Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2022

Relayvrouwen in foutloze rit naar olympische titel

De aflossingsvrouwen hebben hun shorttracktoernooi bij de Olympische Spelen in Beijing met goud bekroond. Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting waren in de finale superieur. Voor Schulting was de relaytitel het derde goud uit haar carrière.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Met Selma Poutsma als starter haalde de Nederlandse ploeg een mooie truc uit. Want bij de tweede wissel kwam zij opnieuw de baan in, waarna Velzeboer haar rol in de aflossing overnam. De 20-jarige Culemborgse vervulde in het vervolg van de wedstrijd een glansrol. 

Zij sloeg met succes een aanval van China en Zuid-Korea af en sloeg vervolgens tot twee keer toe een gapend gat met de concurrentie. "Het was een opluchting dat het lukte, want ik had wel even een momentje van stress. Ik was iets te vroeg in gekomen, waardoor ik te laat de duw kreeg. Daardoor was er ruimte voor hen om iets te proberen." Schulting hoefde het voorbereidende werk van haar ploeggenoten enkel vast te houden en kon luid joelend en schreeuwend de overwinning vieren voordat ze over de finish schaatste. 

De gouden plak op de aflossing is de eerste in de geschiedenis van het Nederlandse shorttrack. Zowel de mannen als de vrouwen werden al meerdere keren wereldkampioen, op de Olympische Spelen was de bronzen medaille vier jaar geleden in Pyeongchang voor de vrouwen tot nu toe de beste prestatie. De bronzen tijd van toen was goed voor een wereldrecord, in Beijing waren de vrouwen sneller dan toen. Een nieuwe mondiale toptijd was het dit keer niet. Die reden de vrouwen in het voorseizoen al bij de wereldbeker. 

500 meter
Op de kortste afstand bij de mannen was er zondag geen Nederlandse inbreng meer. De drie mannen werden op dezelfde dramatische dag waar ook de aflossingsploeg geen finaleplaats veroverde allemaal uitgeschakeld. Het goud ging naar de Hongaar Shaoang Liu. Hij bleef de Rus Ivliev en de Canadees Dubois voor. 

Bekijk hier de uitslagen. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan