Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 30 nov 2017

Dilemma's met Lara van Ruijven: 'Ik fluit de hele dag door'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan shorttrackster Lara van Ruijven.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam: Lara van Ruijven
Geboortedatum: 28-12-1992
Geboorteplaats: Den Haag 
Ploeg: Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) 
Opmerkelijk: Bij de vierde en laatste Audi ISU World Cup in Seoul wonnen Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Van Ruijven pas voor de derde keer goud bij een relaywedstrijd in wereldbekerverband. Dankzij die prestatie verzekerde de ploeg zich tevens van vijf olympische tickets.
Twitter: @LaravanRuijven
Instagram: @laravanruijven

Dilemma's:
500 meter of 1000 meter
"Dat is zeker de 500 meter, alhoewel ik de 1000 meter ook steeds leuker begin te vinden. Op de 1000 meter komt snelheid, uithouding en tactiek allemaal bij elkaar. Maar uiteindelijk ben ik toch meer een sprinter en past de 500 meter het beste bij me. Het mooie aan de 500 meter vind ik het starten en dan volle bak de race uitrijden. De 1500 meter vind ik ook wel een mooie afstand, maar daar ben ik niet supergoed in. Dan is het ook minder leuk. Op de 500 en 1000 meter kan ik top acht rijden, op de 1500 meter red ik dat niet."

Relay of individueel
"Ah, wat een vreselijke vraag! Ik kies voor beiden natuurlijk, ha. Zo ben ik het ook gewend. Eerst rijd je zelf je races en daarna sluit je het af met de relay. Een individuele medaille is helemaal van jezelf, dat voelt misschien beter, maar met de relay is het zo mooi dat je als team een heel proces aflegt. Dus eerst de kwartfinale, dan de halve finale en vervolgens de finale. Met de relay hebben we ook goede kansen op een medaille bij de Olympische Spelen, we doen het supergoed. Ik heb bovendien meer relaymedailles behaald dan individuele medailles. Maar ik kan echt niet kiezen, ik vind beiden even leuk."

Een individuele medaille bij een WK of een relaymedaille bij de Olympische Spelen
"Een relaymedaille bij de Spelen! Die is niet moeilijk. Ik wil gewoon een medaille bij de Spelen, dat is het ultieme. En of het dan individueel is of met de relay maakt me niet zoveel uit. Het lijkt me heel erg gaaf om op zo'n evenement een medaille te winnen. Een medaille winnen op een WK is natuurlijk ook supermooi, maar een WK wordt elk jaar gereden. De Spelen worden maar eens in de vier jaar gehouden en zijn veel specialer."

Oyeaah GOLD. 🤗 Amazing crowd here in Seoul🔥🔥 See you in Pyeonchang #WorldCup Seoul #chickswithballs

Een bericht gedeeld door Lara van Ruijven (@laravanruijven) op

Op een honderdste goud missen of brons winnen op de Olympische Spelen
"Op een honderdste goud missen. Dan is zilver toch hoger dan brons. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik voor zilver of brons geen heel ander gevoel heb. Eigenlijk ben ik met beide kleuren medailles heel blij, al is het ook heel erg afhankelijk van de race."

Bocht of rechte stuk
"Bocht, absoluut. Als je in de bocht net wat meer hangt of beter draait, zijn dat momenten dat je iemand kan inhalen of juist kan blokken. Het geeft een kick als de bocht lekker gaat. Op het rechte stuk krijg je ook wel dat gevoel, maar bij de bocht voel je dat net wat beter en kan je vaker het verschil maken. Je moet mij trouwens niet op de langebaan zetten. Na een paar rondjes ben ik niet zoveel meer waard, ha."

Spreken of zwijgen
"Dan kies ik voor zwijgen. Als ik me op m'n gemak voel in een groep, ben ik wel een spreker. Maar over het algemeen houd ik eerst meer mijn mond. Bij ons in de groep hebben we een paar praatjesmakers ertussen zitten. Daan (Breeuwsma) en Sjinkie (Knegt) zijn de gangmakers, dat zit in hun aard. Yara (van Kerkhof) en Daan halen de meeste grappen uit. Eigenlijk gaat dat de hele dag door bij ons. Laatst verstopten Yara en ik ons in de badkamer voor Sjinkie. Toen hij ons zag, schrok hij zich een ongeluk. Ja, toen lagen Yara en ik natuurlijk helemaal dubbel!"

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Vroeg naar bed. Ik ga altijd vroeg naar bed, kan niet tegen weinig slaap. Als ik de hele week te laat naar bed ga, voel ik dat meteen en word ik ineens verkouden of iets dergelijks. Ik zou best wel langer op willen blijven, maar ik heb gewoon m'n rust en slaap nodig."

Hiken of fietskamp
"Dan kies ik voor hiken, al is dat meer praktisch omdat ik vanwege een knieblessure niet meer zo lang kan fietsen. Met hiken kan ik overal aan meedoen. Ik vond het in Corsica ook heel gaaf, dat was de eerste keer dat we met de groep serieus gingen hiken. Het duurde een kleine week en het was onvergetelijk. Nee, ik zou het niet snel in mijn eentje doen, maar met de ploeg was het heel gaaf."

Yess 4 days of hiking coming ⛰🏕 #letsdothis💪#ShorttrackNL #Run2go #giant #kpn

Een bericht gedeeld door Lara van Ruijven (@laravanruijven) op

Boek of tijdschrift
"Tijdschrift! Ik vind een boek lezen superleuk, maar meestal houdt het na twintig bladzijden alweer op en vergeet ik verder te lezen. Ik heb er het geduld niet voor. Een tijdschrift is makkelijker, daar blader je zo doorheen. Mijn favoriete tijdschrift? Linda, maar Helden vind ik ook een mooi blad."

Online shoppen of kopen in de winkel
"Het liefst koop ik m'n kleren in de winkel, dan kan ik het passen en zien. Maar het komt helaas vaker neer op online shoppen, mede ook omdat ons schema vaak zo vol zit. In Heerenveen kun je trouwens niet zo goed winkelen. Soms ga ik in Den Haag winkelen als ik naar huis ga, maar dat gebeurt niet vaak."

Hakken of sneakers
"Ik loop heel graag op hakken. Als ik een feestje heb of uitga, doe ik meestal m'n hakken aan. Vroeger nam ik ze nog weleens mee in de koffer, maar de laatste keren heb ik ze niet meer meegenomen. Als we bijvoorbeeld een bakkie doen bij de Starbucks hebben we onze trainingsbroek aan en dan ga je niet met hakken lopen, haha."

Zingen of dansen
"Dansen. Ik kan er wel naar uitkijken om na het seizoen wat avondjes te dansen. Ik ben niet zo'n zanger, ik fluit liever. Ik fluit de hele dag door. M'n teamgenoten worden daar weleens gek van."

Foto : Sander Chamid

Wintersportvakantie of een relaxte zomervakantie
"Zomervakantie, lekker ontspannen en genieten van de zon. Ik ben ook al heel lang niet meer op wintersport geweest, ik ga deze winter weer. Mijn broer gaat trouwen en neemt ons daarna mee met een touringcar op wintersport. Dat wordt supergaaf. Omdat het na de Spelen is, kan ik ook snowboarden en après-skiën. Daar kijk ik heel erg naar uit!"

Twitter of Instagram
"Instagram, ik ben veel actiever op Instagram. Ik vind het leuk om andere schaatsers en sporters te volgen, zo krijg je een kijkje in iemands persoonlijke leven. Twitter vind ik wel fijn voor het nieuws. Facebook kijk ik bijna nooit op. Ik zie daar bijna alleen maar advertenties en filmpjes voorbijkomen."

Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31: Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan