Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 07 sep 2017

Dilemma's met Daan Breeuwsma: 'De culinaire hoogstandjes laat ik aan Rianne over'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan shorttracker Daan Breeuwsma.

Bio
Naam: Daan Breeuwsma
Geboortedatum: 29-12-1987
Geboorteplaats: Oldeboorn
Specialiteit: Shorttrack
Twitter: @DaanBreeuwsma
Instagram: @daanbreeuwsma

Dilemma's
500 of 1500 meter?
"Dat is voor mij een lastige. In het begin van mijn carrière was de 500 meter mijn favoriete afstand. De laatste twee jaar boekte ik mijn beste resultaten echter op de 1500 meter. Toch werd ik dit seizoen weer Nederlands kampioen op de 500 meter. Het wisselt een beetje. Misschien moet ik er maar tussenin gaan zitten en voor de 1000 meter gaan. Daar heb ik een Nederlands record op. Het gaat bij die afstand om snelheid, maar ook om volhouden. Ik vind het iedere keer weer een mooie uitdaging om daar de juiste balans in te vinden."

Goud mislopen op één duizendste of brons winnen?
"Je gaat voor het hoogst haalbare, dus goud, maar het blijft shorttrack. Je kan soms super hebben gereden, maar toch op een duizendste verliezen en zilver pakken. Dan heb je nog altijd het beste uit jezelf gehaald en daar gaat het om. Zilver is nog altijd beter dan brons, dus ga ik voor: goud mislopen op één duizendste."

Wereldkampioen of olympisch zilver?
"Ligt eraan waarmee. Wereldkampioen worden is in mijn ogen beter dan olympisch zilver. Alleen ben ik al twee keer wereldkampioen geworden op de relay. Dus als het daarom gaat, zou ik voor olympisch zilver gaan. Maar op een individuele afstand zeker niet. Dan ga ik te allen tijde voor wereldkampioen."

Spreken of zwijgen?
"Ik was altijd meer een zwijger, maar de laatste jaren ben ik steeds meer een prater geworden. Ik ben inmiddels de oudste in de shorttrackploeg. Door de jaren heen krijg je een andere rol. Dan moet je het weleens voor iemand opnemen of iemand op zijn of haar plek zetten. Zo gaat dat in een groep. Daar ben ik me ook van bewust. Ik neem die rol graag op me en tot nu toe gaat dat prima, denk ik. Ik ga dus voor spreken."

Laatste ijs training in #thialf van dit seizoen zit er weer op. #shorttracknl #kpnwkshorttrack #kpn #fila #knsb

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

Online shoppen of in de winkel?
"Schoenen koop ik meestal online. Tenminste, vaak koopt mijn vriendin (shorttrackster Rianne de Vries, red.) ze. Dan kijken we samen even en regelt zij het verder. Zij is echt een pro in het online winkelen. Kopen, terugsturen, wisselen. Weet ik het allemaal, ha. Alleen als ik broeken koop, moet ik naar de winkel. Onze gespierde schaatsbenen maken het allemaal erg ingewikkeld. Daardoor moet je gewoon passen. Anders duurt het proces van kopen, terugsturen en weer iets anders kopen, veel te lang. Dat vind ik niks. Eens in de zoveel tijd ga ik even de stad in met Rianne en kopen we een aantal broeken, zodat ik er weer even tegenaan kan."

Trainingsbroek of spijkerbroek?
"Maakt me niet zoveel uit. Doordeweeks loop ik in principe altijd in sportkleding, dus dan is het weleens lekker om in het weekend een spijkerbroek aan te kunnen. Af en toe werk ik ook nog bij mijn broer. Hij heeft een boerderij. Dan loop ik niet in een sportpakkie, maar trek ik oude kleren aan die soepel zitten. Ook dat vind ik weleens heerlijk."

Bier of wijn?
"Ik lust beide wel, maar ik heb toevallig een afspraak met het team en mezelf gemaakt. Eerst moesten mijn ploeggenoten er wel een beetje om lachen, maar nu hebben ze wel door dat ik serieus ben. Ik heb gezegd dat ik vanaf de zomer tot en met de Olympische Spelen geen alcoholische dranken meer nuttig, dus ik drink nu momenteel helemaal geen alcohol. Om terug te komen op het dilemma, dan kies ik voor een wijntje in de winter en een biertje in de zomer. Of die afspraak nog altijd staat? Tuurlijk. Ik heb geen moeite om het vol te houden hoor. Het is een belangrijk seizoen, dus ik laat de alcoholische dranken graag even staan. Geen probleem."

Zomer of winter?
"De zomerperiode is heel mooi voor mijn leefomgeving, bijvoorbeeld de boerderij. Ik kan ook erg genieten van de zomer, maar op dit moment van mijn leven moet ik het hebben van de winters. Dat is de periode dat ik moet pieken, dus daar kies ik voor."

Middagje maaien met op de achtergrond #radio1 #tourdefrance2017 #nos #alseenbaasopeenclaas

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

Koffie of thee?
"Koffie! Dat is een makkelijke. Dag in dag uit. Het liefst helemaal zwart en een lekker sterke bak. Of zelfs espresso’s. Heerlijk. Sjinkie (Knegt, red.) en ik teren erop. Meestal is het wel goed geregeld tijdens trainingskampen of toernooien, maar als we naar Azië gaan, nemen we een espressoapparaat mee. We moeten ook daar natuurlijk goede koffie hebben."

Lang opblijven of vroeg naar bed?
"Ik ga nooit heel laat naar bed. Vooral in de zomer ben je na de zware trainingen ’s avonds helemaal uitgeblust. Meestal lig ik rond een uur of elf in bed."

Twitter of Instagram?
"Instagram. Twitter wordt een beetje oud hè? Ik doe tegenwoordig meer met Instagram dan met Twitter. Ik gebruik ze allebei. Twitter is wat meer nieuwsgerelateerd. Instagram geeft meer een kijkje in het dagelijks leven. Dat vind ik wat toegankelijker en heb ik meer mee."

Zelf koken of uiteten?
"Ik vind zelf koken helemaal niet erg. Ik woon met Rianne, dus we maken vaak gezonde maaltijden. Door de beenbreuk van Rianne heb ik de laatste weken heel veel in de keuken gestaan. Normaal kookt zij eigenlijk altijd. Het gaat me eerlijk gezegd helemaal niet verkeerd af. Ik begin het zelfs wel leuk te vinden. Toch moet je voor de culinaire hoogstandjes nog steeds bij Rianne zijn. Ik maak wel de Hollandse pot. Die speciale schotels en pasta’s, die Rianne maakt, daar begin ik niet aan, ha."

Took some #airtime today 🤘Always you @vladb89 ✋️#highfive #veeltegek #shorttracknl #blauwearie #biem

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

Bocht of rechte stuk?
"De bocht. Zeker weten. Ik vind het heerlijk om er hard doorheen te gaan."

Series of films?
"Series. Thuis kijk ik helemaal niet veel series of films. Ik ben liever buiten. Als ik op reis ben, zijn series ideaal. Die afleveringen duren vaak vijftig minuten, dus die kan je prima tussen de middag even kijken of ’s avonds vlak voor het slapen. Bij series kan ik mijn focus nog goed erbij houden, maar bij films niet. Bij een film ben ik halverwege te veel afgeleid en moet ik wat anders doen. Ik kan geen twee uur stilzitten of liggen. Niks voor mij. Momenteel ben ik bezig met de serie Vikings. Die vind ik vet. Als ik dat heb afgerond, moet ik de Game of Thrones nog even terugkijken. Van het nieuwe seizoen heb ik nog niks gezien, die heb ik even opgespaard. Dan kan ik die straks mooi rond de wedstrijden kijken."

Dilemma's op donderdag 28: Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent de Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen
 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan