Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2012

Snelste ijsbaan ter wereld

Inmiddels zijn de eerste races op een hooglandbaan achter de rug. Op het, door hun zelf benoemde, 'Fastest Ice On Earth' in Salt Lake City werd de sprint World Cup gereden, dit te voorbereiding op het WK Sprint komend weekend in Calgary. Die andere snelle baan in Noord-Amerika.

Maar welke baan is nou echt het snelste? Als je naar de cijfers kijkt, dan zou Salt Lake in theorie sneller moeten zijn dan Calgary. Puur door het hoogteverschil. Want hoe hoger een ijsbaan ligt, hoe lager de luchtdruk, of anders gezegd, hoe dunner de lucht en hoe makkelijker je hier doorheen komt. Je hebt dus minder weerstand waardoor je makkelijker hard schaatst.

Kijk je naar de schaatstijden, dan staan ook inderdaad de meeste records in Salt Lake. Alleen de wereldrecords vijf kilometer bij de heren en de 1000 en 3000 dames zijn in Calgary verreden.

Waar afgelopen weekend vele persoonlijke records sneuvelden en ook enkele nationale records, waaronder het Nederlandse record op de 500 meter, bleven de wereldrecords gewoon staan. (Jan Smeekens reed op de 500 een tijd van 34.40 en was daarmee 0.12 sneller dan het oude Nederlandse record van Ronald Mulder). Hoe kan dat?

Oorzaken

Ik heb er even over nagedacht, en er kunnen verschillende oorzaken zijn. De eerste is het weer. Ook op hoogte is het zo, hoe mooier het weer, hoe hoger de luchtdruk. En andersom! Dus, het weer zou een beetje roet in het eten gegooid kunnen hebben. Ander mogelijkheid is de kwaliteit van het ijs. Hebben de ijsmeesters er alles aangedaan om topijs neer te leggen? Allemaal externe zaken.

Kijken we intern, dus naar de schaatsers, dan vraag ik mij af of het absolute topniveau wellicht wat minder is geworden. Bij de heren rijdt de wereldrecordhouder 500 meter (34.03) Jeremy Wotherspoon niet meer mee. Bij de dames reed Jenny Wolf 0.85 en 0.62 boven haar eigen record van 37.00. Sang-Hwa Lee benaderde het met 0.27 seconden. Bij de heren was het Nagashima die het meest dichtbij kwam met 34.37. het stomme is dat wanneer ik de algemene prestaties kijk ik toch wel sterk de indruk krijg dat het niveau in de breedte omhoog is gegaan. Zeker bij de heren.

Twijfels

Bij de dames heb ik mijn twijfels. Daar blijven de Nederlandse dames op de 500 meter dit jaar ook wat meer achter, maar vind ik het niveau op met name de 500 meter dames minder spannend.

Overigens is er ook nog een andere optie dat de tijden misschien wat tegenvallen. En dat is het WK Sprint dat volgende week wordt verreden. Neem de Canadese Nesbitt, zij maakt de keuze om de tweede 1.000 meter niet te starten. Sparen dus! En dat zou natuurlijk bij meer rijders en rijdsters aan de orde kunnen zijn. Salt Lake is slechts een opwarmrondje voor volgend weekend. Dat heeft zowel een fysiek aspect als een mentale component. Want volgende week moet het echt gebeuren, dan sta je veel meer op scherp!

Waarbij ik dan meteen bij denk, is het voor de sport dan wellicht niet leuker om de locaties de volgende keer om te draaien. World Cup in Calgary en dan de belangrijkste wedstrijd van het jaar ook op de snelste baan te verrijden?

Spanning

Allemaal overpeinzingen. Als jullie gedachten hebben… Let me know! Ik ga volgende week vol spanning kijken naar de races en dan vooral de tijden. En dan denk ik dat er hard gereden gaat worden, waarschijnlijk net zo hard als dit weekend in Salt Lake, maar wereldrecords? Ik denk het niet! Als er al een sneuvelt, dan zet ik in op de 1000 meter dames.

En nu maar hopen dat ik er in aantal goed naast zit! Dan krijgen we hele mooie sport te zien!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan