Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2023

'Vlotte Geesten', iglo's bouwen en rodelen: vertier op schaatsloze dagen

Waar het eerst letterlijk de sneeuw is geweest die bij alle schaatsers rond de Weissensee voor teleurstelling heeft gezorgd, pakken zich nu figuurlijk donkere wolken samen boven het bergmeer in Karinthië. Want ook de voor vrijdag geplande toertocht over 200 kilometer en het Open NK op zaterdag zijn uit het programma geschrapt. Toch blijft het gezellig in Oostenrijk...

Foto : Neeke Smit

‘Gezien de huidige omstandigheden kunnen er geen geplande activiteiten op het ijs plaatsvinden. Dit is besloten door de stichting AEW (Alternatieve Elfstedentocht Weissensee) en de plaatselijke autoriteiten’. Het is een extreem korte mededeling die er via de gemeenschappelijke app donderdagmorgen is verspreid. De Spielplatz der Natur verandert zo meer en meer in een tranenparadijs voor de Nederlandse kolonie, nu de grote doelen van alle sportievelingen steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Langzamerhand vervliegt de hoop dat er überhaupt nog baantjes getrokken zullen worden.

Niettemin doet Jan en alleman moeite de zinnen te verzetten. Er ontstaan genoeg creatieve ideeën. Zo hebben de belofte-meiden van Fortune Coffee de handschoenen uit de mouwen gestoken en is er een hypermoderne iglo gebouwd (zie hieronder en foto boven).

De club van de Port of Amsterdam legt zich toe op het rodelen en nodigt iedereen uit om een ritje te proberen op de in drie dagen tevoorschijn getoverde glijbaan. "Bij gebrek aan ijs is er hard gewerkt aan een alternatieve, gladde baan. Het resultaat mag er zijn. Wil je de baan proberen? Kom donderdag tussen 14.00 en 17.00 uur naar Naggl 25', luidt de aankondiging van de studentenschaatsploeg. Om problemen van aansprakelijkheid te voorkomen, is de uitnodiging afgesloten met de zin: 'Uiteraard enkel betreden op eigen risico...'

Verder? Duimen draaien tot het vel eraf is. “Wachten maar weer op wat komen gaat. Misschien krijgen we volgende week nog koers. Zo moet je wel blijven redeneren, want anders kun je beter je spullen pakken er terugrijden naar Nederland”, oordeelt Ron Neymann, de ploegleider van Okay-KPMS. “We houden het nog uit, maar het is lastig voor alle marathonschaatsers die op scherp staan om het natuurijs aan te vallen. De jongens fietsen wat overdag, dat is het. Tja, wat moet je anders? Ik ga er stiekem vanuit dat we zondag het ijs op kunnen”, klinkt het hoopvol. “Dat dacht ik gisteren ook voor zaterdag….”

Hoe zuur het ook is dat de organisatie intussen een zwart kruis door de eerste week van de festiviteiten heeft getrokken, er is alom begrip. “Loop even naar het meer en je snapt wat er aan de hand is. Een groot waterballet”, aldus Neymann. “Jammer genoeg komen de weersvoorspellingen steeds minder uit en worden ze bovendien met dag negatiever voor ons. Dan zie je een staatje van de temperatuur, maar blijkt het elk dag warmer te zijn. Het enige advies dat ik heb: rustig blijven.”

“Precies”, beaamt Roy Boeve van Team Reggeborgh. "Zondag kunnen we nog schaatsen, maandag, dinsdag, woensdag. Zo gaat dat met natuurijs. Dat is toch ook de charme van deze sport: niemand weet wanneer er een wedstrijd zal doorgaan. In de tussentijd moet je zorgen dat de motivatie niet verdwijnt. Gelukkig is dat bij ons in de ploeg geen probleem. Ik hoef er in elk geval weinig voor te doen”, meldt de teamchef van de groene brigade. Behalve een rondje op de mountainbike staat er niets op het dagschema. “Je zou naar Inzell kunnen gaan om te schaatsen, maar wat voor zin heeft dat? Het is bovendien een aardig eind rijden met de auto. Nee, ergens anders schaatsen om bezig te zijn, hoeft niet. De jongens hoeven dat niet meer te leren. Het enige dat ik verlang is dat ze klaar zijn als er een marathon wordt aangekondigd.”

Spelletjes, het ideale tijdverdrijf bij ondermeer de ploeg van A6.nl. | Foto : Brit Qualm

Wat het goed doet om de tijd te doden in de hotels, appartementen en andere onderkomens aan de oever van de Weissensee, zijn de gezelschapsspellen. De mannen en vrouwen van A6.nl raken stilaan verslingerd aan 'Jungle Speed' en 'Take 5!' "Dat laatste is een snelheidsspel", legt Brit Qualm uit. De Wassenaarse noemt de sfeer in het team allesbehalve lamlendig. "Nee joh, we hebben het erg gezellig onder elkaar. We komen de dagen prima door. We drinken koffie of thee, we fietsen, wandelen, zijn gaan sleeën en als je de beurt hebt om te koken ben je daar best druk mee." Zij had corvee op de aankomstdag (afgelopen maandag); door de problemen met sneeuwkettingen op de bergpas naar Techendorf toe arriveerde ze aan de late kant. "Voor de stamppot die Marthijn Mulder en ik moesten maken, was het te laat. dat moeten we nog inhalen."

In het verblijf van de PGM-Bakker-rijdsters in Neusach (aan het grote meer gelegen) komen 'Metrolijn' en 'Vlotte Geesten' met grote regelmaat op tafel. “Bij Vlotte Geesten moet je echt scherp en snel zijn om te winnen”, vertelt Roza Blokker, een van de natuurijspecialisten binnen de formatie. “Metrolijn vraag juist van je dat je goed nadenkt over de tactiek. Bij dat spel zijn we allemaal heel stil, terwijl er tijdens Vlotte Geesten veel herrie ontstaat. Het is allebei erg leuk om te doen.” Als het over natuurijs gaat in de gesprekken en omgaan met de teleurstelling van afgelastingen, luistert het kwartet naar de meegereisde Elma de Vries. De bijna 40-jarige Friezin die in 2018 stopte na een zeer succesvolle carrière is de ideale vraagbaak.

“Elma heeft alles wel een keer meegemaakt, ook dit soort dagen waarop je maar in de wachtstand zit. ‘Je moet vooral genieten’, is haar raad. Nou is dat niet zo moeilijk hier. De sneeuw mag niet ideaal zijn voor het ijs, het wordt er in omgeving wel prachtig door. En het is heerlijk om buiten te zijn.”

Roza Blokker tijdens de AET in 2018, waarin ze als zesde finishte. | Foto : Neeke Smit

Vorige winter eindigde Blokker op het natuurijs in Luleå drie keer als achtste, werd ze in een race vierde en finishte ze in het Open NK als vijftiende. Met de Weissensee onderhoudt ze sowieso een speciale band. In 2018 en 2019 stond ze alleen aan het vertrek van de Alternatieve Elfstedentocht. “Ik had toen net het NK Allround gereden, vloog naar Oostenrijk en deed de dag erna mee aan de tweehonderd. Nadat ik aankwam, schaatste ik een half uurtje op het meer, dat was voldoende”, zegt de 31-jarige Zaandijkse die in de laatstgehouden AET knap zesde werd. Een jaar eerder stond ze als nummer zestien in de uitslag.

Gezien de ontwikkelingen momenteel zou het zomaar kunnen gebeuren dat er volgende week alleen een Alternatieve mogelijk is, dus zonder de gebruikelijke opwarmertjes. “Daar zou ik geen moeite mee hebben, omdat mijn ervaringen positief zijn. Voor mij zou het geen nadeel zijn om meteen aan de zwaarste wedstrijd te beginnen.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan