Tickets
Shop
Marathon 26 feb 2023

Is er genoeg gedaan om BDM-BTZ te ontregelen?

In de Grand Prix Finale – Sea Ice Classis was het Esther Kiel die als eerste over de finish kwam. De winst leverde haar ook de zege in het eindklassement op. Drie wedstrijden op Zweeds natuurijs, drie keer BDM-BTZ bovenop het podium. Heeft het peloton wel gestreden voor de overwinning? Of namen ze bij voorbaat al genoegen met de tweede plaats?

Foto : Neeke Smit

Roza Blokker was best of the rest op zondag: “Wij vonden dat er niet genoeg aan gedaan was de afgelopen dagen om BDM-BTZ te ontregelen. Daarom hadden we als team afgesproken vanaf het begin in de aanval te gaan. Wij moesten iets doen om ze moe te maken.” De pogingen leverden een kopgroep van tien vrouwen op. Blokker was met haar teamgenote Loesanne van der Geest van de partij, maar ook twee schaatssters van BDM BTZ waren present: Esther Kiel en Elsemieke van Maaren. “Aan het einde probeerden we nog uit de kopgroep te ontsnappen, want wij rijden niet voor plek twee of drie. Helaas konden we niet weg.blijven.” Blokker gaf met haar zilveren medaille haar laatste marathon op natuurijs glans.

De vrouwen van PGM-Bakker (Roza Blokker, Loesanne van der Geest en Janneke Elzinga) vonden dat ze er te weinig aan hadden gedaan om het BDM-BTZ moeilijk te maken. | Foto : Neeke Smit

De klassementsleidster tot zondag was Sharon Hendriks. Zij verloor haar oranje leiderspak op de slotdag aan Kiel. “Ik baal echt dat ik het hier laat liggen”, vertelt de rijdster van A6.nl, nadat ze zelfs haar excuses had aangeboden aan Laura Lorenzato. De Italiaanse was onderdeel van de voorste groep en had hard gewerkt voor het team. Hendriks voelde zich schuldig dat ze het karwei niet af had kunnen maken.

“Na een valpartij keerde ik terug en ik miste die beslissende onstnapping. De vrouwen van BDM-BTZ reden volledig op mij, heel moeilijk om dan je eigen koers te bepalen. Ze reageerden steeds als ik wat deed. Maar als een van hen wegsprong, blokkeerde iemand anders mij, zodat ik er niet achteraan kon. Slim dat ze dat deden, daar hadden ze alle recht toe.” De winnares van de Alternatieve Elfstedentocht finishte uiteindelijk als veertiende en zakte daarmee van de eerste naar de derde plaats in het Grand Prix-klassement.

De derde plaats in het klassement was een schrale troost voor Sharon Hendriks (rechts). Beau Wagemaker (links) en Esther Kiel hadden haar op de slotdag ingehaald. | Foto : Neeke Smit

Hendriks vindt niet dat haar ploeg te weinig initiatief heeft genomen in de koersen. “Brit (Qualm, nummer drie van zaterdag, red.) heeft gisteren echt haar kansen gepakt door naar de finish te rijden zonder meiden die hoog in het klassement staan. Zij eindigde op het podium. Laura probeerde dat met de eerste wedstrijd. Wij hebben er alles aan gedaan om onze kansen te pakken.”

“Ik denk dat er genoeg lef getoond is, maar BDM-BTZ is hier met vier supersterke meiden, daar kan geen andere ploeg aan tippen. Er zijn veel vrouwen die alles of niets rijden, maar het net niet redden. BDM-BTZ heerst en heeft zoveel opties om te kunnen winnen, daar kunnen wij niet tegen op”, concludeert Hendriks.

Ook het gemis van de vrouwen van Albert Heijn Zaanlander was voelbaar. Irene Schouten en Marijke Groenewoud bereiden zich voor op het WK Afstanden, Maaike Verweij en Arianna Pruisscher konden door blessures niet meedoen in Luleå. De twee langebaanschaatssters mengen zich bij deelname altijd in de strijd om de winst, Verweij en Pruisscher hadden in ieder geval wat onrust kunnen creëren in het peloton en gaten dicht rijden.

Laura van Ramshorst, de nummer laatst van de kopgroep door een valpartij, is vrij duidelijk. “De vrouwen van BDM-BTZ zijn heel goed, dan is het moeilijk om te winnen. Het enige wat je kan doen, is ze slopen. Maar daar hebben we ook andere ploegen voor nodig.” De schaatsster van Van Ramshorst Renault vindt dat lef ontbrak. “Het hele seizoen al. Iedereen accepteert zomaar een plek in de top-10. Dat is gewoon jammer. Zij rijden voor plek twee, drie, vier, vijf en zes. Niemand probeert BDM-BTZ aan te vallen. Die ploeg doet het momenteel heel goed en de rest moet zich afvragen wat ze aan het doen zijn.”

'De rest moet zich afvragen wat ze aan het doen zijn.' | Foto : Neeke Smit

“Als peloton moet je gezamenlijk aanvallen. Je hebt elkaar nodig. Maar in plaats daarvan rijden mensen kopgroepen dicht en dan wordt het juist makkelijk gemaakt. De meiden van BDM-BTZ doen het ook heel goed. Hen valt niets kwalijk te nemen”, aldus Van Ramshorst.

De vrouwen van Eelco Kooistra behaalden de optimale score deze week met drie zeges en klassementswinst. Op de slotdag kon zowel Esther Kiel als Ineke Dedden en Merel Bosma nog kans maken op die laatste prijs. Dedden: “We weten wel zeker dat de anderen vooraf genoegen namen met de tweede en derde plek. Zij reden mee met alle kopgroepen waar wij in zaten. Ze konden niet veel meer.”

Voor Kiel deed het gebrek aan concurrentie geen afbreuk aan haar eerste plaats. “Winst is winst. Ik heb zelf veel op kop gereden, dus het geeft zeker voldoening.” De kracht van het team is volgens haar een combinatie van aspecten. “We kunnen het tactisch heel goed uitspelen, omdat we zo sterk zijn”, oordeelt de winnares.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan