Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 01 feb 2018

Dilemma's met Thomas Geerdinck: 'Ik ben wel een aparte schaatser'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Thomas Geerdinck, langebaanschaatser van Team Justlease.nl.

Foto : Neeke Smit

Bio:
Naam: Thomas Geerdinck
Geboortedatum: 26-08-1995
Geboorteplaats: Hengelo
Ploeg: Team Justlease.nl
Opmerkelijk: Geerdinck werd het afgelopen weekend derde op het KPN NK Allround dankzij een sterke 10 kilometer. De 500 en 10.000 meter zijn (gek genoeg) Thomas z’n sterkste afstanden.
Instagram: @thomasgeerdinck

Dilemma's:
NK Allround of NK Afstanden
"Dat is een makkelijk begin! Het NK Allround. Ik ben momenteel beter in het allrounden en waar je beter in bent, is leuker om te doen. Bij het KPN NK Allround afgelopen weekend werd ik derde in het eindklassement. Daar hield ik een beetje een dubbel gevoel aan over, want het was niet mijn beste weekend. De enige afstand die goed ging, was de 10 kilometer, waardoor ik nog op het podium kwam te staan. Dat was dan wel weer mooi."

Goud op de Olympische Spelen of wereldkampioen allround
"In het begin van het seizoen had ik gezegd: ik word het liefst wereldkampioen allround. Daar sta ik nu nog steeds achter, want ik ben momenteel beter in allrounden dan op een afstand. Ooit moet ik me specialiseren in één of twee afstanden, maar ik weet nu nog niet precies wat mijn beste afstand is. Stel dat ik ineens heel goed ben op een bepaalde afstand, dan is olympisch goud nog wat magischer dan goud op het WK Allround."

1500 meter of 5000 meter
"Daar ben ik allebei niet zo van. De 1500 meter is echt een hele moeilijke afstand."

500 meter of 10.000 meter
"Haha, dat is een betere ja, maar ook meteen een moeilijke. Toch denk ik dat ik de 10 kilometer leuker vind. Bij zo’n 10 kilometer zit er meer lading aan en die is vaak wat spannender. Bovendien rijd ik hem ook niet zo vaak, dus dat maakt het ook mooi. De 500 meter vind ik ook een leuke afstand, die doet niet zoveel pijn. Als allrounder ben ik er ook wel goed in. Ik ben wat dat betreft ook wel een aparte schaatser. Als je 10.0 kan openen op een 500 meter en aardig mee kan doen op de 10 kilometer, is dat best opmerkelijk he? Ik houd van uitersten."

Downstart of de normale start
"Sowieso de downstart, dat bevalt me heel goed. Ik ben er vijf jaar geleden mee begonnen. Ik zag het iemand bij een trainingskamp in Erfurt doen en dacht: misschien moet ik het ook eens proberen. Het weekend erop reed ik een 500 meter met een downstart en ik was ineens twee tienden sneller dan normaal. Toen wist ik dat het goed werkte. Bij de 10 kilometer doe ik trouwens wel gewoon de normale start, want daar maakt een snelle start niet zoveel uit. Het grappige is dat ik van de zes 10 kilometers die ik ooit gereden heb al twee keer vals ben gestart. Je staat dan heel anders op de baan, veel instabieler."

Foto : Sander Chamid

Spreken of zwijgen
"Laten we het zo zeggen: Ik ben niet op mijn mondje gevallen. Ik lul veel, maar ik weet ook wanneer ik mijn mond moet houden. Dus zeg ik: spreken. Ik ben altijd al een (spreekwoordelijke) clown geweest, dat weet ik wel van mezelf."

Vroeg of laat naar bed
"Laat. Ik ben meer een avondmens dan een ochtendmens. Mijn vriendin Joy Beune gaat het liefst rond half tien naar bed, maar dan zit ik nog een half uur naar het plafond te staren, haha."

Bier of wijn
"Dat verschilt per situatie. Ik drink sowieso niet veel, zeker niet middenin het seizoen. Als ik met maten uit Hengelo wat afspreek, drink ik liever bier. Als ik uit eten ga, drink ik graag een rode wijn. Met mijn vader drink ik een biertje, met mijn moeder een wijntje. Ik vind het allebei lekker."

Hond of kat
"Een hond! Ik snap echt niet waarom je een kat zou willen. Die is bijna nooit binnen en komt alleen thuis om te eten. Een hond is veel leuker, daar kun je een band mee opbouwen. Wij hebben thuis een hond gehad, die heette Polski. Mijn ouders waren eens op vakantie in Polen en hebben hem toen meegesmokkeld naar Nederland (vandaar de naam Polski). In ruil daarvoor kreeg de boer die de hond toen in bezit had een doos bonbons en een fles champagne.

Helaas is Polski vier jaar geleden overleden. Twee maanden voor zijn overlijden heb ik samen met mijn moeder en zus een tattoo van Polski op mijn been, vlak boven m’n enkel laten zetten. Ik ben niet heel erg van tattoos, vaak zijn het nietszeggende dingen, maar toen mijn moeder een tekening had gemaakt van het hoofdje van Polski wisten we: dit moet hem zijn. Ik vind het mooi om te hebben, heb m’n hele jeugd met dat beestje opgetrokken. Alleen mijn vader heeft geen tattoo van Polski."

😃 @polskigeerdinck

Een bericht gedeeld door Thomas Geerdinck (@thomasgeerdinck) op

Op 1 honderdste goud missen of brons winnen op de Olympische Spelen
"Op 1 honderdste goud missen. Zilver staat nog steeds beter dan brons. Schaatsen kan soms om een paar honderdsten en soms zelfs om een paar duizendsten draaien. Daar moet je mee dealen. Ik win liever zilver dat je heel dicht bij goud zat dan dat je brons wint terwijl je verder van het goud af zat."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen. Een wereldrecord rijden is leuk, maar schaatsen is een momentopname. Bij een WK is iedereen in topvorm en als je dan de beste bent, is dat wel wat vetter. Bij een wereldrecord moet alles meezitten en bovendien kan die ook weer afgepakt worden."

Marathon of mass start
"Ik vind marathons heel leuk om te rijden als training, maar ik zie een mass start meer als een wedstrijd. Ik vind de mass start leuker, ik kan er ook wel goed in worden denk ik. Na de NK Afstanden was er een mass start wedstrijd en daarin werd ik derde achter Koen Verweij en Gary Hekman. Het zat toen dicht bij elkaar. Vorig jaar heb ik ook een keer een marathon bij de beloften in Deventer gewonnen. Ik vind het een heel gaaf spelletje en als ik meedoe, doe ik mee om te winnen. Maar de langebaan gaat voor."

Winter of zomer
"Winter. Onder andere vanwege het schaatsseizoen, maar ook omdat ik niet zo van die benauwde temperaturen houd. Als het warm is, is het namelijk ook meteen veel te warm. Van kou heb ik nooit zo last. Ik vind het minder erg om kou te hebben dan dat het snikheet is."

RTC of Justlease.nl
"Justlease.nl, daar wordt het allemaal beter voor je geregeld en hoef je je minder zorgen te maken om randzaken. Ik heb bij de RTC’s altijd veel plezier beleefd, maar nu gaat alles wat serieuzer en gaat het er echt om. Ik ben heel blij dat ik door wereldtoppers omringd word, zij kunnen hun ervaringen op mij overbrengen. Jan Blokhuijsen en Ireen Wüst delen bijvoorbeeld hun ervaringen hoe zij naar een wedstrijd toewerken. Dat heeft mij echt geholpen, ik ga nu op een andere manier de wedstrijd in dan voorheen. Voor het afgelopen weekend kwam Ireen nog naar me toe en zei: ‘Kijk, zo doe ik het!’ We hebben samen besproken wat mijn plan zou gaan worden bij het NK Allround. Op de 10 kilometer is dat plan ook uitgekomen! Daar was ik heel blij mee."

Patrick Roest of Marcel Bosker
"Ik zit bij Marcel in het team, dus kies ik uiteraard voor hem. Anders krijg ik straks een boos telefoontje, haha. Marcel is een hele relaxte vent, Patrick heb ik nog niet zo heel veel meegemaakt, alleen bij de World Cups voor junioren. Het zijn allebei hele goede schaatsers, ik denk dat ik van allebei nog kan leren. Marcel, Patrick en ik reden bij de World Cup finale voor junioren de ploegenachtervolging samen. Dat ging heel gesmeerd. Wij zijn een jong, sterk team. Of wij de nieuwe  Kramer, Verweij en Blokhuijsen kunnen worden? Ha, je weet nooit hoe het kan lopen hè."

Team Pursuit ging mooi #jammervandeKoreanen #tweede #kutzooi #volgendeweekdanmaar

Een bericht gedeeld door Thomas Geerdinck (@thomasgeerdinck) op

Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan