In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers of inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan inlineskater Gerrie van Lingen.

Bio
Naam:
 Gerrie van Lingen
Geboortedatum: 25-7-1997
Geboorteplaats: Twijzelerheide
Team: Team DVL Milieuservice B.V.
Specialiteit: Sprint
Opmerkelijk: Van Lingen kan ook je auto repareren!
Instagram: @Gerrie81lingen

Dilemma's
Schaatsen, skeeleren of toch motorraces?

"Ik heb een paar jaar geleden voor de keuze gestaan: ga ik de grasbaan races doen op de motor, of skeeleren en schaatsen? Het was op dat moment makkelijker om voor de laatste twee te gaan. Mijn oom sponsorde me, want die had een skeeler- en schaatswinkel. De motorsport is hartstikke duur."

"Er zijn wel raakvlakken, ja. De grasbaan is ook een ovale ronde waarin je vier, vijf ronden alles moet geven en wie het eerste over de lijn komt wint. Bij de 500 meter series bij het inlineskaten werkt dat precies hetzelfde. Met skeeleren heb ik een snelle reactiestart en dat heb ik op de motor ook. De bocht aansnijden en lijnen rijden komen ook overeen."

"In principe vind ik het skeeleren mooier dan schaatsen. Je hebt man-tegen-man gevechten en met schaatsen heb je maar één vijand en dat is de klok. Uiteindelijk wil ik wel een keuze maken. Wil je wat geld verdienen in de sport, dan moet je toch voor schaatsen gaan."

Warming-up of cooling-down?

"Warming-up! Meestal ben ik na een training of een wedstrijd te kapot om nog te genieten van een cooling-down. Even wandelen of losfietsen doe ik altijd wel, omdat ik dan de volgende dag beter hersteld ben."

Vroege vogel of laat naar bed?
"
Ik ben sowieso een vroege vogel, ik heb een vast ritme en ben er altijd vroeg uit. Ik hoef in het weekend ook mijn wekker niet te zetten, want ik weet dat ik om zeven uur wakker ben. Op vakantie ook; uitslapen kan ik niet, om zeven uur springen mijn ogen open en dan moet de dag beginnen."

Koffie of thee?
"
Sowieso koffie. Ik heb het niet nodig voor de energie, maar wel nodig in m'n dagelijkste ritme. Ik kan het maar moeilijk laten staan en vind het erg lekker. Ik ben eigenlijk wel een beetje koffieverslaafd. Vandaag doe ik rustig aan en dan zit ik op vier kopjes, maar toen ik nog in de garage werkte als automonteur zat ik al gauw aan zes of zeven bakjes per dag. Je lichaam went eraan."

Pre-workout coffee!! #heerenveen #inline #GoSkate #sprint #sprinter

A post shared by Gerrie van Lingen (@gerrie81lingen) on

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop?

"Die is heel moeilijk. Ik denk dat ik dan toch in de baan zou willen staan. Als ik in bloedvorm langs de baan sta, zou ik mezelf alleen maar opvreten. Dan denk ik: ik heb medaillekansen, wat doe ik hier? In de sprint wint negen van de tien keer ook niet de beste. Het draait om honderdsten en je rijdt tegen elkaar. Iemand maakt een foutje en je profiteert: met slechte vorm kun je een 500 meter dus nog steeds winnen."

Hond of kat?

"Hond. We hebben op dit moment drie honden thuis, we zijn echte hondenmensen, ha. Deze week hebben we er nog een puppy bijgekregen, dat is het dochtertje van een van de honden die we al hadden."

Strand of bergen?
"Ik mag graag zonnen, dus ik ga voor het strand. Warm weer vind ik heerlijk en de zon vind ik prachtig. Vorig jaar ben ik na het EK in Lagos nog een week op vakantie geweest in Portugal. Daar zijn we van de hele Algarve de kustlijn langs geweest. Je hebt duizenden mooie stranden tussen bergen, rotsen en grotten. Een echte aanrader."

Piste of weg?
"Ik vind beiden heel mooi. De piste vind ik het belangrijkst, en het mooiste om te zien. Het ligt er wel aan hoe het wegparcours is natuurlijk: sommigen zijn heel gaaf en technisch. Ik ben zelf beter op een parcours dat heel technisch is; van links naar rechts en haarspeldbochten. Uitversnellen is mijn kracht.

Pasta of pannenkoeken?

"Pasta. Ik vind pannenkoeken heerlijk, maar het is heel veel werk en je hebt ze in een paar minuten op. Praktisch gezien kies ik honderd procent voor pasta."

Opgeruimd of een gezellige bende?

"Ik denk dan toch opgeruimd. Ik vind het prettig om een beetje overzicht te houden. Op mijn kamer is het niet altijd even opgeruimd, maar in de schuur waar ik nog steeds dagelijks auto's repareer houd ik het echt supernetjes. Ik heb er een hekel aan als dingen in de weg liggen of als ik op zoek moet naar gereedschap. Ik heb een gereedschapskar waar alles inzit en de muur hangt er ook vol mee. Volgens mijn vriendin kan ik mijn bed maar beter in de schuur zetten. Het is hier een stuk netter, zei ze."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden?

"Aangemoedigd worden! Je wilt toch altijd zelf rijden. Tijdens een 1000 meter hoor ik aanmoedigingen wel, maar tijdens een 100 of 300 meter niet; dan is het oogkleppen op en aan het einde van de tunnel zie ik alleen de finish. Bepaalde stemmen herken ik wel, mijn moeder moedigt alleen aan, maar mijn vader schreeuwt ook aanwijzingen."

Foto : Neeke Smit

Film of serie?

"Lastig weer! Op Netflix is een serie kijken ideaal, maar ik vind de oude films van Rocky geweldig. Die kijk ik tot op de dag van vandaag. Ik kan ze dromen. In die films zitten zoveel elementen die je als sporter meemaakt, het maakt niet uit of het boksten is of skeeleren. Als ik wat motivatie nodig heb knal ik er even eentje in en dan kan ik er weer een dag tegenaan. Rocky IV is absoluut mijn lievelingsfilm."

Elke training een wiel verliezen uit je skeeler, of vanaf nu rechtsom moeten rijden op de piste?

"Ik denk dat ik dan toch rechtsom kies. Ik heb echt een hekel aan materiaalpech, dat kunnen mijn concurrenten bevestigen. Het moet tip top in orde zijn en er mag niks mankeren. Rechtsom rijden kan op zich wel, hoe vaker je het doet hoe beter het zal gaan. Misschien kunnen we er een competitie van maken." 


Dilemma's op donderdag 57: Tijmen Snel
Dilemma's op donderdag 56: Marijke Groenewoud
Dilemma's op donderdag 55: Joep Baks
Dilemma's op donderdag 54: Michelle de Jong
Dilemma's op donderdag 53: Sjinkie Knegt
Dilemma's op donderdag 52: Antoinette de Jong
Dilemma's op donderdag 51: Crispijn Ariëns
Dilemma's op donderdag 50: Mariska Huisman
Dilemma's op donderdag 49: Niki Wories
Dilemma's op donderdag 48: Carry Geijssen
Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 08 aug om 09:14