Tickets
Shop
Nieuws 25 jun 2019

Schaatsend op lege flessen naar de Olympische Spelen

Op de zaterdagochtend voor Pinksteren belde Lindsay van Zundert aan bij diverse adressen in haar woonplaats Etten-Leur. De nationaal kunstschaatskampioene bij de junioren was die ochtend op zoek naar lege frisdrankflessen, om met de opbrengst daarvan een trainingsreis naar de Verenigde Staten te kunnen bekostigen. Haar einddoel is het bereiken van de Jeugd Olympische Spelen van 2020 in Lausanne.

Het toeval wilde dat ze ook aanbelde bij Alfred Dekker, verantwoordelijk voor marketing en sponsoring bij het bedrijf Daikin. Deze producent van airco's en warmtepompen is sinds afgelopen winter officieel Partner van Schaatsend Nederland en de KNSB. De 14-jarige Van Zundert deed nietsvermoedend haar verhaal aan de deur bij Dekker en had geen idee dat hij haar prestaties al kende.

"Het kunstschaatsen is in Nederland een kleine sport, maar in de rest van de wereld is dit de maatstaf als het om schaatsen gaat", vertelt Dekker. "Met name in Amerika, Rusland en Japan is deze sport zeer gewaardeerd. In Nederland is er minder aandacht voor en zijn er ook minder middelen beschikbaar. De KNSB regelt veel, maar extra trainingskampen in het buitenland zijn duur. Lindsay kwam daarom met het creatieve idee om lege flessen in te zamelen om deze trip te kunnen bekostigen."

Dekker wilde iets extra's doen voor dit jeugdige schaatstalent en seinde daarom direct zijn werkgever in. Zo werd Van Zundert uitgenodigd om afgelopen donderdag bij Daikin langs te komen. "Ik vond het wel heel erg bijzonder dat je zoveel voor je sport over hebt en dat je bereid bent daar zo hard voor te willen werken, terwijl je eigenlijk gewoon op het ijs hoort te staan. Daarom hadden we haar uitgenodigd, zonder dat Lindsay wist dat we haar een cheque gingen overhandigen. Sterker nog, we vertelden haar dat we met diverse collega's lege flessen voor haar hadden ingezameld!"

Topsportklimaat
Van Zundert en haar moeder stapten het kantoor binnen en werden daar ontvangen met een cheque ter waarde van 500 euro. De lokale dealer uit Etten-Leur voegde daar nog eens 200 euro aan toe. Daikin-directeur Edwin Hoogerwerf: "Ik heb inmiddels ook een flink schaatshart ontwikkeld sinds wij het schaatsen in Nederland hebben omarmd. De meeste aandacht gaat naar het langebaanschaatsen en shorttrack. Daarom vinden we het leuk om nu dit kunstrijtalent wat extra aandacht te geven en haar te helpen bij haar trainingsstage. Zo werkt Daikin niet alleen aan een aangenaam binnenklimaat, maar ook aan een beter topsportklimaat."

De verbaasde Van Zundert was in alle staten. "Dit had ik echt totaal niet verwacht! Oh man, ik weet niet wat ik moet zeggen. Maar blijkbaar heb ik toen in Etten-Leur wel op de juiste bel gedrukt", glundert ze. Chantal Vervuren, moeder van Lindsay, is ook erg blij met het gebaar van Daikin. "Hiermee komen we op 75 procent van het benodigde bedrag voor de reis naar Amerika. Dat moet dan zeker gaan lukken, en het motiveert enorm om die laatste euro's ook bijeen te brengen." Van de KNSB krijgt Van Zundert ook nog een substantiële bijdrage.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan