Tickets
Shop
Langebaan 22 jan 2022

Geen zorgen bij Nuis na verrekking bovenbeen

Kjeld Nuis liet iedereen, inclusief zichzelf, flink schrikken op de eerste dag van het Daikin NK Sprint. Op de 500 meter maakte hij vlak na de start een misslag en schoot het in zijn bovenbeen. Een afmelding voor de 1000 meter volgde, maar zorgen maken is niet nodig.

Foto : Soenar Chamid

Na afloop van de kortste afstand vertelde Nuis zichtbaar aangeslagen wat er precies gebeurd is. “Na de eerste valse start stond ik iets te veel aan de grond genageld. Bij de eerste passen had ik al een kleine disbalans. Toen dacht ik: zo snel mogelijk diep zitten, laag blijven en je kunstje doen. De zesde of zevende pas hapte ik met mijn rechterschaats met de buitenkant in het ijs. Dat had de binnenkant moeten zijn. Ik zette mijn schaats net te vroeg neer. Mijn been schoot weg. Hierdoor kwam mijn bovenbeenspier op rek te staan, terwijl ik deze vol aanspande. Toen voelde ik dat het niet goed was."

Toch vervolgde Nuis zijn race. “Die slag was slecht, maar ik forceerde door en dacht: dan maar met een slechte opening een goede 500 meter rijden. Ik wilde de eerste binnenbocht aanvallen. Bij twee keer met mijn rechterbeen over links voelde ik dat been trekken, waardoor ik wederom in disbalans kwam. Toen dacht ik: shit nu moet ik stoppen, want dit voelt niet goed. Daarna schoot er door mijn hoofd: f*ck, ik had hier graag willen winnen. Daarom doe ik mee met een NK en niet met een trainingswedstrijd. Er valt hier nog wat te halen. Wüst rijdt hier hartstikke goed. Ik voelde me deze week ook heel sterk. Ik wilde nog wat moois laten zien als prikkel voor Beijing. Na 50 meter stopt nu mijn toernooi. Daar rijd ik niet voor. Dan had ik net zo goed maandagavond kunnen rijden.

Kjeld Nuis voelt zijn rechterbeen trekken in de bocht | Foto : Soenar Chamid

Moeten we ons zorgen maken op weg naar Beijing? “Ik ben erg geschrokken, maar dit heeft nul gevaar voor de Spelen. Dat weet ik honderd procent zeker. Het gaat nu wel oké met me. Het ijs is er net een paar seconden vanaf. Er werd me gezegd: Ga maar op de fiets zitten met een zak ijs op de spier. Het zal wel wat stijf worden. Het is een beurse plek en het is wat hard. Dat had ik wel verwacht. Het is niet kapot gelukkig. Ik ben hier niet blij mee, maar het is goed dat ik gestopt ben. Ik heb geen spijt van de beslissing om aan het Daikin NK Sprint mee te doen. Op een ander moment had dit ook kunnen gebeuren. Als je wilt dat er niks meer fout gaat op weg naar de Spelen, dan moet je na het OKT in een doos met watten gaan liggen.”

Nuis heeft zich geen seconde zorgen gemaakt over de Spelen. “Het gekke was dat ik niet als eerste aan de Spelen dacht toen het gebeurde. Het eerste dat in mij opkwam: balen, nu maak ik het die gasten wel heel erg makkelijk. Ik had hier graag nog een keer een bevestiging gekregen dat het twee weken na het EK nog steeds goed zit. Dat vind ik jammer, want ik voelde me goed. Ik wilde me nog een keer laten zien.”

De rijder van team Reggeborgh grijpt naar zijn bovenbeen en analyseert de eventuele schade. “Net op het middenterrein keek ik wat ik nog wel en niet kon. Mijn been optillen ging goed. Naar rechts en links draaien deed zeer. Ik heb het meteen bij mijn fysio laten checken. Nu doet het alleen maar pijn als je met je duim op de plek drukt. Die spier heeft gewoon een optater gehad. Misschien is het wat verrekt, maar gescheurd is het zeker niet. De fysio heeft me in ieder geval niet naar het ziekenhuis gestuurd voor een echo. Dat hebben anderen uit onze ploeg met liesproblemen wel gedaan, dus dan vind ik het een goed teken dat hij dit bij mij niet nodig acht. Het is nu belangrijk dat ik goed herstel. Ik ga straks langer uitfietsen, goed drinken en morgen met het pootje omhoog. Hopelijk kan ik overmorgen weer aan de bak.”

Voor meer informatie over de Daikin NK Allround & Sprint vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan