Tickets
Shop
Marathon 11 mrt 2023

In dienst van afwezige Maaike Verweij wint Irene Schouten

De Marathon Cup Finale - Royal A-ware Marathon in Leeuwarden moest het stellen zonder de leidster in het klassement, Maaike Verweij. De rijdster van Jillert Anema had twee uitstekende schaatssters die de honneurs waarnamen: Irene Schouten en Marijke Groenewoud. Het was dan ook niet verrassend dat het duo op de eerste twee plaatsen eindigde.

Foto : Neeke Smit

Alleen als nummer twee Esther Kiel het peloton zou dubbelen en als eerste zou finishen, zou de rijdster van BDM-BTZ de eindzege kunnen afpakken van Maaike Verweij. Omdat Verweij twee weken geleden een sleutelbeenbreuk opliep, besloot zij niet deel te nemen aan de seizoensfinale. “Als ik die beslissing in mijn eentje had moeten nemen, had ik misschien wel gezegd dat ik zou starten. Maar dat risico moet je niet willen nemen. Met het oog op de toekomst is er meer te verliezen dan te winnen.”

“Heel luxe dat je twee schaatssters uit de wereldtop als meesterknecht hebt. Ik vind het mooi dat het team achter mij stond en in dienst van mij reed”, vertelt Verweij. Omdat ook Arianna Pruisscher geblesseerd was, vertegenwoordigden Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Elisa Dul Albert Heijn Zaanlander.

Alhoewel verschillende rijdsters weg probeerden te komen, onder wie Kiel met een uiterste poging voor het klassement, was het gehele peloton nog bij elkaar met drie ronden op het bord. De drie vrouwen van Albert Heijn Zaanlander leidden, al waren Schouten en Anema het oneens over de juiste volgorde.

“Jillert vond dat we voor zekerheid moesten gaan door Elisa de sprint aan te laten trekken. Omdat wij hier met z’n drieën aan de start stonden, wilde ik voor één, twee en drie gaan. Dus ik zei dat ik wel op kop zou rijden met Elisa achter mij.” Omdat Dul last had van haar heup, beëindigde ze de discussie door de kop over te nemen en zich zo op te offeren voor haar ploeggenotes. Ze zette Schouten en Groenewoud in perfecte positie af.

Schouten op kop, omdat ze haar teamgenotes allebei op het podium wilde. | Foto : Glenn Wassenbergh

Groenewoud gaf zich niet zomaar gewonnen, maar de wereldkampioene mass start moest het afleggen tegen de wereldkampioene vijf kilometer. Schouten vertelt na afloop dat ze zich niet optimaal voorbereid had. “Het klassement van Maaike was de reden dat wij hier startten. Natuurlijk ook omdat ik deze marathon mee wilde pakken, maar ik heb best een zwaar seizoen gehad. Voor mij was het WK echt de piek. Deze week had ik allerlei afspraken en vandaag dan nog de marathon. Maar als een ploeggenote eerste staat in het klassement, moeten wij er alles aan doen om dat te verdedigen.”

Met zo’n sterk team en zo’n riante voorsprong, kon Verweij heerlijk achterover leunen. Toch beleefde ze het anders. “Ik vond het best spannend als iemand wegreed. Het blijft heel raar om die controle over te geven aan anderen. Maar ik wist natuurlijk zelf ook wel dat de vrouwen zo zouden koersen dat niemand een ronde voorsprong kreeg.”

Na het jongerenklassement vorig jaar mocht de 22-jarige ditmaal de Marathon Cup ophalen bij de prijsuitreiking. Op naar een nieuw doel. “Volgend seizoen wil ik graag een grote prijs pakken. Dus een Nederlandse titel op kunst- of natuurijs of de Alternatieve Elfstedentocht. Deze winter zat ik er vaak bij en heb ik veel podiumpekken gehad. Twee keer stond ik op de hoogste trede, maar dat hoop ik volgend jaar vaker te doen. Je probeert elke keer weer een stapje erbij te zetten", aldus Verweij.

Verweij moest toekijken, maar kon vertrouwen op haar meesterknechten. | Foto : Neeke Smit

Perfecte dag Van Ramshorst Renault bij beloften
De vrouwen van Van Ramshorst Renault verschenen in Leeuwarden met vier verschillende pakken aan de start. Het rood-wit-blauw was voor Britt van Wees, klassementsleidster Sofia Schilder droeg het oranje en het wit was voor Janne Berkhout. Roos Tabak was de enige die in het vertrouwde geel reed.

Schilder was nog niet verzekerd van het eindklassement, zij moest ervoor zorgen dat Yvonne Nauta (A6.nl) niet voor haar de finish passeerde. Britt van Wees werd als pion naar voren geschoven om met een vroege aanval het maximum puntenaantal van 35,1 binnen te halen. Schilder nestelde zich achter Nauta en terwijl haar ploeggenote juichend over de streep kwam, zette zij de sprint van het peloton in. Omdat Berkhout vlak achter haar finishte, kleurde het gehele podium geel.

Drie medailles voor het team en de eindzege in het klassement, een geslaagde dag voor Schilder. “Het was ideaal dat Britt op kop lag. Yvonne deed op het einde veel kopwerk, ik kon me in haar rug verschuilen. Ik wist dat ik alleen de sprint hoefde aan te gaan om vervolgens te doen wat ik al die wedstrijden gedaan heb." Het 17-jarige talent verdedigde zaterdag haar voorsprong zonder al te veel spanning. "Voor de wedstrijd voelde ik al dat het goed zat. Mooi dat we één, twee en drie eindigen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan