Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2021

Dolblije Van Zundert behaalt WK-score: 'Nu hard trainen om voor te bereiden'

Na een zenuwslopende middag op de Challenge Cup kon Lindsay van Zundert opgelucht ademhalen. Door technische problemen met het jurysysteem moest de 16-jarige kunstschaatsster ruim drie uur wachten op haar score. Op een papier zag ze uiteindelijk het verlossende antwoord: ze heeft de WK-limiet op de korte kür behaald.

Foto : Margarita Bouma

Om drie uur 's middags stapt Van Zundert als eerste het ijs op voor de korte kür op de Challenge Cup in Den Haag. In haar programma op muziek van Alegria uit Cirque du Soleil beeldt ze een dromend meisje uit dat bij het circus wil. In het begin gooit ze een denkbeeldige bal op. Haar eerste sprong, een combinatie van een drievoudige Loop met een dubbel Toeloop, is op dit moment een veilige keuze. Ze kan triple-triple springen, maar wil het risico niet lopen dat het toch fout gaat en ze kostbare punten misloopt. Daarna volgt een drievoudige Lutz, fraaie pirouettes en passenserie. Aan het einde van haar kür vangt Van Zundert de bal weer op. Foutloos, net als de kür zelf.

Na de stabiele landing van de triple Lutz verschijnt er een glimlach op het gezicht van Van Zundert terwijl ze verder schaatst. "Het was mijn doel om in ieder geval een foutloze korte kür te rijden en dat is gelukt. Op de NRW Autumn Trophy in Dortmund (in november, red.) had ik ook een foutloze kür, maar zat ik er 0,19 punten naast. Nu zijn mijn sprongen weer verbeterd. Op de laatste twee wedstrijden was ik echt aan het sukkelen met mijn Lutz. Die was nu wel goed, daar was ik heel blij mee." Gespannen wacht Van Zundert met haar coach Jorik Hendrickx in de kiss & cry op de punten. Die komen echter niet. Er blijkt een technisch probleem te zijn met het jurysysteem op een van de computers, waardoor de totaalscore niet compleet is. 

Op de lege tribunes moet Van Zundert afwachten tot de scores uiteindelijk bekend worden gemaakt. "Ik geniet ook van de andere schaatsers, dat vind ik leuk om te kijken. Voor de rest heb ik op mijn telefoon op social media gekeken. Kreeg al berichten van het thuisfront: we willen nu de punten weten! Ik heb dit een keer eerder meegemaakt, maar toen was ik heel klein", lacht Van Zundert. "Wat het betekent als ik de WK-score haal? Veel trainen om mij nog beter voor te bereiden op het WK", klinkt het gelijk strijdlustig. "Ik moet het beste uit mezelf halen, ook in de trainingen alles geven. Vooral werken om mijn triple-triple goed te krijgen. Het is hard werken."

Na ruim drie uur wachten krijgt Van Zundert de score op een papier overhandigd in de mixed zone. "O ja, dat is genoeg, goed zo!", constateert Jorik Hendrickx tevreden. Er volgt een vreugdekreet en een omhelzing. "Keigoed, gefeliciteerd", valt trainingsmaatje Loena Hendrickx bij. Wat is de technische score uiteindelijk? "32,87 punten", leest Van Zundert voor. Ruim boven de vereiste dertig punten. "Zo, nu mogen we gaan eten", lacht Jorik terwijl het drietal hun spullen pakt. Met een persoonlijk record van 59,01 punten staat Van Zundert op de vierde plaats in het tussenklassement op de Challenge Cup. Loena Hendrickx gaat aan de leiding (69,77 punten), voor Emmy Ma (65,25 punten) en Maé-Bérénice Méité (61,35 punten).

De definitieve WK-selectie wordt maandag bekendgemaakt, want Niki Wories heeft de vereiste limieten vorig jaar al behaald en is daarmee eveneens gekwalificeerd. De 24-jarige Almeerse is echter herstellende van een enkelblessure en moest zich afmelden voor de Challenge Cup.

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan