Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 23 nov 2017

Dilemma's met Pien Keulstra: 'Schaatsbeweging het allermooiste dat er is'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week schaatsster Pien Keulstra.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam: Pien Keulstra
Geboortedatum: 6-11-1993
Geboorteplaats: Boekelo
Specialiteit: Langebaan
Opmerkelijk: Keulstra, die in 2012 bij de NK Afstanden Nederlands kampioen werd op zowel de drie als de vijf kilometer, maakte in 2015 een uitstapje naar de triatlon. Ook in die sport kroonde ze zichzelf tot Nederlands kampioen. Dit seizoen maakt ze haar rentree in de schaatssport.
Twitter: @pienkeulstra
Instagram: @pienkeulstra

3000 of 5000 meter
"Dat is meteen een lastige. De 3000 meter is een hartstikke mooie afstand, maar ik ga toch voor de vijf kilometer. Bij die afstand moet je je rit nog beter indelen, dat vind ik tof. Ik houd wel van uitdagingen. Als je hem niet goed indeelt, kom je jezelf op het eind zo hard tegen. Ik heb een aantal keer in mijn loopbaan het gevoel gehad dat ik op de vijf kilometer echt in een flow zat. Daar heb ik goede herinneringen aan."

Schaatsen of triatlon
"Schaatsen. Triatlon vind ik een leuke sport, maar de schaatsbeweging vind ik eigenlijk het allermooiste dat er is. De liefde voor die beweging heeft mij ook wel weer teruggebracht naar de sport. Ik heb zo'n anderhalf jaar niet op het ijs gestaan. Ik heb het bewust tussendoor eigenlijk niet gedaan, want ik wist dat als ik het weer zou gaan proberen, ik het toch te leuk zo vinden. Ik denk dat ik in de hele periode dat ik eruit ben geweest maar één keer op het ijs heb gestaan. Toen dacht ik meteen: dit moet ik niet vaker doen, want dit is veel te leuk. Ik ben blij om er nu weer mee bezig te zijn en er iedere training alles aan te doen om de schaatsbeweging te perfectioneren. Ik vind het prachtig."

Zelf koken of uit eten
"Zelf koken. Je weet op die manier precies wat je eet, dat vind ik prettig. Daarnaast duurt het altijd zo lang als je uit eten gaat. Je hebt er geen grip op, moet gewoon wachten tot het eten wordt geserveerd. Ik vind het hartstikke leuk om met een groep mensen af te spreken, maar dan niet per sé om te eten. Dat duurt allemaal te lang."

Ploegje 📷Stefan schipper #jongbloedfiscaaljuristen #visionsports

Een bericht gedeeld door Pien Keulstra (@pienkeulstra) op

Koffie of thee
"Geen twijfel: koffie! Ik sta er iedere ochtend mee op. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het bewust aan het afbouwen ben. Ik merk dat als ik na drie uur 's middags nog koffie drink, ik daardoor minder makkelijk in slaap kom. Ik heb nu als het ware een regel ingesteld, dat ik na tien uur 's ochtends geen koffie meer drink. Dan denk je misschien: waarom tien uur? Als ik dat namelijk niet doe, sukkelt het een beetje voort en voor ik het weet, zit ik toch weer tot vijf uur aan de koffie. De eerste bak zit er meestal rond half zeven wel in hoor, ha."

Spreken of zwijgen
"Zwijgen. Zeker in het begin. Als ik met onbekenden ben, kijk ik vaak eerst even de kat uit de boom."

Serie of film
"Geen van beide. Het duurt mij allemaal te lang, heb er geen geduld voor. Series en films zijn niet voor mij weggelegd. Dat vind ik op zich wel jammer, maar het is niet anders."

Laat naar bed of vroeg opstaan
"Vroeg erin, vroeg eruit. Ik sta dagelijks iets na zessen op en ga rond kwart over negen naar bed. Dat bevalt prima. Als het veel later wordt, vind ik dat niet prettig. Ik heb nu een lekker ritme te pakken."

Bier of wijn
"Ik drink geen alcoholische dranken. Ik heb daar eerlijk gezegd helemaal geen behoefte aan. Ook niet na het seizoen of zo. Waarom zou ik eraan beginnen als ik er geen behoefte aan heb, denk ik dan?"

Hakken of sneakers
"Absoluut sneakers, maar dat is ook een beetje omdat ik praktisch ben ingesteld. Wat niet fijn zit, doe ik niet aan. Dat geldt zeker voor schoenen."

Tbt. Weekje Inzell. Met @loesadegeest #Huiskes #jongbloedfiscaaljuristen

Een bericht gedeeld door Pien Keulstra (@pienkeulstra) op

Strand of bergen
"Vroeger ben ik een keer op fietsvakantie naar Schiermonnikoog geweest. Daarnaast heeft mijn vader mij één keer het strand laten zien bij Den Haag, waar hij een jaar heeft gewoond. Verder heb ik het strand nog niet zo vaak gezien in mijn leven. Het is ook niet helemaal mijn ding. Ik kom daarentegen graag in de bergen, ga graag op fietsvakantie. Voorheen vond ik Oostenrijk en Zwitserland heel gaaf, maar ik ben afgelopen zomer naar Inzell gefietst, door Duitsland heen. Vervolgens ben ik met mijn ouders nog een stuk richting Italië en Slovenië gegaan. Dat was ook ontzettend mooi. Ik ben dol op fietsen. In de auto zie je vaak alleen maar de snelweg. Dat vind ik niks."

Auto of fiets
"Ha, overduidelijk de fiets dus. Zoals ik zei, houd ik niet van de auto. Ik ga ook altijd het liefst op de fiets naar de training. Zeker nu ik in Enschede weer op de ijsbaan sta, kan dat makkelijk. Maandag kwam ik laat terug uit school en ging ik ook met de fiets weer naar de training. Ik ben die dag wel drie keer natgeregend. Op dat soort momenten denk ik weleens: wat ben je ook een pannenkoek dat je 's ochtends niet gewoon de auto pakt."

Schaatsster of maatschappelijke carrière
"Die keuze heb ik eigenlijk al gemaakt. Ik vind het mooi om te zien dat er ook dames en heren zijn die topsport en een maatschappelijke carrière combineren. Ik denk dat ik een tijd geleden een goede keuze heb gemaakt om niet volledig voor een topsportloopbaan te gaan. Ik wil lekker meedoen en kijken wat ik er op de schaatsbaan nog uit kan halen, waar het schip strandt. Momenteel combineer ik het schaatsen met een pabo-opleiding, dat bevalt me prima. De balans maakt het voor mij leuk. Wie weet, sta ik over een paar jaar wel voor de klas en op de ijsbaan, maar het kan ook zo zijn dat ik na mijn opleiding nog iets met psychologie of pedagogiek ga doen. Ook dat vind ik erg interessant."

Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31: Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent de Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan