Tickets
Shop
Nieuws 17 jan 2021

Leerdam: 'Kreeg al felicitaties terwijl ze met de laatste ronde bezig waren'

Het is verschil van dag en nacht voor Jutta Leerdam. Waar zaterdag bijna alles fout ging wat er fout kon gaan, staat ze zondag te stralen met de winnaarskrans om haar schouders. Het EK Sprint in Heerenveen bleef tot het laatste moment spannend bij de vrouwen. Femke Kok moest met een miniem verschil de Russin Angelina Golikova voor zich dulden in de strijd om het zilver.

Foto : Soenar Chamid

"Ik voelde me vandaag totaal anders", zegt Leerdam na de huldiging. Ze is ontzettend blij met haar Europese sprinttitel, zeker na het foutenfestijn van een dag eerder. Op een hardere ijsvloer dan gebruikelijk ('het was -13 graden in plaats van -8') kon de Nederlands sprintkampioene zaterdag haar kracht niet kwijt. Ondanks de ene misser na de ander kwam ze de twee afstanden nog redelijk door. "Normaal zet je je ijzer neer en ga je in het ijs, nu zette ik hem neer en ging hij over het ijs heen. Mijn timing was helemaal anders", omschrijft Leerdam. Zondag was de toplaag van het ijs iets zachter. "Ik kon gelijk diep zitten en had weer sturing en druk. Dat maakt een groot verschil."

Na de eerste dag ging Angelina Golikova aan de leiding in het klassement, met een verschil van slechts 0,17 seconden op Leerdam en 0,23 seconden op Kok. De Russin begon de slotdag met wederom een overwinning op de 500 meter. Met een tijd van 37,42 was ze wel een stuk langzamer dan de eerste omloop (37,27) en bleef ze nipt voor Kok (37,48). Leerdam verbeterde zich ten opzichte van zaterdag (37,61 om 37,70), maar zakte wel terug naar de derde stek.

Net als op het NK Sprint in november kwam het aan op de laatste afstand. Wordt het een patroon dat Leerdam pas op de laatste afstand het grootste verschil maakt? "Nee, ik hoop het niet", lacht de kersvers kampioene. "In zo'n sprinttoernooi wil ik liever gelijk de eerste dag goed zijn, maar aan de andere kant houdt het mij ook megascherp. Ik heb het vandaag nergens laten liggen. Behalve die ene misser op de 1000 meter in de laatste bocht, haha." Op de slotafstand startte Leerdam in de voorlaatste rit tegen Jorien ter Mors. De rijdster van Team Worldstream noteerde een tijd van 1.14,00.

In de laatste rit vochten Golikova en Kok een onderling duel uit. Zittend op de kussens langs het middenterrein zag Leerdam dat de cijfers achter hun namen in het rood bleven staan. "Ze moesten nog een rondje en toen gaf Kosta (Poltavets, red.) mij al een hand om te feliciteren. Ik zei: 'Nee, nog niet'. Stel het gaat nog mis, maar ik dacht wel dat Golikova niet snel genoeg zou rijden." Op de 1000 meter eindigde Kok als derde achter Ter Mors en werd Golikova vijfde. Onderaan de streep hield Leerdam bijna een seconde over. "Kosta zei: 'Je hebt mij dit toernooi wel zenuwachtig gemaakt'. Ik was zelf ook zenuwachtig, want ik heb heel perfectionistisch en kritisch op mezelf."

Femke Kok verslaat Angelina Golikova. | Foto : Soenar Chamid

Voor debutante Kok scheelde het uiteindelijk maar vier honderdsten of ze had een zilveren medaille om haar nek mogen hangen in plaats van brons. "Ik was niet echt aan het rekenen, maar wilde wel graag het podium halen. Op de 1000 meter ben ik tot het gaatje gegaan om dat te halen. Ik ben blij dat het gelukt is. Na de finish hoorde ik pas dat het zo'n klein verschil was met de tweede plek. Dat is wel zuur. Maar dit was mijn eerste EK en ik heb mijn eerste medaille tussen de senioren behaald, daar ben ik trots op", zegt Kok terwijl ze haar eremetaal vastpakt.

Nu het eerste internationale toernooi erop zit, gaat het vizier al richting de WK Afstanden in februari. De komende weekenden staan er eerst twee World Cups op het programma. "Ik probeer wel wat door te trainen, want je kunt niet volledig voorbereiden op de wereldbekers en dan verwachten dat je vlak daarna op de WK ook heel goed bent", zegt Leerdam. "Ik kan ook niet alles rijden op de World Cups, want drie weekenden met een 500 en 1000 meter is veel." Ook Kok kijkt vooruit naar de afstandswereldkampioenschappen. "Ik vind het cool dat ik de Russinnen hier nu al heb verslagen. Hopelijk gaat het op de WK nog beter op de 500 meter en komt er weer een spannende strijd."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan