Tickets
Shop
Nieuws 24 feb 2021

Onderlinge strijd tussen Wories en Van Zundert op papier uitgevochten

Het onderlinge duel tussen Niki Wories en Lindsay van Zundert om het ene WK-ticket bij de vrouwen was een fraai affiche voor de Challenge Cup. Maar Wories moest zich vorige week geblesseerd afmelden. Op papier wordt de strijd wel voortgezet. Van Zundert moet haar punten op de korte kür nog halen, terwijl Wories de WK-kwalificatie van vorig seizoen nog heeft staan.

Foto : Soenar Chamid & Margarita Bouma

In november liep Wories een blessure op waar ze nu nog mee kampt. Haar enkelbanden zijn verrekt en een stukje is losgeraakt van het bot. "Het gaat alweer een stuk beter, maar er is een groot verschil tussen op het ijs kunnen staan en wedstrijd klaar zijn", zegt Wories. "In het verleden ben ik te ongeduldig geweest, omdat ik doelen wilde bereiken die ik vervolgens mede daarom niet heb gehaald. De Challenge Cup komt nu te vroeg. Ik wil mijn enkel niet zodanig kapot te maken dat ik ook over een maand niks kan doen", vertelt ze. "Ik heb vaker wedstrijden gereden met een onzeker gevoel dat ik er niet klaar voor was en dat is verschrikkelijk. Als je meedoet, moet je dealen met de gevolgen. Ik wilde niet achteraf excuses gaan maken."

Voor de twee Nederlandse kunstschaatssters liggen er nu drie scenario's op tafel voor WK-deelname. Als Van Zundert de resterende limiet op de korte kür haalt, zal zij zeer waarschijnlijk worden uitgezonden. De selectiecommissie moet dat dan nog officieel bekrachtigen. Redt ze het niet, dan moet worden gekeken of Wories fit genoeg is om deel te nemen aan het WK in Stockholm. Als dat ook niet het geval is, zal er geen Nederlandse rijdster zijn in Zweden. Voor Van Zundert blijft het streven dus onveranderd. De 16-jarige Etten-Leurse heeft de technische score op de vrije kür al binnen, maar komt telkens net tekort op de korte kür. "Omdat ik die punten graag wil halen, zit er toch wat meer druk op waardoor ik het mezelf misschien lastiger maak dan op mijn lange kür. Dan heb ik de korte kür gehad en kan ik er helemaal voor gaan."

Tactische keuze
De korte kür heeft drie sprongelementen en de lange kür heeft er zeven. Samen met haar coaches Jorik Hendrickx en Carine Herrygers moet ze tactische keuzes maken om tot de vereiste technische score van dertig punten te komen op de korte kür. Gaat ze voor de triple-triple of voor de veiligere optie van drievoudig-dubbel? "Op mijn laatste wedstrijd in Slovenië deed ik mijn combinatie als eerste sprong. Stel ik mis die sprong, dan kan ik mijn combinatie altijd nog bij mijn tweede sprong doen, waardoor ik die punten niet verlies", legt Van Zundert uit. "Ik ga mijn best doen om de WK-score te behalen op de Challenge Cup. Dat is nu het grootste doel."

"Als ik het haal, ga ik me goed voorbereiden om op het WK een mooie prestatie neer te zetten", klinkt het enthousiast. Het feit dat ze überhaupt mee kan dingen naar het enige Nederlandse startbewijs is voor Van Zundert een aangename verrassing. "In eerste instantie was het niet eens het doel om in mijn eerste jaar als senior al het WK te halen. Ik wilde eerst graag naar het EK. En dan is het toch wel leuk dat je een kans krijgt om in aanmerking te komen voor de wereldkampioenschappen. Ik had bij mijn tweede wedstrijd al niet verwacht dat ik mijn scores zoveel zou verbeteren. Maar mijn sprongen zijn sterk verbeterd en die leveren veel punten op. Als je een triple Lutz mist, zijn dat al gauw vijf of zes punten. Dat scheelt een paar plaatsen."

Focus
Over het eindklassement maakt Van Zundert zich echter niet zo druk op deze Challenge Cup. Het sterke internationale deelnemersveld begint ook wat uit te dunnen na afmeldingen van onder anderen de Duitse Nicole Schott en Alexia Paganini uit Zwitserland. "Dat is best jammer, maar voor mij maakt het niet zoveel uit, want mijn plaats in het klassement vind ik op dit moment niet zo belangrijk. Natuurlijk is het leuk om in een grote groep deel te nemen om te kijken waar je eindigt, maar de focus ligt op de technische WK-limiet. Er ligt wel wat druk op, maar ik probeer daar zo min mogelijk aan te denken. Ik richt mij op mezelf, op de trainingen en dan zorgen dat ik er klaar voor ben. Met een foutloze korte kür zijn die punten zeker haalbaar."

Wories zal vanaf de zijlijn moeten toekijken en afwachten. Waar ze vorig jaar nog zelf op de valreep de WK-punten behaalde op de Challenge Cup, ligt het nu niet in haar eigen handen. "Het was leuk geweest om met Lindsay te kunnen schaatsen, maar mijn situatie is niet te vergelijken met haar. Zij heeft het hele seizoen wedstrijden gedaan en kunnen trainen met haar eigen coaches. Ik heb Ian (Conolly, coach, red.) al een jaar niet gezien. Dit is het eerste seizoen dat er weer een andere Nederlandse rijdster is die goed presteert. Ik krijg vaak de vraag: is het omdat je tegen Lindsay moet schaatsen? Nee, maar mensen geloven toch wel wat ze willen geloven", lacht Wories. "Ik wens haar veel succes, want ik weet hoe het is om daar te moeten staan. Of ik de wedstrijden ga kijken? Weet ik nog niet. Ik duim voor iedereen, want ik ken genoeg deelnemers waar ik veel om geef. Maar ik had daar zelf willen staan. Het is gewoon zuur."

Lees hier alles over de Challenge Cup in Den Haag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan