Tickets
Shop
Nieuws 21 nov 2021

Vrees voor derde startplek shorttrackmannen op 1500 meter in Beijing

De fenomenale prestaties van Suzanne Schulting namen bij een mee-genietende bondscoach Jeroen Otter niet alle zorgen weg. Met name op de 1500 meter voor de mannen begint het wolkendek aardig te betrekken. Zoals de situatie nu is, mogen er op dat nummer geen drie, maar twee Nederlanders starten op de Winterspelen van Beijing. Een doemscenario voor de man die zichzelf Rupsje Nooit genoeg noemt.

Foto : Dennis Kruijswijk

Otters woorden klonken hetzelfde als een noodklok. Na een korte studie van alle resultaten in de World Cup blijken de kerels van Oranje vooralsnog een onvoldoende te scoren op de langste afstand in shorttrack. Hij rekende voor: “Het draait allemaal, bij elke World Cup apart, om de derde Nederlander. Je moet er drie in de top-20 krijgen, maar we hebben in Beijing, Nagoya en hier in Debrecen niet daaraan voldaan. Namen zijn nu niet belangrijk. We staan er niet goed voor. Als komend weekend in Dordrecht onze drie startende rijders op de 1500 meter niet allemaal in het hoofdtoernooi geraken, dan missen we een startplek in Beijing. Zo simpel is het.”

Hij ging verder. “Omdat we het op de 500 meter en de 1000 meter wel goed hebben gedaan, is op die disciplines onze quota binnen. Je moet twee van de drie afstanden hebben om met een volledige afvaardiging af te reizen (twee keer vijf rijders, bij de mannen en vrouwen, red.). Negen plekken plus een relay-ploeg betekenen vijf startplekken. Acht plekken en een relay (drie op de 500 en 1000, twee op de 1500) geeft ook nog recht op vijf starters per sekse. Daar staan we momenteel op. Ik wil niet naar Beijing met twee man op de 1500 meter. Als we nou niet de kwaliteit zouden hebben, oké, maar alle vier jongens (Sven, Itzhak, Jens en Sjinkie) zijn in staat de eindfase van een afstand te bereiken. Ze hebben het allemaal al een keer laten zien. Alleen, het gaat er nu om dat ze het in een wedstrijd bewijzen. Het enige probleem is, dat zagen we in de voorbije drie World Cups: in het hoofdtoernooi komen is geen kattenpis.”

In de ploeg voor het laatste wereldbekertreffen heeft er een wijziging plaats. Melle van 't Wout kan na de vlucht uit Hongarije gelijk door naar huis; Daan Breeuwsma mag zich als vervanger melden in het hotel in Dordrecht. 

Voor meer informatie over de World Cup in Dordrecht kun je hier terecht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan