Tickets
Shop
Nieuws 30 mrt 2021

Olympisch startbewijs veiliggesteld door Van Zundert: 'Een en al blijdschap'

Een brok blijdschap, dat is Lindsay van Zundert. De 16-jarige kunstschaatsster kreeg vanmiddag te horen dat er dankzij haar bijzondere WK-prestatie een olympisch ticket is veiliggesteld voor Nederland. Of de Brabantse zelf in 2022 naar Beijing mag, is nog niet helemaal zeker maar het feestje wordt al gevierd. "Hier werk je al zo lang voor."

Foto : Soenar Chamid

Een week geleden werkte Van Zundert vandaag haar laatste training af in aanloop naar de WK Kunstrijden in Stockholm, nu plopt de kruk van een champagnefles in Etten-Leur. In een videomeeting met de KNSB werd de 16-jarige Brabantse aan het einde van de middag verrast met het nieuws dat het olympisch startbewijs binnen is. Voor Nederland welteverstaan. Van Zundert zou nog gepasseerd kunnen worden als een andere kunstschaatsster dit jaar twee keer een score van minstens 186 punten weet te behalen. Op dit moment lijkt alleen zesvoudig nationaal kampioene Niki Wories in de buurt te kunnen komen. Zij meldde zich in februari geblesseerd af voor de Challenge Cup en richt zich op haar herstel.

"Er gaat alleen maar blijdschap door mij heen", jubelt Van Zundert in een eerste reactie. "Ik ga gewoon van mezelf uit en verwacht dat ik naar Beijing mag gaan", doelt ze vervolgens op het voorbehoud van een mogelijke interne selectieprocedure. "Het zou ook voor een ander leuk zijn om te gaan, maar ik weet niet hoe Niki ervoor staat. Ik denk niet dat zij die punten nog gaat halen. Als mijn triple-triple goed is, ga ik die gebruiken in de wedstrijden en dan komt het wel goed." Nadat Van Zundert met haar zestiende plaats op de WK al de beste prestatie sinds de bronzen medaille van Dianne de Leeuw neerzette, kan ze straks echt in de voetsporen van De Leeuw treden. Zij was in 1976 de laatste Nederlandse kunstschaatsster op de Spelen. De Leeuw veroverde destijds een zilveren medaille in Innsbruck.

Stroomversnelling
Met een finaleplaats op de WK had Van Zundert voldaan aan de internationale eis van de ISU voor olympische deelname. Daarnaast geldt echter nog een Nederlandse norm vanuit NOC*NSF. Het komt vaker voor dat de nationale eis strenger is dan de internationale norm. "Het uitgangspunt is dat we met sporters naar de Olympische Spelen gaan die een redelijke kans hebben om zich te mengen in de top van het klassement", stelt NOC*NSF-directeur Maurits Hendriks. De vuistregel is een plaats in de top-8. "Maar het is altijd even puzzelen, omdat de prestatiedichtheid per sport verschilt en zo'n sport zich ook ontwikkelt." Na de prestatie van Van Zundert kwam het overleg hierover met de KNSB in een stroomversnelling. Met de kwalificatiecriteria is NOC*NSF nu uitgekomen op top-16 op de WK of twee keer een top-12-notering op een aangewezen ISU-wedstrijd, wat bij de vrouwen gelijk staat aan 186 punten. Die score is gebaseerd op het WK van 2019. 

Volgens Hendriks is het niet ongebruikelijk dat de eisen nog niet bekend waren, omdat er in eerste instantie prioriteit is gegeven aan andere wintersporten. "Het is jammer dat die gesprekken niet voor het WK waren afgerond. Maar als je zo'n kampioenschap erbij hebt, heb je ook meer informatie om op een goede manier die keuze te maken. Er zitten voor- en nadelen aan." Deze olympische nominatie is overigens niet bedoeld om een jonge sporter alvast 'warm te laten draaien' met het oog op de Spelen van 2026. "Maar de ontwikkelingscurve van iemand zegt wel iets over hoe ver ze kunnen komen." Om een ding hoeft Van Zundert zich volgens Hendriks geen zorgen te maken. "Dat ze vormbehoud moet tonen. Die eis hebben we over de hele breedte een aantal jaar geleden al afgeschaft. Sporters op dit niveau zijn professionals en die weten zelf het beste wat je moet doen om te zorgen dat je in topvorm op een titeltoernooi komt."

Sinds haar puike WK-debuut krijgt Van Zundert van alle kanten berichten en is het aantal volgers op Instagram enorm gestegen. "Het vliegt omhoog", lacht de tiener. "Ik zit nu al op 1400 volgers, dat waren er 750 en na het WK kwam er ineens zoveel bij. Dat is wel leuk." De Etten-Leurse is blij dat ze weer thuis is, eventjes kan genieten en tot rust komt. "Van de wedstrijd ben ik alweer bijgekomen en er is net een fles champagne opengetrokken", klinkt het opgewekt. "Hier werk je al zo lang voor en dat het lukt, is iets heel moois. In juni 2019 zamelde ik nog lege flessen in voor een trainingsstage in Amerika en mijn eerste Junior Grand Prix en dan nu al naar de Olympische Spelen… Daar ben ik toch wel trots op."

Tekenen
Samen met coaches Carine Herrygers en Jorik Hendrickx en trainingsgenoot Loena Hendrickx gaat het vizier straks op die Spelen. "Het is fijn om dit samen met Carine en Jorik te doen, zij hebben al olympische ervaring. Net als Loena, zij gaat voor de tweede keer naar de Olympische Spelen. Hopelijk gaan we nu met z'n tweeën. Het is leuk om samen een doel te hebben en ergens naartoe te werken." Met haar mentoren Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra heeft Van Zundert afgelopen week ook veel contact gehad. "Joan heeft mij vaak gebeld", vertelt ze. "We hebben heel goed contact, zij is echt een vriendin geworden. Ik kan alles tegen haar zeggen. Als er iets niet goed gaat, kan ik haar opbellen. Maar ook over zulke leuke dingen als dit bel ik haar natuurlijk op om te vertellen. Joan doet veel voor het kunstrijden in Nederland. Nu het is gelukt om iemand op de Spelen te krijgen met haar hulp en steun, is ook een mooi moment voor Joan."

Met dit startbewijs erbij zal Nederland straks in drie verschillende schaatsdisciplines uitkomen op de Spelen in Beijing. "Kunstrijden is al langer bezig om die aansluiting weer te krijgen", zegt Hendriks. De KNSB heeft vergevorderde plannen om de sport naar een nog hoger niveau te tillen en professioneler op te zetten. "Dat is mooi vanuit de historie van ons land. Het is ook iets waar wij hard aan werken om, samen met de sportbonden, de diversiteit die Nederland heeft op sportgebied terug te zien in de olympische ploeg. Dat is ook de reden waarom we al jarenlang veel doen aan shorttrack. Hetzelfde geldt voor bobsleeën, skeleton en curling." Hendriks heeft vorige week genoten van de WK Kunstrijden. "Ik kijk elke keer met veel bewondering en plezier naar het kunstschaatsen. Tijdens de Spelen probeer ik altijd ergens een uurtje in te ruimen om kunstrijden te zien. Het is een prachtige sport", aldus de afzwaaiend directeur.

Voor Van Zundert komt er een einde aan een seizoen die in juli nog uiterst onzeker begon met de afgelasting van de gehele Junior Grand Prix. Haar debuutjaar bij de senioren eindigt nu met het veiligstellen van een olympisch ticket. De voorbereidingen op komend seizoen kunnen dus met een gerust hart van start met, als het goed is, verschillende trainingsstages in het buitenland. Maar eerst moet er nog iets anders worden volgebracht: haar vmbo-examen. "Ik loop toch een beetje achter en moest wat toetsen inhalen", geeft de 16-jarige scholiere lachend toe. "We gaan nu verder plannen en dan op naar het eindexamen in mei." Daarna is het ook tijd voor wat andere dingen. "Ik wil graag weer gaan tekenen. Dat vind ik zo leuk om te doen, maar met school en schaatsen heb ik daar nauwelijks tijd voor gehad."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan