Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2021

Sven Roes moet World Cup missen door enkelblessure na crash

De vierde World Cup shorttrack moet nog beginnen, maar de Nederlandse ploeg is al met een eerste tegenvaller geconfronteerd. Sven Roes crashte woensdagmiddag zo hard tijdens de training dat de Fries met een enkelblessure moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Na het nemen van röntgenfoto’s bleek dat er geen breuken zijn, maar Roes ondergaat morgen opnieuw onderzoeken aan de rechterenkel om dat echt uit te sluiten.

Foto : Dennis Kruijswijk

“Het is dus nog even de adem inhouden, maar we begrijpen allemaal dat Sven de komende dagen geen marathon zal kunnen lopen”, zo probeerde bondscoach Jeroen Otter de situatie niet nog dramatischer te maken. Hij had rond de klok van een uur gezien hoe de jonge Roes (vrijdag wordt hij 22) in een van de laatste trainingsrondjes met vijftig kilometer per uur onderuit schoof en in de boarding knalde. “Dat kan gebeuren wanneer er zes man op een vierkante meter een bocht insturen”, aldus Otter, die Friso Emons heeft opgeroepen als vervanger.

De pijn is van het gezicht van Sven Roes af te lezen na zijn ongelukkige val tijdens de training. | Foto : Dennis Kruijswijk

Donderdag verkast Roes naar een Heerenveens ziekenhuis waar de ‘schade’ opnieuw wordt opgenomen. “Er zal een nieuwe foto worden gemaakt, plus een CT-scan en een MRI. Pas daarna komen we wat meer te weten over het hersteltraject. Dit is echt jammer. Jongens als Sven zijn geweldenaren. Zo jong, en dan zien hoe ze erin knallen tijdens wedstrijden. Als ik terugdenk aan afgelopen weekend waarin hij toppers achter zich hield op de 1500 meter, dat was schitterend. De groei die knapen als hij en Jens van ’t Wout doormaken, is prachtig om te volgen: eerst durven ze geen tegenstander aan te kijken als ze het ijs opgaan. Bij het verlaten van de baan draaien ze hun hoofd alle kanten op en hebben ze een uitstraling, niet te geloven. Dat hebben we nodig in ons team”, aldus Otter.

De trieste aftocht van Roes die later op de dag naar een Heerenveens ziekenhuis wordt overgebracht. | Foto : Dennis Kruijswijk

Wie hij ook kan gebruiken, is Daan Breeuwsma. De dertiger, al sinds 2009 tot de nationale top behoren, heeft ruimschoots zijn sporen verdiend als lid van de aflossingsploeg. Otter speelde eerder dit World Cup-blok van vier evenementen met het idee hem weer op te roepen; de race die zaterdag de mis inging doordat Sjinkie Knegt een penalty veroorzaakte omdat hij wat ‘nagelaten werk van anderen’ wilde opknappen, gaf mogelijk de doorslag Breeuwsma toe te voegen. Melle van ’t Wout moest plaatsmaken voor hem.

“Ik wil de relay in de halve finale van de World Cup van Debrecen niet als mislukt bestempelen. De jonge mannen begingen een fout, maar ze staan er ook anders in dan de Sjinkie Knegts van deze wereld. Dat neemt niet weg dat ze nog steeds een geweldige aflossing kunnen rijden en op hoge snelheid nog iedereen kunnen verrassen.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan