Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 09 nov 2017

Dilemma's met Sjoerd den Hertog: 'Grijze muizen winnen geen wedstrijd'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week met marathonschaatser en skeeleraar Sjoerd den Hertog.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam: Sjoerd den Hertog
Geboorteplaats: Gouda
Specialiteit: Marathon, op de schaats én skeelers
Ploeg: Team Okay Fashion & Jeans 
Opmerkelijk: Vorige winter maakte hij tot in de allerlaatste KPN Marathon Cup-wedstrijd in Amsterdam kans op het oranje leiderspak
Twitter: @Sjoerddenhertog
Instagram: @sjoerddenhertog

Dilemma's
Skeeleren of schaatsen
"Schaatsen, sowieso. Ik ben eigenlijk begonnen met skeeleren, en omdat ik in de winter niks te doen had ging ik schaatsen. Ik begon bij de club aan langebaanwedstrijdjes mee te doen en dat ging best goed. Daarna ben ik ook marathons gaan rijden en toen ik een landelijk nummer kreeg, wilde ik daar in de zomer natuurlijk ook iets mee doen. Toen ben ik als training ook skeelerwedstrijden gaan rijden. Toch voel ik me veel meer thuis in het wedstrijdschaatsen, want mijn eerste skeelerwedstrijd reed ik pas toen ik negentien was." 

Spotify of een platenspeler
"Die heb ik allebei niet. Ik ben eigenlijk gewoon een illegaal downloader. Als ik zou moeten kiezen ging ik voor Spotify, dat kost maar een paar euro in de maand en je kan direct alles luisteren. Ik heb wel een iTunes van zo'n 60 GB. Ik heb zoveel tijd geïnvesteerd om dat allemaal bij elkaar te zoeken dat ik het ook een beetje zonde zou vinden om weg te doen. Wat ik aanraad om te luisteren? Rapmuziek. Van Ronnie Flex tot obscure Amerikaanse dingen. Het laatste Ronnie Flex-album is echt heel goed, die zou je moeten luisteren." 

Opvallend of een grijze muis
"Dan wil ik sowieso opvallen. Grijze muizen winnen geen wedstrijd, toch? Als je wint val je op. Ik heb ook opvallende schaatsen, ja. Het grappige is dat ik hiervoor juist grijze schoenen had, die helemaal niet opvielen. Ik ging nieuwe laten maken bij Groothuis en toen wilde ik graag iets hebben wat ik nog niet had zien rondrijden. Zij konden toen afbeeldingen op je schoen drukken, dus ik heb een mooie gezocht bij 'Stickerbomb', dat is een print alsof het lijkt dat er allemaal stickers opzitten."

Posing for the photo like

A post shared by sjoerddenhertog (@sjoerddenhertog) on

Gouda of Groningen
"Die had ik kunnen verwachten. Toen ik ging studeren dacht ik: als ik écht iets wil met schaatsen moet ik wat dichter bij Heerenveen zitten. Ik zit dus echt voor het schaatsen en de studie in Groningen. Als ik niet meer per se in het noorden hoef te zijn zal ik zeker teruggaan naar de randstad, daar voel ik me toch meer op m'n plek."

Als ploeg een wedstrijd winnen of zelf tweede worden
"Als ploeg winnen, zeker! Ik train het hele jaar met die jongens om het samen zo goed mogelijk te doen. Natuurlijk kan er altijd maar één op het bovenste treetje staan, maar ik heb er niks aan als ik zelf tweede word. Afgelopen zaterdag won Crispijn (Ariëns, red.) en dat vind ik dan heel mooi." 

E-mail of Post?
"E-mail, de meeste post wordt bij mij in Groningen bezorgd. Maar nu ben ik bijvoorbeeld weer onderweg naar Gouda. Dan is je mail wat makkelijker om te checken."

Eigenlijk was deze vraag natuurlijk gewoon bedoeld als bruggetje naar je huisgenoot, Robert Post. "Ha, daar deel ik inderdaad een appartementje mee in Groningen, al zo'n 1,5 jaar. Ik heb hem leren kennen toen we samen in de skeelerploeg zaten. Hij komt uit Groningen en toen ik daar ging wonen ben ik heel veel met hem opgetrokken en hebben we samen getraind. We zijn bevriend geraakt en toen de mogelijkheid zich voordeed om samen te wonen hebben we dat gedaan."

Als concurrenten kunnen de tactische plannen dan natuurlijk niet besproken worden tijdens het eten?  "Nee, maar aan de andere kant zijn we allebei al lang genoeg A-rijder. Je kan redelijk goed inschatten wat de tactiek van een andere ploeg is, maar je gaat natuurlijk niet bij elkaars voorbespreking zitten."

"Het is juist wel grappig dat je in een andere ploeg zit, en een andere rol hebt in de wedstrijd. Daardoor zie je de wedstrijd ook anders en het is leuk om daarover te sparren. We praten gelukkig ook nog over andere dingen. Met schaatsen zijn we allebei al zoveel bezig. Als we thuis zijn is het ook weleens goed om ergens anders over te kletsen."  

Foto : Neeke Smit

Ontsnapping of massasprint
"Ontsnapping! Massasprints hebben we de laatste jaren ook niet zo vaak gehad bij de heren, maar dat is een stuk hectischer en lastiger dan een kopgroep. In een ontsnapping kan je ook een spelletje spelen. Dan krijg je het man-tegen-man gevecht, dat is mooi."  

Kramer of Bergsma
"Oei, deze is wel lastig hoor. Ik gun ze het allebei, maar ik gun Kramer eigenlijk wel die olympische titel op de tien kilometer. Dan is de erelijst eindelijk compleet."

Bier of wijn
"Ik kan wel genieten van een rood wijntje bij het eten."

Krant of tijdschrift
"Krant, denk ik. Een tijdschrift gaat vaak over één ding en in een krant kan je van alles lezen. Ik heb zelf geen krant of tijdschrift thuis, maar bij mijn ouders vind ik het heerlijk om er op zaterdagochtend een beetje doorheen te bladeren." 

Spreken of zwijgen
"Ik wist dat deze ging komen, en ik heb er zelfs nog even over nagedacht. Mensen zeggen vaak: eerst kijk ik de kat uit de boom en als ik me op mijn gemak voel kies ik voor spreken. Dat geldt denk ik voor iedereen wel. Als ik ergens iets van vind of iets zit me dwars dan zal ik het altijd zeggen. Dus spreken is eigenlijk beter dan zwijgen." 

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Lang opblijven. Ik ben slecht in vroeg naar bed gaan. Dan lig ik toch nog even te instagrammen en twitteren. Dat duurt altijd lang. Al heb ik soms ook wel eens fases dat om tien uur het licht uitgaat."

Serie of film
"Series, die vind ik wel toffer. Daar kan een veel groter verhaal verteld worden, terwijl een film meestal na twee uur klaar is. Met een goede serie kun je je weken vermaken, al ligt het er wel aan hoe snel je kijkt, ha. Game of Thrones, daar ben ik wel fan van. Als je er één aflevering van ziet, dan wil je de rest ook kijken. Het toffe is dat er al zeven seizoen van zijn. Ze hebben de tijd om een moeilijk verhaal neer te zetten, er komen zoveel karakters voorbij, maar het blijft spannend." 

Foto : Neeke Smit

Instinker! Pauw of De Wereld Draait Door
"Oh, dat verhaal. Ha! In mijn eerste jaar als A-rijder reed ik in Deventer in een scheur en toen viel ik in de bocht, waarbij mijn ijzer van mijn onderstel brak. Ik had dat niet door, dus ik stond op, en dat duurt dan twee of drie keer vallen voor je in de gaten hebt wat er aan de hand is. Er waren dus beelden van mijn val, en het proberen op te staan ingestuurd naar De Wereld Draait Door, dus ik kreeg ineens allemaal berichten met: 'Dit is geniaal!' en ik dacht: wat dan? Maar dat kon natuurlijk maar één ding zijn..." 

De boosdoeners?  "Ja, gewoon andere marathonschaatsers. Tijs van der Steen, Timo Verkaaik, Remco Schouten en Linda Bouwens. Die hadden het allemaal naar de redactie gestuurd, maar niet aan mij verteld. Eerst dacht ik: verdomme! Het is natuurlijk niet hoe je op televisie wilt komen. Ik was er een beetje zuur van, maar nu kan ik de lol er wel van inzien." 

Op vaste schaatsen een schaatswedstrijd rijden of op kleine wielen een skeelerwedstrijd
"Lastig. Ik ga denk ik voor de kleine wielen, want skeeleren is voor mij dan toch een beetje een training. Het zou allebei heel vervelend voelen, maar dan verpest ik toch liever een skeelerwedstrijd dan een schaatswedstrijd. Maar ideaal is het niet." 

Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31: Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent de Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan