Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 22 mrt 2018

Dilemma's met Michelle de Jong: 'Ben af en toe best een gekkie'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan schaatsster Michelle de Jong, die op het WK voor junioren in Salt Lake City een bronzen medaille veroverde op de 500 meter.

Foto : Neeke Wassenbergh

Bio
Naam: Michelle de Jong
Geboortedatum: 06-07-1999
Geboorteplaats: Heerenveen
Team: RTC Noord/Fryslân
Specialiteit: Langebaanschaatsen 
Opmerkelijk: Michelle is het zusje van Antoinette de Jong, die in PyeongChang twee olympische medailles veroverde. Op de 3000 meter werd Antoinette derde. Met Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Lotte van Beek pakte ze vervolgens een zilveren plak op de ploegenachtervolging.
Instagram: michelle0607__

Dilemma's
500 of 1000 meter
"Dit seizoen de 500 meter. Die afstand zit er bij mij lekker in. Daar hoef ik niet bij na te denken. Gewoon knallen van begin af aan. Ik heb goede herinneringen aan de 500 meter. Tijdens het WK voor junioren heb ik op die afstand een bronzen medaille gewonnen. Het kwam echt als een verrassing dat ik naar dat toernooi mocht. Ik was daar maar een weekje en toen moest ik al aan de bak. Toch ging het supergoed!

Ik ben blij dat ik op het WK de kans heb gekregen om me te laten zien. Het hele seizoen ging het eigenlijk nog niet zoals ik wilde. Ik greep iedere keer net naast de World Cups, maar omdat Marijke Groenewoud uitviel, belde mijn trainer Wouter van der Ploeg mij op om te vragen of ik mee wilde. Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar het was echt zo. Ik werd woensdagavond gebeld en vrijdagochtend moest ik al vliegen, dus ik moest snel mijn koffers pakken. 

Ik zag het toernooi echt als een cadeautje. Ik ben er ook zonder al te veel verwachtingen heen gegaan, maar dat pakte dus goed uit. Met een mooie bronzen medaille als beloning. Zo vet, echt een unieke ervaring! De 1000 meter vind ik overigens ook mooi, maar op die afstand is er nog genoeg ruimte voor verbetering."

Goud mislopen op één duizendste of brons winnen
"Het liefst allebei niet, maar als ik moet kiezen, ga ik toch voor goud mislopen op één duizendste. Zilver is altijd nog beter dan brons. Zo simpel is het. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare."

Bocht of rechte stuk
"Bocht. Als je de laatste binnenbocht hebt op een 500 meter, dan heb je zoveel snelheid. Het is dan een mooie uitdaging om er ondanks de hoge snelheid toch nog iets goeds van te maken. Zeker op de korte afstanden, waar de snelheden soms ongekend hoog liggen, is het weleens lastig om de bocht te houden. Om de bocht nog beter onder de knie te krijgen, doen we af en toe aan shorttracktrainingen."

Proud of you!! 🏆💖

Een bericht gedeeld door Michelle de Jong (@michelle0607__) op

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen. Ik zag dat mijn zus koos voor wereldrecord, maar het record waar zij het over had, is voor haar jammer genoeg ruim een week geleden verbeterd door Joy Beune. Een wereldtitel blijft daarentegen altijd staan."

Online shoppen of naar de winkel
"Ik vind het gezellig om naar de winkel te gaan. Vooral Maastricht vind ik een heel leuke stad om naartoe te gaan. Als ik weinig tijd heb of ik verveel me, dan shop ik ook weleens online."

Spreken of zwijgen
"In een nieuwe groep mensen kijk ik vaak eerst even de kat uit de boom. Als ik me vervolgens op mijn gemak voel, ben ik af en toe best een gekkie. Dan heb ik wel mijn buien, ha. Het WK voor junioren ging precies zoals ik nu beschrijf. Voordat ik met de anderen op pad ging, kende ik alleen Femke Beuling goed. Met haar train ik namelijk. In het begin vond ik het nog een beetje spannend, maar al snel voelde ik me op mijn gemak. Ik heb het dan ook erg naar mijn zin gehad met de groep. Naast het schaatsen zijn we met z'n allen naar een NBA-wedstrijd van de Utah Jazz geweest en als afsluiter naar een kinderspeelparadijs. Daar gingen we karten en lasergamen. Het was een soort kinderfeestje, ha. Echt heel leuk!"

Zomer of winter
"Een paar weken geleden konden we door het koude weer schaatsen op natuurijs. Daar heb ik erg van genoten. Uiteraard vind ik de warme temperaturen van de zomer ook lekker, maar als ik moet kiezen, ga ik toch voor de winter."

Koffie of thee
"Koffie, maar dan wel een latte macchiato. Je doet mijn geen plezier met een stevige bak zwarte koffie. Er moet wel wat melk doorheen."

Zelf koken of uit eten
"Buiten het seizoen of als ik er tijd voor heb, vind ik het leuk om uit eten te gaan. Een gezellige avond met mijn vriend of vriendinnen. Heerlijk." 

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Lang opblijven. Als ik in een goed ritme zit, lukt het me wel om vroeg naar bed te gaan, maar anders niet. Ik ben nu ruim een week terug uit Salt Lake City, dus ik ben bijna van mijn jetlag af. We vlogen niet echt op een handig tijdstip. We vertrokken daar om drie uur 's middags, waardoor we om acht uur 's ochtends in Nederland aankwamen. We sloegen daardoor een hele nacht over. Dat merk je wel. Of ik moeite heb met opstaan? Nee hoor, maar ik vind het wel fijn om 's ochtends even wat tijd voor mezelf te hebben. Ik ben wel iemand die meteen uit bed stapt als de wekker gaat. Ik blijf niet liggen om te snoozen."

Hakken of sneakers
"Sneakers. Ik draag niet zo vaak hakken, eigenlijk alleen als ik naar een gala moet. Twee jaar geleden was ik met mijn zus mee naar de Ard Schenk Awards. Op dat soort momenten vind ik het wel leuk om hakken te dragen."

Bier of wijn
"Een wit wijntje. Ik houd absoluut niet van bier."

🐴✨ 📸 Glenn en Neeke Wassenbergh

Een bericht gedeeld door Michelle de Jong (@michelle0607__) op

Paardrijden of schaatsen
"Schaatsen. Mijn zus heeft het er nog altijd wel moeilijk mee. Ik heb het iets meer achter me kunnen laten, maar als ik in de zomer tijd heb, stap ik ook nog weleens op. Ik ben blij dat ik voor het schaatsen heb gekozen. Als er bij het schaatsen iets fout gaat, kun je het alleen jezelf verwijten. Dan is het je eigen schuld. Dat vind ik een fijn idee."

Zingen of dansen
"Dan ga ik voor zingen. Als ik heel vrolijk en druk ben, heb ik weleens de neiging om te gaan zingen, ha. Niet voor heel veel mensen hoor. Ook rap ik regelmatig mee met hiphopnummers. Dansen is niet helemaal mijn ding."

Stamppot of sushi
"Sinds kort eet ik ook sushi. Eerst vond ik dat niet zo lekker, maar daar is verandering in gekomen. Jaren geleden zou ik het nooit hebben gezegd, maar ik kies dus daarvoor."

Dilemma's op donderdag 53: Sjinkie Knegt
Dilemma's op donderdag 52: Antoinette de Jong
Dilemma's op donderdag 51: Crispijn Ariëns
Dilemma's op donderdag 50: Mariska Huisman
Dilemma's op donderdag 49: Niki Wories
Dilemma's op donderdag 48: Carry Geijssen
Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan