Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 11 jan 2018

Dilemma's met Emma Engbers: 'Kan niet wachten tot er weer een Elfstedentocht komt'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan marathonschaatsster Emma Engbers.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam:
Emma Engbers
Geboortedatum: 03-09-1990
Woonplaats: Amsterdam
Team: Team Mastermind
Specialiteit: Marathonschaatsen
Opmerkelijk: Engbers werd begin dit jaar derde bij het KPN NK Marathon. Ze hoefde in Utrecht alleen Lisa van der Geest en winnares Irene Schouten voor zich te dulden.
Twitter: @EmmaEngbers
Instagram: @emmaengbers

Dilemma's
Kopgroep of massasprint
"Geen twijfel: een kopgroep. Ik vind dat veel mooier dan een massasprint. Het is een beetje het spelletje waar het bij marathons om draait: om te proberen met een zo'n klein mogelijke groep naar de streep te rijden om vervolgens te winnen."

Elfstedentocht of de Alternatieve Elfstedentocht
"Deze is wel echt heel makkelijk. Dat je deze vraag überhaupt durft te stellen, ha! Uiteraard de echte Elfstedentocht, maar de Alternatieve is ook erg mooi hoor. Met de dooikansen op de Weissensee hoop ik wel dat hij dit jaar doorgaat. Ondanks de opwarming van de aarde gaat de 'De Tocht Der Tochten' er ooit nog komen. Daar ben ik van overtuigd. Ik kan niet wachten tot het zover is."

Marathon of langebaan
"Ik vind langebaanschaatsen ook een mooie sport, volg het altijd op de voet. Zelf ben ik er minder goed in en vind ik het over het algemeen wat saaier. Het is natuurlijk geweldig als je supergoed bent, maar zodra je wat minder 'goed' bent, heb je ook meteen niks meer. Bij de marathon heb je daarentegen bij een mindere wedstrijd altijd nog je teamgenoten. Als je zelf wat mindere benen hebt, kun je altijd nog een (kleine) bijdrage leveren aan het succes van een ander. Daarnaast heb je bij de marathon iedere week een nieuwe kans en dat is bij de langebaan niet het geval. Daar heb je vaak plaatsingswedstrijden, voor bijvoorbeeld World Cups. Dat zijn de momenten dat het écht moet gebeuren. Het tactische aspect en het feit dat je in teamverband opereert, bevalt mij gewoon beter. Daarom kies ik voor marathonschaatsen."

Kunstijs of natuurijs
"Natuurijs. Ik moet wel toegeven dat ik over het algemeen beter presteer op kunstijs. Vorig jaar ging het al een stuk beter op natuurijs, dus ik hoop dat er dit jaar helemaal verandering in komt en we echt mee kunnen doen om de prijzen."

Spreken of zwijgen
"Spreken. Ik ben wel iemand die graag praat, verhalen vertelt en gesprekken voert. Ook in een nieuwe groep heb ik niet zo veel moeite om me te laten horen. Natuurlijk ben je in een niet vertrouwde omgeving altijd iets geremder, maar ik denk dat ik wel tot de groep mensen behoor die redelijk makkelijk van zich laat horen."

Zelf koken of uit eten
"Ik heb het liefst dat mijn vriend kookt. Mag dat ook? Ik vind het lekker om uit eten te gaan, maar als topsporter ben je al erg vaak van huis, dus dan is het weleens lekker om een langere periode thuis te zijn en daar te eten. Ik ben zelf niet iemand die erg van koken houd."

Strand of bergen
"Absoluut de bergen. De bergen vind ik na het schaatsen het mooiste dat er is. Zowel om te fietsen als te klimmen. Wat ik gaaf vind aan de bergen is dat je op een bepaald moment op een hoogte komt waar je bijna niemand meer tegenkomt. Met fietsen valt dat nog wel mee, want dat zijn vaak plekken waar ook auto's kunnen komen, maar als je echt gaat klimmen en je komt op de sneeuwgrens dan ben je vrijwel helemaal alleen. Daarnaast kan ik altijd erg genieten van het uitzicht. Een mooie beloning voor na het klimmen, ha."

Klimmen of dalen
"Ik houd van allebei. Ik ben in november tijdens een trainingskamp in Spanje voor het eerst in een afdaling gevallen. Daardoor ga ik tegenwoordig iets voorzichtiger naar beneden, maar als de weg helemaal vrij is en het is een overzichtelijke afdaling, met mooie bochten, dan kan ik daar wel van genieten."

Koffie of thee
"Ik ben helemaal geen fan van koffie, vind het erg vies. Een kop thee vind ik daarentegen wel lekker."

Online shoppen of in de winkel
"Ik ben niet een onwijze shopper, word er niet superblij van. Ik vind online shoppen ook erg lastig. Het is op een beeldscherm namelijk heel moeilijk te bepalen of iets bij je staat of niet. Het liefst ga ik dus naar de winkel. Vaak duik ik één of twee winkels in en koop ik meteen een heleboel, dan ben ik er weer voor een paar maanden klaar mee."

Lekkere lange duurrit #zomerseizoeneindelijkbegonnen #kortkort

Een bericht gedeeld door Emma Engbers (@emmaengbers) op

Zomer of winter
"Ik klaag altijd dat ik het koud heb. Dat vinden mensen dan vreemd omdat ik schaats. Ik denk dat als ik niet zou schaatsen, dat ik dan de winter niet door zou komen. Als ik echt moet kiezen voor de periode waarin ik mij het prettigst voel, ga ik voor de zomer. Maar zonder de winter is er geen (natuur)ijs, dus ga ik toch voor de winter, ha. Voor een schaatsster is dat de periode dat het moet gebeuren."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Vroeg naar bed. Ik houd niet zo van lang opblijven. Naast het schaatsen, werk ik, dus ik heb wel een goede nachtrust nodig."

Trainingsbroek of spijkerbroek
"Een trainingsbroek is wel het lekkerst. Als ik een trainingsbroek draag, betekent dat vaak dat ik lekker ga sporten, al gesport heb of niks meer hoef te doen. Je zult mij niet zo snel met een joggingsbroek buiten zien lopen, misschien alleen naar de supermarkt."

Bier of wijn
"Lastig. Ik drink het allebei niet zo heel veel, maar als ik moet kiezen, ga ik voor een biertje. Zeker in de zomer na een lange fiets- of klimtocht kan ik erg genieten van een witbiertje in de zon. Heerlijk."

Concert of festival
"Ik ben al heel lang niet naar een concert of festival geweest. Ik probeer af en toe te gaan, maar de afgelopen twee jaar is het er eigenlijk niet van gekomen. Daaruit blijkt wel dat het niet mijn hoogste prioriteit heeft. Als ik moet kiezen, ga ik voor een festival. Daar zijn vaak verschillende dingen te doen. Daarnaast vindt het vaak plaats in de middag, dus lekker in het zonnetje."

Schaatsen of maatschappelijke carrière
"Ik werk voor onze sponsor, Mastermind. Dat is een consultancybureau dat bedrijven, voornamelijk in de financiële sector dus banken en verzekeraars, adviseert over vaak grote verandertrajecten. Wij geven ze tips hoe ze bepaalde dingen het best kunnen aanpakken. Ik vind het een erg leuke baan, maar als ik echt een keuze had en ik zou voldoende geld verdienen met topsport, dan zou ik kiezen voor het schaatsen."

Zingen of dansen
"Dansen. Ik houd er wel van om af en toe een avondje te dansen met vriendinnen. Daarnaast kan ik niet zo heel goed zingen, ha."

Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan