Tickets
Shop
Voorbeschouwing 02 mrt 2022

Wat moet je weten over de WK Allround & Sprint?

De sprinters en de allrounders strijden van 3 tot en met 6 maart om de wereldtitels in het Vikingskipet in Hamar. Wie doen er mee aan de mondiale titelstrijd en op wie moet je letten? Wij blikken alvast vooruit.

Foto : Sander Chamid

Historie
Waar de WK Allround & Sprint eerst jaarlijks plaatsvonden, is dat sinds 2020 niet meer het geval. In het coronaseizoen 2020/2021 is de strijd om de kleine en grote vierkamp dus niet verreden, maar zijn er nog wel een EK Allround en EK Sprint gehouden in Thialf. Voor Nederland pakte dit bijzonder goed uit. Thomas Krol overtrof zijn eigen verwachtingen en pakte daar het sprintersgoud, terwijl Jutta Leerdam na een spannend toernooi bij de vrouwen gehuldigd werd. Patrick Roest liet andermaal zien dat hij op alle afstanden uit de voeten kan en won met een enorm verschil de allroundtitel. Een opgeluchte Antoinette de Jong maakte het Nederlandse feestje compleet door haar Europese titel te prolongeren.

Toernooiopzet
Tijdens de WK Allround en Sprint zijn er drie titels bij de mannen en drie titels bij de vrouwen te verdienen. Op 3 en 4 maart trappen de sprinters af met hun kleine vierkamp. Op zowel de donderdag als de vrijdag rijden zij een 500 meter en een 1000 meter. De allrounders rijden op zaterdag de 500 meter en de 3 kilometer (vrouwen) of 5 kilometer (mannen). Op zondag vervolgen zij de titelstrijd met een 1500 meter en de langste afstand, de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen. Naast deze wereldtitels Sprint en Allround is er nog een titel te behalen. Tijdens dit gecombineerde toernooi worden namelijk ook de wereldkampioenen teamsprint bepaald. Op zaterdagavond worden de drie beste sprinters per land opgesteld, waarbij ze met z'n drieën starten en er elk rondje een schaatser afvalt. Na drie rondes zet de laatste rijder de tijd stil. 

Deelnemers
Rusland maakte vorige week al bekend geen schaatsers af te vaardigen naar de WK Allround & Sprint. Vanwege de actuele situatie in Oekraïne konden de Russische atleten niet naar Noorwegen vliegen. Inmiddels zijn de Russen en de Witrussen uitgesloten van deelname aan internationale schaatstoernooien. Dit betekent dat medaillekandidaten als Viktor Mushtakov, Angelina Golikova en Daria Kachanova niet aan het sprinttoernooi meedoen. Daarnaast slaan enkele internationale toppers deze wedstrijd over om uit te rusten van de Olympische Spelen en volgende week tijdens de World Cup Finale in Heerenveen op hun best te zijn.

Kanshebbers
Bij het sprinttoernooi zal Kai Verbij zich graag willen revancheren voor zijn mislukte olympisch toernooi. Doordat hij tijdens de olympische 1000 meter voorrang moest verlenen aan de Canadees Laurent Dubreuil was een goede klassering voor hem uit het zicht. De wereldkampioen sprint van 2017 zal het in de strijd om de wereldtitel opnemen tegen zijn landgenoot en goede vriend Thomas Krol. Na zijn olympische titel zal hij met zelfvertrouwen aan de WK beginnen. De derde Nederlander, Tijmen Snel, verdiende zijn startplaats op de NK Sprint ten koste van Kjeld Nuis en Dai Dai N’tab, die allebei moesten afhaken na de eerste dag. Bij afwezigheid van de Russische kanonnen ligt de strijd om het goud open. Dubreuil is de belangrijkste opponent van de mannen in het oranje. Met zowel een sterke 500 als 1000 meter is de Canadees één van de titelfavorieten. De Japanners Wataru Morishige, titelverdediger Tatsuya Shinhama en de Pool Piotr Michalski kunnen allemaal meedoen om het podium, maar zullen geen steken moeten laten vallen.

Verbij zal in Hamar mee willen doen om de titel. | Foto : ISU

Het deelnemersveld bij de vrouwen kent door de vele afmeldingen slechts zeventien namen. Nu Erin Jackson, Brittany Bowe en de Russische dames niet in Hamar aan de start staan, en Miho Takagi aan de grote vierkamp meedoet, lijkt de weg open te liggen voor de Nederlandse rijders. Na haar zilveren plak op de Olympische Spelen zal Jutta Leerdam ook in Hamar mee willen doen om de medailles. Femke Kok zal zich graag in deze strijd willen mengen, maar de vraag is of zij over genoeg inhoud beschikt om op de 1000 meters niet teveel te verliezen. De Oostenrijkse Vanessa Herzog en de Poolse Andzelika Wojcik lijken het grootste gevaar te vormen. De derde Nederlandse is Michelle de Jong en zij zal zich als doel hebben gesteld om vier goede ritten neer te zetten. 

Kan Leerdam haar eerste wereldtitel Sprint pakken? | Foto : Soenar Chamid

De grote titelkandidaat bij de allrounders is Patrick Roest, die de afgelopen drie edities heeft gewonnen. Sven Kramer werd negenmaal wereldkampioen allround, maar heeft zich dit seizoen niet geplaatst, omdat zijn focus volledig op de Spelen lag. Hallgeir Engebråten bewees met zijn bronzen medaille op de olympische 5000 meter dat hij in vorm is en één van de belangrijkste uitdagers is van Roest. Bovendien was de 22-jarige Noor als motor van de gouden ploegenachtervolging van onmiskenbare waarde voor zijn land. Een outsider voor de titel is de Zweed Nils van der Poel. Als langeafstandsspecialist is het voor hem essentieel om niet te veel tijd te verliezen op de 500 en 1.500 meter, wil hij kans maken op de titel. De deelname van Marcel Bosker staat nog op de tocht na een positieve coronatest, terwijl hij verwachtte mee te kunnen doen om het eremetaal. Wanneer Bosker niet naar Hamar mag afreizen, zal zijn ploeggenoot van Jumbo-Visma Kars Jansman zijn plek innemen. Beau Snellink zal vooral internationale ervaring op willen doen tijdens dit toernooi, maar een medaille lijkt voor hem buiten bereik.

De Noor Engebråten is de belangrijkste uitdager voor de Nederlandse mannen. Bosker hoopt vooral dat hij van start mag. | Foto : Soenar Chamid

Irene Schouten won op de Olympische Spelen drie gouden medailles en één bronzen en zou deze topvorm graag willen meenemen naar de WK Allround. Na een drukke week waarin ze vooral geleefd werd, vindt ze het lastig om in te schatten hoe ze ervoor staat op weg naar de vierkamp van komend weekend. Concurrentie kan ze verwachten van Antoinette de Jong, die met gemengde gevoelens terug zal kijken op de Spelen. Ze keerde terug met twee bronzen medailles, maar was ontevreden over de drie kilometer. Op de korte afstanden zal De Jong het verschil moeten maken, wil ze het Schouten moeilijk kunnen maken. Eind januari pakte Merel Conijn de Nederlandse titel allround bij afwezigheid van deze twee vrouwen. Zij zal zich van haar beste kant willen laten zien op haar eerste wereldkampioenschappen, maar een plak lijkt te hoog gegrepen.

De grootste uitdager van de Nederlandse vrouwen is Miho Takagi. De Japanse olympisch kampioen op de 1000 meter was in 2018 al eens de beste op de grote vierkamp en won in 2020 de WK Sprint. Met haar sterke korte afstanden kan ze een serieuze bedreiging vormen voor Schouten. Wanneer Martina Sablikova aan een allroundtoernooi meedoet, kun je haar gelijk opschrijven als één van de kanshebbers. De 34-jarige Tsjechische kende door een blessure geen goede voorbereiding op de Spelen, maar pakte desondanks brons op de 3.000 meter. Wanneer ze deze stijgende lijn doorzet, zou ze aanspraak kunnen maken op een medaille.

Geeft Schouten haar gouden seizoen extra glans ? | Foto : Soenar Chamid

Programma
Donderdag 3 maart - Sprint
17.30 uur: 500m vrouwen
17.58 uur: 500m mannen
18.39 uur: 1000m vrouwen
19.23 uur: 1000m mannen

Vrijdag 4 maart - Sprint
17.30 uur: 500m vrouwen
17.58 uur: 500m mannen
18.39 uur: 1000m vrouwen
19.23 uur: 1000m mannen

Zaterdag 5 maart – Allround & Teamsprint
14.00 uur: 500m vrouwen
14.26 uur: 500m mannen
15.05 uur: 3.000m vrouwen
16.09 uur: 5.000m mannen
17.57 uur: Teamsprint vrouwen
18.08 uur: Teamsprint mannen

Zondag 6 maart – Allround
14.00 uur: 1.500m vrouwen
14.44 uur: 1.500m mannen
15.31 uur: 5.000m vrouwen
16.21 uur: 10.000m mannen

Alle wedstrijden zijn live te volgen bij de NOS op tv en via de livestream. Op donderdag en vrijdag kun je op NPO2 van 17.25 tot 20.40 uur de WK Sprint kijken. Zaterdags en zondags zijn van 13.10 tot 17.50 uur de WK Allround op NPO1 te volgen. Via schaatsen.nl, Instagram, Facebook en Twitter houden we je op de hoogte van het laatste nieuws, interviews en uitslagen. Je kunt meer informatie vinden over de WK Allround & Sprint op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan