Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2018

Ard en Keessie Bokaal: 'Eindelijk kan ik rustig slapen'

Een jaar geleden viel de 'eerste' editie van de Ard en Keessie Bokaal vrij letterlijk in het water. De Jaap Edenbaan in Amsterdam kampte gedurende het seizoen met een defect koelsysteem en ook de noodoplossing (het tijdelijk neerleggen van De Coolste Baan van Nederland) bood geen soelaas. Door de warme temperaturen was het ijs gesmolten en ging het toernooi niet door.

Dit jaar waren de weergoden het ludieke toernooi wel gunstig gezind. Op woensdag 14 maart was het de hele avond droog en fris in Amsterdam. De daadwerkelijk eerste editie van de Ard en Keessie Bokaal verliep boven verwachting voor organisatoren Bart Vreugdenhil en Ronald Ligtenberg. "Het was heel vet. Veel publiek, veel deelnemers en vooral veel sfeer", zegt Ligtenberg na afloop. "Iedereen was super enthousiast. Dat maakt het echt wel iets bijzonders", vult Vreugdenhil aan.

Bij de wedstrijden over 1500 meter stonden twee baanrecords op het spel: de tijden van Ard Schenk (2.04,4) en Stien Kaiser (2.26,9) uit 1971. Aan de start van de Bokaal verschenen 49 deelnemers waaronder Esther Kiel, Roza Blokker, Bob de Jong, Jeroen Janissen en Tijmen Snel. Allen op vaste schaatsen (al dan niet ter plekke vast gezet), gehuld in een trui en met een muts op. Het publiek langs de kant moedigde de rijders enthousiast aan. Zouden de records worden verbroken? Ard Schenk was zelf aanwezig om na afloop de prijzen uit te reiken.

Is het toernooi volgend jaar voor herhaling vatbaar? "We hebben even met Ard Schenk overlegd en alvast een mini-brainstormsessie gehad over hoe we dit kunnen blijven vernieuwen. We zijn een aantal opties langs gegaan: andere afstand, andere plek, noem maar op. Daar gaan we eerst over nadenken voordat we besluiten of we dit nog een keer te doen", vertelt Vreugdenhil. "Er gaan al geluiden op om het NK Allround volgend jaar verplicht op vaste schaatsen te laten rijden en met trui aan. Er is wel animo voor", besluit Ligtenberg terwijl Vreugdenhil in de lach schiet.

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan