Schulting onoverwinnelijk in Debrecen
Na de eerste twee World Cups in China en Japan begon de machine van Schulting pas echt te draaien. Half november reed ze een perfecte World Cup in Debrecen, Hongarije. Hoewel al haar concurrentes op het ijs stonden, gaf ze hen allemaal het nakijken. De allrounder Schulting wist alle individuele afstanden te winnen en eindigde met de andere meiden ook bovenaan in de relay.
Vrees voor derde startplek shorttrackmannen in Beijing
Omdat de Nederlandse mannen tijdens de eerste drie World Cups onvoldoende presteerden op de 1500 meter, was het nog maar de vraag of het maximum aantal van drie startbewijzen op de Olympische Spelen behaald zou worden. Bondscoach Jeroen Otter luidde vlak voor de laatste wereldbeker in Dordrecht de noodklok: "We staan er niet goed voor. Als komend weekend in Dordrecht onze drie startende rijders op de 1500 meter niet allemaal in het hoofdtoernooi geraken, dan missen we een startplek in Beijing. Zo simpel is het.”
Voordat het toernooi van start was gegaan, had Otter al een tegenslag te verwerken. Sven Roes zou de 1500 meter rijden in Dordrecht, maar moest in de voorbereiding geblesseerd afhaken. Een spannende kwalificatiedag volgde voor TeamNL, waar de 1500 meter de belangrijkste afstand van het gehele weekend werd. Met hulp van de Israëlier Vladislav Bykanov, trainingspartner van de oranje équipe, lukte het zowel Sjinkie Knegt als Itzhak de Laat en Jens van 't Wout de kwalificaties te overleven. En zo behaalden de mannen van Otter het maximum aantal tickets voor de reis naar China.
De 'Schicht van Bantega' flitst weer voorzichtig
Eigenlijk zou Sjinkie Knegt individueel helemaal niet in actie komen tijdens de laatste World Cup in Dordrecht. Door de blessure van Sven Roes mocht hij toch van start op de 1500 meter en deze kans benutte de Fries optimaal. Tijdens de halve finales viel alles op z'n plek voor Knegt. “Ik voelde bij vlagen de souplesse die ik nodig heb, het liefst elke dag. Maar wetend dat die er niet meer is, ontbreekt het momenteel aan voldoende vertrouwen om me van start tot finish echt te mengen in een race. Daarom koos ik ervoor achterin te blijven om zo lang mogelijk de benen te sparen, in de hoop dat het een keer zou stilvallen voor me. Dat gebeurde. De zaak vertraagde en ik kon erlangs, dus dat was goed gegokt." Puur op wilskracht wist hij, bijna twee jaar na zijn brandongeluk, vervolgens in de finale naar het zilver te rijden.
Kans op goud verkeken na val Schulting
Goud komt nooit op bestelling. Dat werd in het Capital Indoor Stadium van Beijing op pijnlijke wijze duidelijk, toen de halve finale van de mixed relay in het shorttracktoernooi eigenlijk nog moest beginnen. Vijftig meter, misschien zelfs minder, was Suzanne Schulting onderweg. En voor ze er zelf erg in had, lag ze in de kussens.
Na een demonstratie in de kwartfinales leek de Nederlandse ploeg één van de favorieten voor de olympische titel op het nieuwste shorttrackonderdeel, de gemengde aflossing. Helaas gooide een val van uitgerekend de beste shorttrackster van de Spelen, Suzanne Schulting, roet in het eten. Terwijl zijzelf de bittere nasmaak wegspoelde met vier medailles, gingen haar mannelijke teamgenoten zonder eremetaal naar huis.
Droom valt in duigen voor shorttrackmannen
Een plek bij de eerste twee zou voldoende zijn voor de shorttrackmannen in de halve finale van de Olympische Spelen. De Nederlandse ploeg domineerde bijna de gehele race. Toen Itzhak de Laat als nummer één de laatste ronden in ging, leek er dan ook geen vuiltje aan de lucht. Echter, Zuid-Korea en Rusland haalden De Laat in, waardoor het doek vroegtijdig viel voor de Nederlandse shorttrackers. Tweeduizendsten scheidde hen van de olympische finale. Terwijl de andere mannen het De Laat niet aanrekenden, nam hij het zichzelf wel kwalijk.
Succesvolle Schulting beleeft rollercoaster in Beijing
De Winterspelen begonnen dus slecht voor de beste shorttrackster van Nederland, na een val bij de mixed relay. De verwachtingen voor de individuele afstanden waren torenhoog, maar kon de pas 24-jarige rijdster die waarmaken? Op de 500 meter, niet haar favoriete afstand, wist ze achter Arianna Fontana het zilver te pakken. Vervolgens was ze iedereen te snel af op de 1000 meter en prolongeerde ze haar olympische titel. In de relayfinale waren de Nederlandse vrouwen superieur mede dankzij een geweldige inhaalactie van Velzeboer en de lessen van Lara van Ruijven, waardoor ze de gouden medaille veroverden. Het toernooi eindigde teleurstellend met een bronzen medaille op de 1500 meter, maar al snel maakte het chagrijn plaats voor trots bij Schulting.
Velzeboer vult plek in van afwezige Schulting
Een positieve coronatest zette een streep door de WK Shorttrack voor Suzanne Schulting. Ze mocht haar titels niet prolongeren in het Canadese Montréal, een aderlating voor het Nederlands team. Bij afwezigheid van de kopvrouw stond Xandra Velzeboer op en wist zij vriend en vijand te verbazen door de wereldtitel te veroveren op de kortste afstand. Ook na de 1000 meter werd ze gehuldigd, daar pakte ze het brons. Met de relayvrouwen en in het allroundklassement eindigde ze ook op een derde plaats.