In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Casper de Gier.

Bio
Naam: Casper de Gier
Geboortedatum: 17-1-1996
Geboorteplaats: Laag-Keppel
Team: Free-wheel/Zwarte Cross (inlineskaten) en Bouwselect (marathonschaatsen)
Specialiteit: lange afstanden
Twitter: @casperdegier
Instagram: @casperdegier

Dilemma's
Trainen of wedstrijden
"Je doet het allemaal voor de wedstrijden maar als je geen goede trainingen afwerkt, zal je ook niet goed presteren in wedstrijden. En als je een wedstrijd goed rijdt, geeft dat weer motivatie om harder te trainen. Wat mij betreft staan beiden dicht bij elkaar en kan het een niet zonder het ander. Een goede training geeft ook een voldaan gevoel maar uiteindelijk wil je die wedstrijd winnen."

Asfalt of vesmaco
"Asfalt is voor mij wat makkelijker. Ik ben opgegroeid op het asfalt, lekker door het dorp heen crossen. Later ben ik naar een 400 meterbaan gegaan. Ik kan mijn ei nog steeds beter kwijt op het asfalt. Piste gaat wel steeds beter, dat komt eraan. Op het asfalt kan ik lange klappen maken en heb ik de ruimte. Het is ook altijd wel een harde koers omdat er ruimte is voor iedereen om te demarreren en weg te springen. De marathons zijn helaas een beetje een aflopende zaak. Maar rondjes crossen door bijvoorbeeld Otterlo waar veel publiek langs de kant staat en iedereen over de dranghekken hangt, vind ik echt dondersmooi."

Hond of kat
"Ik heb helemaal niks met katten. Mijn broer en ik zijn opgegroeid met een hond. Die is twee jaar geleden overleden en toen hebben we weer een nieuwe hond genomen. Dat is een hyperactief ongeleid projectiel, ha. Hij hobbelt overal rond. Het is heel gezellig om zo'n beest in huis te hebben. Ze kijken je aan en willen je wat duidelijk maken maar dat kan niet. Het is een soort makker die je in huis hebt."

Strand of bergen
"Bergen. Ik kan niet op het strand liggen en doelloos drie uur bij bruinen. Dat lukt mij echt niet. Ik vind het schitterend om in de bergen te fietsen. Dan kom je boven en heb je een mooi uitzicht als beloning. Ik vind het sowieso lekker om te avonturieren en veel dingen te zien. Dat is wel een combinatie die je hebt met bergen. In maart heb ik in Mexico een vulkaan van 4300 meter beklommen. Op het laatste stukje in die ijle lucht zet je nog maar kleine voetstapjes en je hartslag is 180. Toch blijf je jezelf pushen om bovenop te komen en als je daar eenmaal bent, heb je zo'n euforisch gevoel! Je hebt een mijlenver uitzicht om je heen. Dat is machtig mooi."

Colombia of Mexico
"Oei, dat is lastig. In beide landen heb ik afgelopen voorjaar trainingskampen gehad. Dat is hoofdzakelijk mogelijk gemaakt via Mike Paez, hij is van origine Colombiaan maar heeft ook een Mexicaans paspoort. In Colombia zat ik een bergdorpje, dan krijg je direct die cultuur en laagdrempeligheid mee. In Mexico verbleef ik in een grote stad met op elke straathoek een McDonalds of Starbucks. Dan heb je niet die match met de cultuur maar daar woonde ik wel zes weken lang bij een familie. Het zijn twee verschillende landen maar de Latijns-Amerikaanse cultuur is heel omarmend. Ik ga zeker nog een keer terug. Het inlineskaten leeft wel meer in Colombia. Bij een training zat er 300, 400 man op de tribunes. Het zou mooi zijn als er over een paar jaar in Nederland ook tientallen mensen al tijdens een training komen kijken. Qua trainingsgroep was het in beide landen een vergelijkbare situatie: ik trainde met wereldtoppers Alex Cujavante (Colombia) en Mike Paez (Mexico) maar de rest van de groep zat onder mijn niveau."

Koffie of thee
"Dat hangt af van de situatie. Voor een training doe ik een sterke bak koffie om die focuskick te krijgen. Met iets zoets erbij want dat train je er toch wel weer af, ha. Maar als de dag erop zit of het is rustig en je hebt die cafeïne niet nodig, dan vind ik thee ook fijn. Van huis uit heb ik ook altijd meegekregen dat je nog een bakje thee drinkt als je niet kunt slapen."

Skeeleren of schaatsen
"Zonder twijfel skeeleren. Als je mij nu zou vragen om naar Colombia en Mexico te gaan om weer te skeeleren, zou ik dat zonder twijfel doen. Al zou ik met het WK zo dichtbij natuurlijk niet direct weg gaan. Maar voor skeeleren wil ik dingen opofferen en opzij zetten. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen en het vuur van binnen branden. Schaatsen is ook mooi en sportief gezien een grote uitdaging voor mij om daar eveneens goed in te worden."

KNSB Marathon Cup of KPN Marathon Cup
"Logischerwijs zou ik voor de KNSB Marathon Cup kiezen, maar ik vind het wel jammer dat er slechts zes wedstrijden zijn. Ik snap dat het organisatorisch lastig is voor de organisatiecomités om alles rond te krijgen. Ik had graag meer wedstrijden gezien dit jaar en dat heb je wel bij de KPN Marathon Cup. Elk weekend sta je met de mannen aan de start om na honderd rondjes de beste te zijn. Maar als ik verhalen van vroeger hoor over skeelerwedstrijden op woensdag, zaterdag én zondag door dorpskernen in binnen- en buitenland, met veel publiek langs de kant... Dat is schitterend. Ik weet zeker dat het inlineskaten een impuls gaat krijgen en verder gaat groeien in de toekomst. Dan wordt de KNSB Marathon Cup ook groter dus kies ik daarvoor."

Boek of tijdschrift
"Als ik er tijd voor maak, vind ik het heerlijk om een goed boek te lezen. Dat zijn dan hoofdzakelijk sportboeken. Ik heb laatst het boek over Laurens ten Dam gelezen en die biografie van Thomas Dekker. Als je er eenmaal in zit, lees je ze in een ruk uit. Maar het is niet zo dat ik elke week een boek verslind. Vroeger heb ik ook wel dikke pillen gelezen zoals The Hobbit en Lord of the Rings."

Bier of wijn
"Tijdens het seizoen drink ik bijna nooit iets maar af en toe vind ik het wel lekker om 's avonds een glaasje rode wijn te drinken. Als ik met wat maten op een festival ben of het is een minder hectische periode qua sporten drink ik een paar biertjes."

I like big cups! 😉☕ #bakkiepleur

Een bericht gedeeld door Casper de Gier (@casperdegier) op

Op een duizendste goud missen of een bronzen medaille winnen
"Ik zou dan eerder zeggen op een duizendste zilver winnen in plaats van goud verliezen. Je geeft altijd alles tot aan de streep dus als je net tekort komt, kun je het jezelf niet verwijten. Zilver is een plekje hoger dan brons en je bent dichter bij de overwinning. Daar doe je het voor. Dus ik kies voor op een duizendste zilver winnen."

Heerenveen of Laag-Keppel
"Laag-Keppel. Voor de sport woon ik in Heerenveen, anders was ik daar niet naartoe gegaan. Op dit moment is sport een groot deel van mijn leven en ik wil er verder mee komen. Maar familie, kameraden, alles zit in Laag-Keppel. Ik spring thuis op mijn fiets en ben met twintig minuten op de Veluwe waar ik lekker kan toeren. Alles zit dichtbij, het is rustig. Heerenveen is trouwens ook rustig, niks ten nadelen van Heerenveen. Daar voel ik me ook thuis, maar het fijnst vind ik het in de mooie Achterhoek."

Concert of festival
"Festival. Ik ben toevallig afgelopen weekend naar Mañana Mañana geweest, dat is het 'zusje' van de Zwarte Cross. Het was een superrelaxt festival. Er stonden veel relatief onbekende bandjes op verschillende podia. Zij hadden allemaal geen typisch radiogeluid, maar een unieke klank. Je kon overal even luisteren en als je het niks vond verder rondbanjeren. Dat vind ik wel fijn. De Zwarte Cross ondersteunt een aantal Achterhoekse sporters, waar ik ook deel van uit maak. Zij promoten ons zodat wij met meer gemak sponsoren kunnen vinden."

All-inclusive hotel of camping
"Tijdens een toernooi of trainingskamp is het makkelijk om in een hotel te zitten. Maar als ik op vakantie ga, vind ik het zalig om te kamperen. In de natuur bij je tentje, koken op een gaspitje. Ik kan moeilijk stilzitten en op de camping ben je vaker ergens mee bezig. In een hotel doe je op veel momenten niets."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"Dan ga ik de uitdaging aan om er in slechte vorm het beste van te maken. Met langebaanschaatsen wordt een wedstrijd rijden in slechte vorm een lastig verhaal. Je kunt je dan nergens achter verschuilen. Maar met skeeleren is tactiek ook heel belangrijk. Met een slechte vorm is de kans kleiner dat je zegeviert maar is het alsnog een mooie uitdaging om te winnen. Ook in slechte vorm moet je leren winnen. Je moet dat accepteren om in bloedvorm te geraken."

Vloggen of bloggen
"Voor de Zwarte Cross houd ik een blog bij, om de week verschijnt er een nieuwe op hun website. Ik moet er wel even voor gaan zitten, maar als ik eenmaal in een flow zit en lekker aan het schrijven ben, vind ik het heel leuk om te doen. Ik heb wel eens een vlog gemaakt voor in het blog maar ik zie mezelf niet op straat lopen met een telefoon voor m'n snoet om te vertellen waar ik ben en wat ik ga doen. Laat mij maar een mooi verhaal opschrijven. Soms krijg ik leuke reacties van mensen waarvan ik het niet had verwacht, dat is wel tof. Mijn blog is sportgerelateerd maar ik probeer ook juist persoonlijke momenten te delen. Aan die beklimming van de vulkaan heb ik ook een heel blog besteed. Zoiets maak je mee en doet zoveel met je. Hoe zalig is het om die blijdschap nog een keer mee te beleven door het op te schrijven en vervolgens te delen met anderen?"

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Op de schaats- of skeelerbaan aangemoedigd worden, dan wil je zelf bezig zijn. Mijn ouders zijn mijn grootste steunpilaren en ik heb een fanatieke tante. Door mijn blog zijn er ook mensen uit de omgeving die steeds meer leren over wat ik doe. Dan loop ik in het dorp met de hond en krijg ik felicitaties voor een goede prestatie of ze vragen of ik al zenuwachtig ben voor het WK. Met prestaties bereik je ook meer mensen, dat geeft motivatie en is een blijk van waardering. Maar als sportliefhebber vind ik het ook mooi om naar andere sporten te kijken. Na onze skatemarathon in Berlijn heb je de volgende ochtend de hardloopmarathon, dan is het schitterend om de deelnemers aan te moedigen. Je herkent jezelf natuurlijk ook in die mensen. Met mijn vader ben ik naar de start van de Tour de France in Utrecht en Giro d'Italia in Apeldoorn geweest. Dat gevoel van saamhorigheid bij toeschouwers vind ik heerlijk."

Dilemma's op donderdag 64: Ruurd Dijkstra
Dilemma's op donderdag 63: Avalon Aardoom
Dilemma's op donderdag 62: Elsemieke van Maaren
Dilemma's op donderdag 61: Teun de Wit
Dilemma's op donderdag 60: Jesper Hospes
Dilemma's op donderdag 59: Maya de Jong
Dilemma's op donderdag 58: Gerrie van Lingen
Dilemma's op donderdag 57: Tijmen Snel
Dilemma's op donderdag 56: Marijke Groenewoud
Dilemma's op donderdag 55: Joep Baks
Dilemma's op donderdag 54: Michelle de Jong
Dilemma's op donderdag 53: Sjinkie Knegt
Dilemma's op donderdag 52: Antoinette de Jong
Dilemma's op donderdag 51: Crispijn Ariëns
Dilemma's op donderdag 50: Mariska Huisman
Dilemma's op donderdag 49: Niki Wories
Dilemma's op donderdag 48: Carry Geijssen
Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31: Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28: Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10: Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 11 okt 2018 om 15:52