Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 04 jan 2018

Dilemma's met Esmee Visser: 'Lijkt me heel vet om een keer de snelste ter wereld te zijn'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week langebaanschaatsster Esmee Visser.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam:
Esmee Visser
Geboortedatum: 27-1-1996
Woonplaats: Heerenveen
Team: RTC Noord (iSkate)
Specialiteit: 3000 en 5000 meter
Opmerkelijk: Visser reed in Stavanger haar eerste World Cup bij de senioren en won de vijf kilometer in de B-groep. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) werd ze tweede op de 5000 meter en plaatste zich voor de Spelen in PyeongChang
Twitter: @esmee2you
Instagram: @esmee.visser

Dilemma's
3000 of 5000 meter
"5000 meter. Daarop kan ik lekkerder in mijn slag komen en dan volhouden en afbouwen. Vlak houden en afbouwen vind ik mooier en bij de drie kilometer moet ik er eigenlijk net te hard ingaan. De opbouw en het indelen van de vijf kilometer vind ik leuker."

Bocht of rechte stuk
"Vooral dit jaar ben ik me meer gaan focussen op de bocht. Voorheen stopte ik net zoveel energie in de bocht als op het rechte stuk en nu probeer ik in de bochten wat meer druk te vinden en te versnellen, vervolgens goed uit versnellen en op het rechte stuk mijn ontspanning te pakken. Sinds dit seizoen vind ik de bochten gaver om te rijden."

Koffie of thee
"Voor dit seizoen had ik thee gezegd, maar ik drink nu iets meer dan een jaar koffie en dat vind ik ook lekker en gezellig. Eigenlijk wil ik alle twee kiezen, mag dat? Ik vind melkschuim van een cappuccino lekker."

Online shoppen of naar de winkel
"Alle twee niet. Ik heb winkelen na een half uurtje wel weer gezien. Maar online shoppen doe ik ook niet, want het past allemaal niet heel goed dus dan moet ik alles weer terugsturen. Dan ga ik liever even snel naar de winkel, maar niet meer een hele dag."

Allroundkampioen of afstandskampioen
"Afstand. Bij de junioren en de afgelopen twee jaar bij de senioren heb ik wel NK Allround gereden en op zich vind ik het best mooi. Maar dit seizoen heb ik echt de keuze gemaakt om voor de drie en vijf kilometer te gaan. De 500 meter durf ik eigenlijk niet meer op tv te vertonen, haha. Nu ik de Olympische Spelen ga rijden, hebben we ook besloten dat ik de NK Allround oversla. Als afstandskampioen ben je echt specialist, dat vind ik eigenlijk cooler dan net op alles niks te zijn."

Beinsdorp of Heerenveen
Lacht: "Dan toch nog Beinsdorp. Ik ben anderhalf jaar geleden vanuit huis naar Heerenveen verhuisd en nu voelt Heerenveen ook wel als thuis. Maar het blijft fijn om bij familie te zijn en Beinsdorp voelt gewoon als thuiskomen. Telkens op en neer naar Heerenveen is ook niet te doen, je bent dik een uur en drie kwartier onderweg.

Uit huis gaan ging mij best makkelijk af. Het eerste half jaar moest ik aan alles wennen. Maar ik kan prima voor mezelf zorgen en heel goed alleen zijn dus dat scheelt. Ik heb niet veel heimwee of dat ik mensen om me heen mis."

Auto of fiets
"Het liefst de fiets. Ik heb wel een auto omdat dat makkelijker is om langere afstanden naar bijvoorbeeld mijn ouders of wedstrijden te overbruggen. Je kunt niet zonder auto, maar het liefst doe ik alles op de fiets. Ik vind het lekker om buiten en in beweging te zijn."

Langebaan of marathon
"Nu langebaan. Maar ik vind marathon ook erg leuk. Dat deed ik afgelopen jaren ook erbij. Ik zat bij Ports of Amsterdam / SKITS maar kon zo weinig wedstrijden rijden dat we hebben besloten ermee te stoppen. Ze hoopten dat ik volledig voor de marathon zou kiezen maar voor nu is de langebaan mijn hoofddoel. Ik ben ervan overtuigd dat ik daarna nog altijd terug kan stappen naar het marathonpeloton.

De marathon is helemaal niet stressvol. Voor een langebaanwedstrijd ben ik super gespannen en bij de marathon ga je er heen en het komt wel goed. Hoe de wedstrijd gaat, hangt van zoveel dingen af. Dan kun je van te voren wel stressen maar je hebt het toch niet in de hand. Bij de langebaan ligt het volledig aan jezelf."

Skeeleren of wielrennen
"Eigenlijk ook alle twee. Als je het me twee jaar geleden had gevraagd, had ik duidelijk fietsen gezegd want skeeleren vond ik best eng. Ik wilde altijd alleen rijden en niet achter anderen want dan was ik bang dat ik viel. Of iemand voor mij. Als je met skeeleren valt, lig je meteen helemaal open, met schaatsen glijd je een beetje over het ijs. Sinds twee jaar heb ik mijn angst overwonnen bij het skeeleren. Nu gaat het goed en vind ik het ook leuk om te doen."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Ik denk toch… wereldrecord. Het lijkt me wel heel vet dat jij op een bepaald moment de snelste bent van de hele wereld. Dat kan wel weer verbroken worden, maar je bent altijd een keer de snelste geweest."

Zomer of winter
"Zomer. Ik kan eigenlijk helemaal niet tegen kou, ik vind het zo verschrikkelijk. Schaatsen vind ik wel heel leuk. En dat hoeft niet per se in de kou. In Thialf is een goede temperatuur en kan je ook lekker schaatsen."

Strand of bergen
"In de bergen kan je fietsen en heb je mooi uitzicht. Zwemmen hoeft van mij niet per se. Je kan in de bergen meer bezig zijn, en ik kan niet lang stilzitten. Op het strand ga je liggen en je gaat een beetje zwemmen terwijl je in de bergen kan wandelen of fietsen."

Op een duizendste goud missen of een bronzen medaille winnen
"Goud missen. Zilver is nog altijd beter dan brons."

Film of serie
"Film. Na één keer ben je dan klaar en anders moet je blijven kijken. Ik lees ook graag dunne boeken want ik heb het geduld niet om dagen eraan te besteden. Dan ben ik weer vergeten wat er is gebeurd en dat zou ik met een serie ook hebben denk ik. Ik zou ook niet weten aan welke serie ik moet beginnen, iedereen raadt wat anders aan, ha."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Aangemoedigd worden. Als ik naar een wedstrijd kijk waar ik zelf aan mee had kunnen doen, heb ik het gevoel van 'hè, ik wou ook meedoen'.

Concert of festival
"Een festival duurt meestal meerdere dagen en dat zie ik mezelf niet doen. Dan kies ik voor concert, maar daar ben ik ook nog nooit heen geweest. Ik vind veel verschillende muziekstijlen leuk en heb niet één popartiest die ik aanbid of zo. Dus niet dat ik denk 'oh, daar moet ik heen!'."

Zelf koken of uit eten
"Uit eten. Dat is het makkelijkst en lekkerst. Ik kan wel koken, hoor. In restaurants kom je apartere dingen tegen. En je hebt geen afwas! Ik vind het wel leuk om bijvoorbeeld met het team pannenkoeken te bakken of iets dergelijks."

Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan