In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan langebaanschaatser Tijmen Snel.

Bio
Naam: Tijmen Snel
Geboortedatum: 11-12-1997
Geboorteplaats: Leiden
Team: RTC Zuidwest - Healthy Team
Opmerkelijk: Snel voerde bij het KPN NK Allround afgelopen jaar tijdelijk de ranglijst aan. Hij won namelijk de eerste 500 meter. Op datzelfde toernooi werd hij ook nog tweede op de 1500 meter.

Dilemma's
Sprinten of allrounden
"Poeh, da's een goeie. Als ik nu moet kiezen, zou ik voor het allrounden gaan, omdat ik daar op dit moment beter in ben. Het afgelopen seizoen heb ik alleen het NK Allround gereden en daar stond ik na drie afstanden vierde. Ik won zelfs de 500 meter; dat was de eerste keer dat ik bij een seniorentoernooi in Thialf op het podium mocht. Dat was een hele speciale ervaring met al die mensen op de tribune. Op de 1500 meter werd ik tweede en op de 5000 meter tiende, waardoor ik de 10 kilometer helaas niet mocht rijden. Toch was het een goed toernooi voor mij met drie goede afstanden." (Snel werd uiteindelijk negende, red.).

1000 of 1500 meter
"Dat zijn allebei hartstikke mooie afstanden, maar uiteindelijk kies ik toch voor de 1500 meter. Het is het koningsnummer en op die afstand wordt veel geschiedenis gemaakt. Ik ben ook meer gemaakt voor de middellange afstanden. Ik denk dat ik me op een gegeven moment moet gaan specialiseren op de 1000 en 1500 meter. De manier waarop ik schaats, past namelijk niet bij de lange afstanden. Maar ik vind het allrounden heel leuk om te doen, dus het zal nog een lastige keuze gaan worden."

Wereldkampioen of wereldrecord
"Wereldkampioen. Een titel staat toch mooier dan een record. Een record zegt niet alles. Als jij de wereldtitel pakt op een laaglandbaan zonder een wereldrecord te rijden, kan je alsnog een betere prestatie hebben neergezet dan als je wel een wereldrecord rijdt op een hooglandbaan. Wereldkampioen word je op het moment dat het moet gebeuren en dat iedereen in topvorm is. Als jij dan wint, ben je gewoon echt de beste."

Teamsprint of ploegenachtervolging
"In principe zou ik zeggen teamsprint. Vorig jaar wonnen we (Niek Deelstra, Thijs Govers en Snel, red.) bij het WK Junioren goud op dit onderdeel en zilver op de ploegenachtervolging. De teamsprint is voor mij net iets meer weggelegd, maar helaas is het voorlopig nog geen olympisch onderdeel."

Junioren of senioren
"Senioren. Daar moet het gebeuren! Het juniorentijdperk was leuk, maar dat was een voorafje. Nu gaan we toewerken naar het echte werk. Ik hoop me de komende jaren door te blijven ontwikkelen zoals ik de afgelopen jaren ook heb gedaan en dan hoop ik over vier of acht jaar op de Olympische Spelen te staan. Dat is het ultieme doel."

Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) of WK Junioren
"Oef... Dan kies ik toch voor het WK Junioren. Vooral omdat ik dat maar één keer ga meemaken en een OKT kan ik hopelijk nog een aantal keer meemaken. Daarnaast is het WK een internationale gebeurtenis en dat is toch ook wel heel speciaal. Dat neemt niet weg dat het OKT ook een hele gave ervaring was, zeker omdat het in Thialf stampvol zat."

Spreken of zwijgen
"Dat hangt van de omstandigheden af. Over het algemeen hou ik er wel van om te praten met mensen, maar soms vind ik ook wel fijn om even alleen te zijn. Toch kan ik niet langer dan een dag zonder mensen zijn, haha. Ik woon op dit moment samen met m'n vriendin in Leiden, dus ik kan gelukkig elke dag met haar praten."

Zomer of winter
"Ik zou eigenlijk voor de winter moeten kiezen, maar ik zeg toch zomer. Ik hou niet zo van de kou. Ik vind het lekker als buiten het zonnetje schijnt en ik lekker buiten kan zijn. Daarnaast vind ik het hartstikke leuk om te wielrennen, dat is 's zomers een stuk leuker dan 's winters. Ik fiets bij een elite beloftenploeg uit de omgeving en rijd af en toe een wedstrijd. Het spelletje van de koers vind ik hartstikke mooi."

Got to love the sunny morning rides! #cycling #sunshine #tijmensnel

Een bericht gedeeld door Tijmen Snel (@tijmen.snel) op

NK neo-senioren of de Ard en Keessie Bokaal
"Haha, dan zeg ik deze keer de Ard en Keessie Bokaal. Het was een geweldige wedstrijd en leuk om mee te doen. Het ging me ook aardig af op de vaste schaats; ik reed zelfs het baanrecord van Ard Schenk uit de boeken. Ik vond het ook heel speciaal dat Ard er zelf bij was. Hij feliciteerde me na afloop en zei: 'Nu kan ik rustig slapen'."

Uit eten of zelf koken
"Uit eten. Ik hou er wel van om uit eten te gaan en wat lekkers te eten. Uit eten betekent ook niet meteen dat het ongezond is. Ik hou heel erg van Italiaans eten, zoals pasta en lasagne."

Bier of wijn
"Bier, ik ben totaal geen wijnliefhebber. Als het seizoen voorbij is, drink ik weleens een biertje, maar in het seizoen helemaal niet. In de winter blijf ik daar wel van weg, ha."

Op een honderdste goud missen of brons winnen
"Ik denk toch de eerste, ook al voelt dat op dat moment misschien niet beter. Op den duur zul je toch wel tevreden zijn met zilver en na een tijdje vergeet je dat je het met een honderdste hebt verloren. Dan doet het minder pijn."

Boek of tijdschrift
"Ik lees niet zoveel, maar een tijdschrift dat met sport te maken heeft vind ik wel leuk. Ik heb niet zoveel tijd om te lezen, want ik ben nog druk met mijn studie werktuigbouwkunde. Ik zit in mijn tweede jaar (van de vier, al moet het in principe in drie jaar kunnen, red.). Het is handig om mijn bachelor te halen, zodat ik daarna even kan stoppen met school en me kan focussen op het schaatsen."

Dilemma's op donderdag 56: Marijke Groenewoud
Dilemma's op donderdag 55: Joep Baks
Dilemma's op donderdag 54: Michelle de Jong
Dilemma's op donderdag 53: Sjinkie Knegt
Dilemma's op donderdag 52: Antoinette de Jong
Dilemma's op donderdag 51: Crispijn Ariëns
Dilemma's op donderdag 50: Mariska Huisman
Dilemma's op donderdag 49: Niki Wories
Dilemma's op donderdag 48: Carry Geijssen
Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen

Door Rijcko Treep - Laatste update op 08 aug om 09:15