Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 21 dec 2017

Dilemma's met Niek Deelstra: 'Ik ontbijt met één oog dicht'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan langebaanschaatser Niek Deelstra.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam: Niek Deelstra
Geboortedatum: 11-11-1997
Geboorteplaats: Hoogeveen
Ploeg: Team IKO
Opmerkelijk: Won bij het WK voor junioren goud op de teamsprint. Volgende week neemt hij voor het eerst in zijn leven deel aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT).
Twitter: @DeelstraNiek
Instagram: @niekdeelstra

Dilemma's
500 meter of 1000 meter
"Dan kies ik de 500 meter, dat is toch mijn beste afstand. Ik vind het mooi als ik een goede opening neerzet en een harde kruising rijd. Ik start het liefst in de buitenbaan, zodat ik m'n tegenstander kan zien op de kruising en er dan als een kanonskogel overheen kan. De 500 rijd je echt op de max, dat vind ik gaaf. Dit jaar heb ik me wel wat meer op de 1000 meter gelegd, maar daar moet ik nog wel een stap in maken. Als je beide afstanden goed kunt, valt er veel meer te winnen. Bijvoorbeeld een NK en WK Sprint."

WK Junioren of het OKT
"Hoewel ik hem nog nooit heb meegemaakt, kies ik voor het OKT. Dat toernooi is één keer in de vier jaar en dus heel speciaal. Ik denk tevens dat dit een heel mooi leermoment voor mij is. Iedereen is daar op de top van zijn kunnen, dat is mooi om te zien. Ik rijd op het OKT alleen de 500 meter. Het zal een moeilijke taak worden om me te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ik wil gewoon een goeie rit neerzetten en het liefst een PR rijden."

NK Sprint of NK Afstanden
"Op dit moment zeg ik de NK Afstanden. Bij een NK Sprint moet je vier solide ritten rijden, bij de NK Afstanden moet je één perfecte rit rijden. Dat trekt me wel. Pas als mijn 1000 meter beter is, wordt het NK Sprint ook interessanter. Ik heb twee jaar op rij de Nederlandse titel op de 500 meter gewonnen bij de A-junioren en won vorig jaar ook de Nederlandse sprinttitel bij de A-junioren. Welke ik mooier vond? Toch de sprinttitel."

Nederlands kampioen of goud op de teamsprint bij het WK junioren
"Goud op het WK! Dat toernooi was in Helsinki op een buitenbaan. Ja, dat was heel gaaf. En dat we daar met z'n drieën goud wonnen, was een heel mooi moment. Ik reed de eerste ronde en vanaf toen was het afwachten. Het enige wat ik nog kon doen, was aanmoedigen. Toen we zagen dat we eerste waren, gingen de handjes de lucht in. Dat was een leuke afsluiter van het WK." 

Op een honderdste goud missen of brons winnen op de Olympische Spelen 
"Ha, die is makkelijk. Dat is kiezen tussen zilver of brons. Dan kies ik natuurlijk voor zilver. Of het over vier jaar al realistisch is om op de Spelen te staan? Dan ben ik 24, dat is wel een leeftijd dat het zou kunnen. Er moet dan nog wel een stukje van mijn beste tijd af. Mijn PR op de 500 meter is 35,5 en je moet zeker 34,5 rijden om je te kunnen plaatsen. Daar heb ik dus nog vier jaar de tijd voor, ha."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen, zo'n titel heb je voor altijd. Een wereldrecord wordt na zoveel tijd weer verbroken en dan kijkt niemand meer om naar je tijd."

Spreken of zwijgen
"Dat ligt aan de periode. Als ik heel hard train, word ik stiller. Dan ben ik moe en houd ik m'n mond wat meer. Als ik uitgerust ben, begin ik steeds meer te praten. Dan word ik drukker en komen de grapjes."

Zingen of dansen
"Dansen. Ik ben niet zo'n goede zanger. Mijn coach Erwin ten Hove – de trainer spreek je niet tegen – heeft Joep Baks en mij een keer opgegeven voor een danswedstrijd (Dansende schaatsers) in Hoogeveen. Gianni Romme, Jorien Voorhuis, Anice Das en Margot Boer deden daar ook aan mee. Samen met een danseres hadden we een dans ingestudeerd en via de voorronde kwamen we in de finale. Ha, die wonnen we ook nog! We wonnen een etentje en een fles wijn. Zo zie je maar dat ik los in de heupjes ben, haha!"

Blog of vlog
"Ik vind het leuk om mensen te laten zien wat we aan het doen zijn. Via beelden is dat leuker dan via een blog. Je bent er op deze manier veel meer bij en je ziet de sfeer. Bij ons maakt Joost Born de vlogs, ik help hem af en toe met beelden schieten. Sommige schaatsteams zijn best wel afgeschermd, ik vind het leuk om met deze vlogs Team IKO te laten zien. We krijgen veel positieve en aardige reacties. Ook dat is mooi!"

Zomer of winter
"Als de winter is zoals nu in Nederland kies ik voor de zomer. Zo'n winter is alleen maar nattigheid en gedoe. Een winter zoals in Inzell met sneeuw vind ik daarentegen echt geweldig. Maar in Nederland kies ik voor de zomer. Lekker in je korte broek fietsen en veel buiten zijn. Ik houd bovendien van watersporten. Ik vind het leuk om buiten de trainingen het water op te gaan."

Vissen of bootje varen
"Bootje varen. Ik zeil vooral veel, maar ik vaar ook af en toe op een motorboot. Mijn oom woont aan het water, daar gaan we in de zomer geregeld naartoe. Dat vind ik heerlijk. Omdat ik veel aan het trainen ben, ga ik niet veel op vakantie. Dit geeft dan toch een beetje dat vakantiegevoel. Vissen vind ik alleen leuk als ik iets vang. Helaas gebeurt dat bijna nooit."

💦

Een bericht gedeeld door Niek (@niekdeelstra) op

Bier of wijn
"Een rood wijntje op zijn tijd vind ik wel lekker. Maar niet te vaak hoor, misschien één keer in de maand. Van witte wijn wil ik niks weten!"

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Ik blijf het liefst wat langer op, al lig ik de laatste tijd gewoon netjes om 22.00 uur in bed. Ik ben meer een avondmens dan een ochtendmens. Het duurt altijd wel even voordat ik echt wakker ben. Dan zit ik met één oog dicht te ontbijten, haha."

Concert of festival
"Ik ben nog nooit bij een festival geweest, dus ik kies voor concert. Ik ben een tijdje geleden met een vriend naar John Mayer geweest in de ZiggoDome. We stonden redelijk vooraan, dat was wel gaaf. Graag zou ik nog een keer naar een concert van BLØF willen in Royal Park op Paleis Soestdijk."

Auto of fiets
"Auto. Ik ben wel een autofan. Ik vind het geweldig om in mijn vrije tijd de serie 'The Grand Tour' te kijken, daar kan ik echt van genieten. Ik heb zelf ook een auto, maar geen hele bijzondere hoor. Ooit zou ik nog een keer een Porsche 911 op de stoep willen hebben staan, maar dan moet ik wel heel hard schaatsen, ha!"

Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan