Tickets
Shop
Marathon 24 feb 2023

Laatste meters voor cijfergoeroe Roza Blokker

Roza Blokker beleeft momenteel haar laatste natuurijsavontuur in Zweden. Deze zomer besloot de voormalig langebaanschaatsster dat ze nog een seizoen wil meedraaien met de marathontop. En laat dit nou net één van haar beste winters zijn…

Foto : Neeke Smit

Driemaal was Roza Blokker dit seizoen tweede, waarvan de laatste keer op de Weissensee. De podiumplaats op de Alternatieve Elfstedentocht was de mooiste prestatie uit haar carrière, die voornamelijk bestond uit langebaanwedstrijden. Tot twee jaar geleden reed ze voornamelijk races tegen de klok. De marathons werden dan gebruikt als training. Maar de zesde plaats op het NK Allround als beste klassering, bracht haar niet genoeg voldoening. “Omdat je er zoveel voor doet, wil je er ook iets voor terug. Ik vond het lastig dat ik dat niet kreeg. Met het langebaanschaatsen kwam ik niet verder, dus wilde ik me focussen op mijn maatschappelijke loopbaan.”

De filosofie studente kwam via een minor wiskunde en verschillende vakken rondom datawetenschappen bij de wereld der cijfertjes terecht en kreeg de kans om bij KPMG een werkstage te doen. “Ik heb daar een model ontwikkeld waarmee de wielrenners van DSM aan de hand van trainingsschema’s kunnen voorspellen hoeveel voeding ze moeten innemen. Dat is geïntegreerd in een platform wat de diëtisten nog steeds gebruiken.”

Ondertussen bleef Blokker schaatsen. “Eerst twijfelde ik of ik door wilde gaan. PGM Bakker gaf mij de kans om tijdens het seizoen uit te zoeken wat ik wilde. De ploegleiding merkte dat ik nog niet klaar was met de sport. Zelfs als ik halverwege de winter had willen stoppen, zou ik daar de ruimte voor hebben gekregen. Omdat ik het hartstikke leuk vond bij het team, heb ik er nog een jaartje aan vastgeplakt.”

Bij PGM Bakker kreeg Blokker de vrijheid om te ontdekken of ze door wilde als schaatsster. | Foto : Neeke Smit

Mentaal was er een last van de rijdster afgevallen. “Ik sta anders in de sport. Na mijn werk ga ik fietsen of schaatsen in plaats van dat ik ’s ochtends gelijk moet trainen. Daarom zie ik het sporten nu als een cadeautje.” Na de hele dag met cijfers bezig te zijn geweest, vindt Blokker het bovendien fijn om haar hoofd leeg te kunnen maken.

Na haar stage is ze terechtgekomen bij '&niped', een bedrijf dat gespecialiseerd is in gezondheidschecks. “Zowel particulieren als organisaties kunnen door middel van een vragenlijst en een bloedtest onderzoeken laten doen. Deze testen zijn voornamelijk bedoeld om problemen in de toekomst te voorkomen en levensstijlen aan te passen. Bij bedrijven gaat het dan vaak over werkgerelateerde onderwerpen als burn-outs, fysieke werkklachten, ongewenst gedrag en angstproblemen.”

“Algoritmes zetten die vragenlijsten om in resultaten. Zelf doe ik ook analyses met de data en ik houd me bezig met de ontwikkeling van software. Het is heel interessant om met die uitkomsten aan de slag te gaan. Zo zie je bijvoorbeeld dat ongewenst gedrag in de ene sector meer voorkomt dan in de andere”, vertelt Blokker.

Blokker maakt van cijfers begrijpelijke verhalen. | Foto : Neeke Smit

De kennis die ze vergaard heeft met haar werk, past ze toe in het marathonschaatsen. “Ik vind het leuk om mijn trainingen te analyseren en daarin patronen te vinden. Als je bijvoorbeeld ziek aan het worden bent, zie je dat terug in de gegevens, terwijl je het zelf nog niet merkt. Dan kun je eerder gas terug nemen.”

Ook haar ploeggenotes maken dankbaar gebruik van haar kwaliteiten. Loesanne van der Geest en Janneke Elzinga vroegen zich begin december af wat marathonschaatsers met hun wedstrijdloze weekend deden en hoe dat effect had op hun uitslagen. Blokker is de geschikte kandidate om er conclusies aan te verbinden. “We maken nog een tweede vragenlijst om erachter te komen hoe de schaatsers terugkijken op hun seizoen. Uitslagen zeggen niet alles, daarom zijn we ook benieuwd naar de subjectieve ervaring.”

In Luleå zal Blokker nog twee keer aan de start verschijnen, waarna ze haar carrière bij de Marathon Cup Finale in Leeuwarden afsluit. Ondertussen heeft ze alweer een nieuwe uitdaging gevonden: ze begint volgende week aan een master Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan