Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 21 sep 2017

Dilemma's met Iris van der Stelt: 'Ben eerder het knechterstype'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week marathonschaatster Iris van der Stelt.

Foto : mialadies

Bio
Naam:
Iris van der Stelt
Geboortedatum: 06-10-1992
Geboorteplaats: Numansdorp
Team: mkbasics.nl
Specialiteit: marathonschaatsen, aanvallen
Twitter: @IrisvdStelt
Instagram: @irisvdstelt

Dilemma's
Zweden of Oostenrijk

"Dat is een goede. Mijn beste herinneringen heb ik aan Zweden als ik naar de prestaties kijk, maar ik denk toch dat ik Oostenrijk ga kiezen omdat ik die wedstrijden het mooist vind door de omgeving en de mensen die er allemaal zijn. Het sfeertje dat daar hangt brengt toch wat extra's. Mijn ouders zijn er elk jaar bij. Het maakt het extra bijzonder als je met elkaar kan genieten van prestaties."

❤ #vaderdag

Een bericht gedeeld door Iris (@irisvdstelt) op

Langebaan of marathonschaatsen
"Dat is een makkelijke! Marathon. Ik reed tot de junioren a in het gewest Zuid-Holland. Het laatste jaar was geen goed jaar. Als het niet goed gaat wordt je plezier minder. Ik mocht mijn jeugdliefde marathon weer oppakken. Ik was dat jaar echt klaar met schaatsen maar na die marathons dacht ik 'goh, dat kan ik ook doen'. Toen heb ik de overstap gemaakt en dat heeft heel goed uitgepakt. Ik heb er superveel plezier in, ben blij dat ik dat toen heb gedaan."

Zelf koken of uit eten
"Als ik de tijd heb vind ik het heel leuk om te koken. Ik woon sinds mei op mezelf, in Sassenheim. Dan kook je ook voor jezelf. Maar dan toch liever uit eten dan alleen voor jezelf koken. Maar als je echt tijd hebt om iets lekkers te maken voor meerdere mensen vind ik zelf koken leuker."

Fietsen of skeeleren
"Fietsen, ook zonder twijfel. De eerste keer op de racefiets bij het gewest vond ik gelijk heel leuk. Ik heb een paar jaar geleden echt getwijfeld of ik door wilde gaan met fietsen of schaatsen. Maar tussen fietsen en skeeleren is het duidelijk fietsen."

Bioscoop of thuis een film kijken
"Ik kijk heel weinig films, maar dan kies ik toch voor de bioscoop. Een leuk uitje ervan maken, daar houd ik wel van. Of Leander (van der Geest, haar vriend) daar ook van houdt? We gaan af en toe wel naar de film. We zijn allebei druk, dus dan doen we het ook wel als uitje, even de stad in. Liever dan iets speciaals ervan maken dan thuis op de bank te zitten."

Kromme of scheve schaats
"Een kromme schaats heb ik wel vaker gehad, dan moet je ook doorrijden dus doe dan toch die maar."

Elke scheur die je ziet inrijden of bij elke wedstrijd kapotte veren
"Wow haha. Elke scheur pakken of elke wedstrijd kapotte veren? Dat is ellendig! Even kijken waarmee je gunstiger uitkomt… Het is niet gezegd dat je bij elke scheur valt dus dan pak ik toch maar elke scheur. Van kapotte veren heb je elk rondje last."

De Alternatieve Elfstedentocht of het Open Nederlands Kampioenschap
"Poeh. Dan ga ik toch voor de Alternatieve. Ik zou heel graag een keer mijn naam op dat bord willen (alle winnaars van de Alternatieve staan op een wit bord op de Weissensee, red.). Ik zou natuurlijk liever voor de echte gaan, maar die komt niet zo vaak. Een NK is qua kilometers een stuk korter, daar heb je meer kanshebbers. Bij een Alternatieve blijven er nooit zoveel over. Ik vind het bijzonderder om die te winnen.

Afgelopen jaar was ik lang in de ontsnapping. Ik voelde me die dag echt goed. Mijn aanval was achteraf te vroeg en zeker ook met hoe het ijs zich ontwikkelde. Het was niet vol te houden. Maar het heeft wel de wedstrijd opengebroken, daarvoor gebeurde er ook niet zoveel. Daar ben ik ook wel trots op, dat is wel een beetje mijn manier van rijden: gewoon gaan en zien waar het schip strandt. Ik zou het achteraf niet anders doen, had vier en een halve minuut voorsprong op zijn grootst. Mijn droom is ook om op zo'n manier de Elfstedentocht te winnen.

Ik kwam ruim tekort, maar ben super blij dat Lisa (van der Geest) het uiteindelijk heeft afgemaakt. Ik heb er ook een stukje aan bij kunnen dragen en haar winst maakte veel goed. Als Lisa daar niet had gewonnen was het wel een zure dag geweest!"

Bij de Elfstedentocht een stempelpost missen of verkeerd rijden
"Nou kijk, als je een stempelpost mist is het sowieso afgelopen natuurlijk. Dan kies ik toch voor verkeerd rijden, die fout kan ik nog herstellen."

Pittig of zoet
"Ik was laatst bij de toko op de hoek geweest, dat was heel pittig. Ik proefde er niks meer van. Dus dan maar lekker zoet."

Kopgroep of massasprint
"Kopgroep. Ik heb wel het gevoel dat ik leuk mee kan doen in de sprint, maar ik zie mezelf niet als één van de sprinters zoals Irene (Schouten) of 'Lollo' (Francesca Lollobrigida). Die zijn echt een klasse apart. Ik heb me er deze zomer wel meer op toegelegd, zeker nu we een sprinter missen. Er zijn veel massasprints en we willen ook daarin meedoen."

Knechten of kopvrouw
"Ehm… Ja, dat is een beetje veranderd de afgelopen jaren. Ik vind het echt niet erg om te knechten, kan er heel erg van genieten als een ploeggenoot kopvrouw is. Of dat nou Lisa of Merel (Bosma) is, of Lollo vorig jaar. Inmiddels hebben we geen vaste kopvrouw. Moet ik echt kiezen? Uiteindelijk wil je het liefste zelf op het hoogste podium staan dus dan kies ik toch voor kopvrouw zijn. Ik ben wel eerder het knechterstype, maar wil je grote wedstrijden winnen dan moet je toch die plek opeisen.

Of ik het lastig vind om kopvrouw te zijn? Ik vind het eigenlijk wel makkelijk als dat voor me bepaald wordt: 'vandaag moet jij het doen'. Ik heb liever wel duidelijkheid. Als ik de rol van kopvrouw krijg dan geeft me dat ook wel een stuk zelfvertrouwen, dan moet ik het gaan doen. Je weet dat je team achter je hebt staan, dat vind ik wel mooi eigenlijk."

Softijs of waterijs
"Waterijs. Of ik liever nat of sneeuwig ijs heb? Als ik daartussen moet kiezen dan liever nattig ijs, dat glijdt tenminste nog. Van dat sneeuwijs zoals vorig jaar op de Weissensee word ik niet heel warm!"

Opgeruimd of een gezellige bende
"Opgeruimd. Ik kan een korte tijd wel een beetje in mijn eigen chaos leven, maar dat moet niet te lang duren dan word ik onrustig in mijn hoofd. Als je het aan mijn ploeggenoten vraagt dan heb ik wel bepaalde ritmes, een koffer die netjes is en kleren die precies netjes moeten liggen."

Friesland of Zuid-Holland
"Zuid-Holland. Ik woon in Sassenheim, in de buurt van Leiden. Ik heb twee keer een half jaar in Heerenveen gewoond toen ik nog studeerde. Friesland is ideaal voor het schaatsen, het was heel relaxt dat ik vanaf daar op de fiets naar de ijsbaan kon. Maar ik miste wel vrienden en familie, die zitten allemaal in Zuid-Holland. Dus dan neem ik dat beetje reizen nu wel voor lief."

Linksom of rechtsom
"Linksom! Dat voelt natuurlijker. We oefenen op de Uithof (in Den Haag) wel eens pootje over rechtsom als we richting het natuurijs gaan. Maar dat gaat niet echt vanzelf. Ik kies er ook voor om op twee benen de bocht door te gaan. Doe mij maar linksom."

Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent de Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen
 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan