sportieve aspiraties aan de kant had geschoven om meer tijd te maken voor andere zaken.

Hoe de wedstrijd van de vrouwen verliep, liet Hendriks volkomen koud. “Ik startte vanmorgen alleen met de intentie er eens goed van te genieten, omdat het de laatste keer zou zijn. Die ontspannen instelling heeft me enorm geholpen dit jaar. Ze zeggen weleens dat je moet durven verliezen. Dat heb ik geleerd. Of ik nou eerste zou worden, of twintigste, het interesseerde me niets. Komende vrijdag moet ik gewoon weer poli draaien in het ziekenhuis. Er was geen druk. Mijn leven zou niet veranderen door goede of slechte uitslagen. Ik vind het mooi de jonge meiden in de ploeg wat bij te brengen. Zie ik een kans voor mezelf, dan ga ik er echter vol voor. Zoniet, dan doe ik m’n werk voor de anderen.”

Had ze deze benadering maar gekend in de beginfase van de ambitieuze sportjaren. “Dat zou me verderop vast hebben geholpen. In het begin niet; ik was zo jong dat ik dacht dat alles me overkwam. Werd ik een keer tweede, dan zei ik in mezelf: wat moet de rest vandaag slecht zijn geweest.” Ze grijnsde, ze straalde, en ze bleef enthousiast doorratelen. Vragen over het wedstrijdverloop boeiden Hendriks niet echt. Dat Esther Kiel en Femke Mossinkoff rondenlang dapper vooruit hadden geschaatst, vond ze prima. Ook de ontsnappingspoging van een ander kwartet vrouwen, onder wie de laatste AET-winnares Laura van Ramshorst, had haar weinig gedaan.

Laura van Ramshorst leek even haar stunt van 2020 te herhalen, maar sneuvelde toch op de valreep. | Foto : Neeke Smit

Brit Qualm: 'Zó jammer dat Sharon ermee stopt'
Brit Qualm (21), de negen jaar jongere ploegmaat van Sharon Hendriks die als vijftiende finishte en zo de tweede rijdster van A6.nl was in de uitslag, bleef maar herhalen hoe ‘supervet’ zij de coup van de doorgewinterde marathonrijdster vond. Pas na dat eerbetoon stond ze even stil bij het naderende afscheid van het grote voorbeeld in de ploeg. “Het is superjammer dat ze ermee ophoudt, want Sharon was dit seizoen de vraagbaak voor ons. Alle vragen die we hadden, stelden we aan haar. Over voeding, over training, echt het ging over van alles, ook als je stuk zat in de koers. Daar had ik vandaag wel last van, haha. Ik wist even niet waar ik het best kon zitten in de groep en toen heb ik haar even opgezocht. Tegen het einde probeerde ik wat naar voren op te schuiven, maar in de sprint hoorde ik al dat ze had gewonnen. Vanaf dat moment kon ik alleen nog maar juichen…”

"Laura ging weg en bleef lang voorop. Prima, wij hoefde niets te doen met ons team en konden kijken naar BDM-BTZ. Pas in de finale, toen duidelijk werd dat door die meiden alles op de sprint werd gezet, kroop ik achter de trein van BDM. Iedereen in de groep had er geen problemen mee. Al wist ik niet precies wat ik daar moest doen, nam ik me voor alles eruit te gooien. Nee, natuurlijk verwachtte ik nooit dat ik er nog overheen zou komen. Ik ben een keer derde geworden in de Alternatieve. Vanaf die dag meende ik dat mijn kans daarmee was verkeken. Ik viel op twee kilometer van de finish, maar kwam nog heel dichtbij. Of zich alsnog een mogelijkheid zou aandienen, wist ik niet. Wat kon mij het ook schelen. Ik had een podiumplek in deze wedstrijd, dat was mooi genoeg. Het enige dat ik me had voorgenomen, was te genieten van de Weissensee….”

Merel Bosma (3e), Sharon Hendriks (1e) en Roza Blokker (2e). | Foto : Neeke Smit

De katachtige spurt waarmee ze Roza Blokker (tweede) Merel Bosma (derde) van de zege afhield, betekende een verlenging van dat genot. Want wie het beste alternatief voor de echte Elfstedentocht op zijn of haar naam brengt, wordt gehuldigd op de bingo-avond van alle schaatstoeristen die het dorp in deze periode overspoelen. Dat eerbetoon plakte Hendriks uiteraard graag aan de lange schaatsdag waarvan ze overtuigd was dat die nooit, maar dan ook nooit meer zo zou eindigen.

De uitslag van de AET voor vrouwen staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan