Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2022

KNSB sluit Russische en Belarussische schaatsers uit van deelname aan eigen evenementen

In navolging van de KNSB heeft ook de internationale schaatsunie (ISU) besloten om Russische en Wit-Russische deelnemers per direct uit te sluiten van deelname aan schaatsevenementen die onder verantwoordelijkheid van de ISU vallen. De KNSB nam deze beslissing maandag vanwege de recente inval van Rusland in Oekraïne en de betrokkenheid van Wit-Rusland hierbij. De bond veroordeelt deze inval in de scherpst mogelijke bewoordingen.

In navolging van de Nederlandse Sportkoepel NOC*NSF onderschrijft de KNSB  de oproep van het IOC aan internationale sportorganisaties om Russische en Belarussische sporters vanaf heden uit te sluiten van deelname aan internationale sportwedstrijden. Voor de marathonwedstrijden die momenteel in het Zweedse Lulea worden verreden, betekent het dat de (enige) Russische deelnemer Danila Semerikov niet meer kan meedoen aan de resterende races.

Ook de Internationale Schaatsunie ISU heeft laten weten Russische en Belarussische atleten niet langer toe te laten tot  internationale schaatsevenementen. De World Cup Finale van 12 en 13 maart in Heerenveen valt onder verantwoording van de ISU. 

Intussen hebben de twee Russische rijders die op 16 maart hun opwachting zouden maken bij het sprintspektakel in Leeuwarden - De Zilveren Bal - zich zelf teruggetrokken. Angelina Golikova en Viktor Mushtakov wonnen beiden de laatst verreden editie (2020); Golikova zegevierde het jaar ervoor ook. "Hun afmeldingen zijn tegenvallers, maar we kunnen nog steeds hartstikke blij zijn met ons deelnemersveld dat bijna twintig buitenlandse schaatsers telt", aldus een woordvoerder van de organisatie.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan