Tickets
Shop
Marathon 11 mrt 2023

Jumbo-Visma uitzinnig: ‘Mooier kan niet’

Omdat Harm Visser een nipte voorsprong had in het klassement, moesten de mannen van Jumbo-Visma tijdens de Marathon Cup Finale – Royal A-ware Marathon aan de bak om de Cup over de streep te trekken. Maar ook de dagzege stond bij de start op het wensenlijstje van de mannen. Geen onmogelijke combinatie, bleek later.

Foto : Neeke Smit

Vele kopgroepjes strandden tijdens de marathon in Leeuwarden, maar vlak voor het einde zat Jorrit Bergsma met zijn ploeggenoot Robert Post mee in de beslissende demarrage. Ook Daan Gelling behoorde tot de uitverkorenen die mochten strijden om de overwinning. Aangezien het peloton op te grote achterstand reed, mochten Harm Visser en zijn naaste belager voor het klassement, Sjoerd den Hertog, vroegtijdig sprinten voor de Marathon Cup. Van een echt duel was geen sprake, Visser was de snelste van het peloton en daarmee verzekerde hij zichzelf van de eerste klassementswinst.

Nadat hij gefeliciteerd was door zijn coaches en de gefinishte rijders, volgde Visser vol spanning de verrichtingen van zijn twee teamgenoten. Bergsma leidde het drietal, met Gelling in zijn rug en Post in derde positie. Post vertelt: “Jorrit Bergsma hield het tempo hoog en ik had in mijn kop dat ik de voorlaatste bocht als eerste in moest gaan. Vervolgens hield Jorrit Daan op en dan is het sprinten tot de finish. Ik maakte rake klappen en kon vertrouwen op mijn snelheid.”  En daarmee won Post de vierde marathon van zijn carrière. “Als je zo op kop komt, moet je het afmaken. Dat het vervolgens lukt, is fantastisch. Jorrit deed het fantastisch, alsof we al jaren op elkaar ingespeeld zijn.”

De beslissende jump van Post, grijnst Bergsma omdat hij de overwinning al ruikt? | Foto : Neeke Smit

Vorige week nog besprak Post met zijn assistent-coach Diane Valkenburg dat hij niet helemaal tevreden was met zijn individuele prestaties. “Deze winter rijd ik hartstikke lekker en ben ik belangrijk voor de ploeg, maar ik baalde dat ik mijn persoonlijke ambities niet had kunnen waarmaken. De zege ontbrak. Diane vertelde me dat we hard zouden werken, zodat het volgend jaar sowieso wel lukt." Post nam geen genoegen met dat plan. "Ik voelde dat ik scherp was en sloot niet uit dat het dit seizoen nog kon.”

Harm Visser straalde na afloop. “Het perfecte scenario. Mooier kan niet. Deze avond zal mij bijblijven", vertelde hij enthousiast. "Voor mij was de koers een schaakspelletje. Veel afwachten, verdedigen en nadenken. Jeroen Janissen, Luc ter Haar en Sjoerd mochten we niet laten rijden. De hele wedstrijd hadden we de touwtjes in handen. Nooit kwamen we in een penibele situatie. Hoe die mannen het vervolgens afmaken, prachtig. We hebben dubbel feest en iedereen is helemaal euforisch.”

De 22-jarige Visser veroverde zijn eerste Marathon Cup. Een scenario dat half januari ondenkbaar was. Toen stond de ploeg nog op nul en was de eindzege ver buiten bereik. “Vandaag was het ontzettend spannend. Ik moest die Cup pakken. Omdat we de NK’s en de Alternatieve niet gewonnen hadden, was dit de laatste grote prijs.”

Uit geslagen positie wint Leon Wenteler
Igor Baars was bij de beloften al bijna zeker van de eindoverwinning. Alleen wanneer Wisse Slendebroek als eerste zou finishen met een ronde voorsprong, mocht die de Cup in ontvangst nemen. Ondanks zijn comfortabele positie wilde Baars de wedstrijd maken, met Bart Vreugdenhil en Leon Wenteler zette hij het peloton op achterstand.

Met nog zes ronden te gaan, kregen de drie schaatsers vrij baan om te bepalen wie de dagzege zou pakken. Het oranje pak van Baars werd op de voet gevolgd door Vreugdenhil. Wenteler moest vijftig meter zien te overbruggen en leek kansloos voor de overwinning. "Ik moest doseren en hopen dat die twee gingen pokeren. Anders zou ik het sowieso niet redden." Het gaatje werd gedicht en het trio kwam gezamenlijk op de finish afgestormd. "Halverwege de koers ben ik een veer kwijt geraakt, dus ik moest op halve kracht sprinten." De fotofinish moest eraan te pas komen om Wenteler met zijn uitschuifbeen als winnaar aan te wijzen. Zijn laatste zege, want na dit seizoen zwaait hij af. "Ik was halverwege de winter de vorm kwijt, maar de laatste wedstrijden liep het eindelijk weer. Mooi dat ik het zo kan belonen met de ploeg."

Baars werd tweede in Leeuwarden en won met overmacht de Marathon Cup. En dat terwijl wielrennen eigenlijk zijn belangrijkste sport is. "In principe zou ik tot 1 januari marathons rijden, maar mijn sponsoren haalden mij over om mijn leidende positie te verdedigen. Ik had niet zoveel van dit seizoen verwacht, omdat ik in de zomer alleen maar gefietst heb. Na januari heb ik maar vijf keer geschaatst in de trainingen. Ik wist wel dat ik een van de beteren was, maar elke wedstrijd was het zoeken naar de juiste slag." De komende jaren zal hij de twee sporten blijven combineren. Een vakantie moet hij daarom nog even uitstellen, want over twee weken rijdt hij alweer de Wim Hendriks Trofee.

Leon Wenteler (m), met aan zijn linkerzijde Cup-winnaar Baars en aan zijn rechterzijde Bart Vreugdenhil. | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan