Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2022

Drama voor Schulting en TeamNL op eerste dag shorttrack

Goud komt nooit op bestelling. Dat werd zaterdagavond even na negen uur in het Capital Indoor Stadium van Beijing op pijnlijke wijze duidelijk, toen de halve finale van de mixed relay in het shorttracktoernooi eigenlijk nog moest beginnen. Vijftig meter, misschien zelfs minder, was Suzanne Schulting onderweg. En voor ze er zelf erg in had, lag ze in de kussens.

Foto : Vincent Riemersma

Weg medaille. Weg hoofdprijs. Na een rare, onbegrijpelijke val. Da’s shorttrack: overal loert het gevaar, en het kan letterlijk de besten overkomen. Suzanne Schulting kon wel door het ijs zakken, leek ook een moment verdoofd door de totaal onverwachte wending in het spel dat Oranje zo voortvarend had afgetrapt. De kwartfinale werd bijna een trainingsritje, en dankzij de geslaagde kickstart waarmee Selma Poutsma in de halve eindstrijd meteen overtuigend de leiding had genomen, leek een volgende demonstratie in de maak.

Hoe, waarom, waardoor? Vragen rezen er genoeg, direct na de onthutsende wegglijder van de vrouw die voorbestemd is tot de shorttrack-koningin uit te groeien tijdens deze 24e Winterspelen. Voor de goede orde: dat kan gewoon nog steeds. Ze schitterde veelvuldig deze winter in de World Cup, leek onvermoeibaar en daardoor zo ongrijpbaar voor haar rivales. Gaf ze er eerder op de avond ook niet blijk van, in de series van de 500 meter? Ze reed de vierde heat, finishte kinderlijk eenvoudig als eerste en bij het officieel maken van de uitslag verscheen er de toevoeging van olympisch record. Zo bevestigde ze de woorden van bondscoach Jeroen Otter, in de opbouw naar het evenement. “Suus? Die rijdt harder dan ooit tevoren.”

Logisch dat de verbijstering toesloeg nadat de Grande Dame onderuit was gegaan. "Super frustrerend omdat je weet dat je als team zo goed bent. Ik gleed weg en had niet het idee dat ik te graag wilde. Helemaal niet; ik wilde de bocht doorlopen zoals ik dat deed op de 500 meter. Het ijs hield het gewoon niet. Misschien wel te veel 'hang', en daardoor voelde ik mijn schaats onder me wegschieten. K*t. Ik baalde, toen ik snel wilde opstaan en de aflossing met Selma ook nog miste. Ik was even confuus, want wist niet gelijk of ik de shift moest afmaken, of dat er iemand anders zou komen. Niemand had hiermee rekening gehouden. Zo ontzettend balen", zei Schulting, die zich naderhand verontschuldigde bij de rest van het team. "We hadden met goud kunnen vertrekken. Het ligt niet aan het schaatsen, want ik rijd gewoon hard in de rondte. Het goede gevoel is niet ineens weg. Soms gebeurt dit soort dingen."

Niet alleen Schulting, in 2018 nog vooral een verrassende winnares van goud op de 1000 meter van Pyeongchang, stak in puike vorm. Dat gold voor de complete aflossingsploeg die in actie kwam. Zonder Sjinkie Knegt en Selma Poutsma, die nog werden gespaard in de kwartfinale maar vervolgens wel hun opwachting maakten in de halve finale, reikte Nederland ook al tot een record (2.36,43). Daarnaast kwalificeerde bijna iedereen zich op de individuele nummers. Knegt en Itzhak de Laat drongen door tot de kwartfinales van de 1000 meter, datzelfde lukten Schulting, Xandra Velzeboer en Poutsma op de 500 meter. Natuurlijk nam iedereen zo een belangrijk horde op de altijd lastige eerste dag van een toernooi. Wat echter overheerste, was het chagrijn vanwege het missen van de kans op een unieke onderscheiding die stiekem al een beetje was gereserveerd. In plaats daarvan vierden de pakweg honderd Chinese fans die waarschijnlijk op uitnodiging van het organisatiecomité waren binnengelaten, een luidruchtig feest na het op het nippertje behalen (zestiendduizendste bedroeg het verschil op de streep) van de olympische titel, ten koste van de Italiaanse ploeg.

Suzanne Schulting toonde zich schuldbewust naar haar teamgenoten, maar die namen de kopvrouw niets kwalijk. | Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Het valt te bezien hoe deze enorme domper zal worden verwerkt door de ploeg van Otter. Analist Cees Juffermans, die door de NOS is ingevlogen om zijn licht te laten schijnen over de prestaties en mogelijkheden van dit sterke collectief, had in zijn lofzang aan de vooravond van de Winterspelen een kanttekening, die uitgerekend Schulting betrof. “Ze kan de koningin worden van de Spelen, want ze beheerst alle nummers en is overal favoriete. Maar ik ben alleen wat bang voor wat er gebeurt, mocht ze geen lekkere start hebben van haar wedstrijden. Wat voor mentale gevolgen kan dat hebben? Dan zou het ook zomaar een heel moeizaam toernooi voor haar kunnen worden”, oordeelde de oud-shorttracker. “Al hoop ik dat uiteraard niet”, zo voegde hij eraan toe. “Want op basis van wat ze de voorbije jaren heeft bewezen, verdient ze een hoofdrol.”

Alle uitslagen, nieuws, meeschrijflijsten en programma's van de Olympische Spelen vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan