Live
Shop
Nieuws 30 nov 2020

Eerste seniorenzege voor Van Zundert: 'Was vooral bezig met mezelf verbeteren'

In het Duitse Dortmund heeft Lindsay van Zundert haar eerste internationale overwinning bij de senioren geboekt. De 15-jarige kunstschaatsster schreef met een ruime voorsprong de NRW Autumn Trophy op haar naam. Ze mag nu voorzichtig uitkijken naar het EK in Zagreb.

Na de korte kür van zaterdag stond Van Zundert op een vierde plek met 53,05 punten, een verbetering van haar persoonlijk record (51,65). "Dat had ik al niet verwacht", vertelt de Etten-Leurse maandagochtend, terwijl ze in de auto met haar moeder onderweg is naar de ijsbaan. In september debuteerde Van Zundert met een zevende plaats op de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf. "Mijn sprongen waren nu veel hoger en beter geroteerd", verklaart ze.

Op zondag moest ze als achtste van de elf deelnemers het ijs op voor de vrije kür. Voorafgaand stond de Duitse Nicole Schott bovenaan, maar zij trok zich terug met een blessure. "Ik had vooraf geen stress, want ik was vooral bezig met goed schaatsen en mezelf verbeteren", zegt Van Zundert. Met een foutloze uitvoering steeg ze boven zichzelf uit. Een persoonlijk record van 113,87 punten bracht haar op een totaal van 166,92 punten, ruim 25 punten meer dan haar oude record. Beide scores zijn zelfs nationale records, die op naam stonden van Niki Wories (103,74 en 160,87 punten).

Maar belangrijker nog: met een technische score van 60,93 voldoet Van Zundert ruim aan de WK-limiet van 51 punten. Op de korte kür kwam ze slechts 0,19 punt tekort (29,81). "Het moeilijkste deel heb ik nu al binnen", klinkt het tevreden. "Op de korte kür komt dat ook wel goed." Van Zundert had de technische scores voor het EK in januari al behaald op de Nebelhorn Trophy. Haar concurrente Wories is dit seizoen nog niet in actie gekomen, ze moest dit weekend verstek laten gaan vanwege een enkelblessure. 

"Ik hoop dat het EK doorgaat", zegt Van Zundert voorzichtig. In aanloop staan er nog geen andere wedstrijden in de planning. "Het is ook afhankelijk van wat de ISU door laat gaan. We hopen in december of januari nog wel een buitenlandse wedstrijd te rijden. Ondertussen blijf ik doortrainen." In januari staat er weer een trainingskamp van Stichting Kunstrijden Nederland (SKN) op het programma. "Op het laatste SKN-kamp in oktober heb ik vooral gewerkt aan mijn sprongen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan