Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2022

Antoinette de Jong verprutst een kans maar heeft wél brons

Ruziën met het ijs en toch brons ophalen. Antoinette de Jong zag na afloop van haar tweede olympische race in Beijing ook wel in dat ze zich naar een resultaat had gevochten waar ze best een beetje voldoening van mocht hebben. Straks, aan het slot van een sportcarrière telt elke medaille, en zeker een die in de schaduw is veroverd van ’s lands grootste atlete op glij-ijzers.

Foto : Vincent Riemersma

Alles en iedereen kende zijn (of haar) plaats, toen de ranking werd opgemaakt en bovenaan de lijst een naam stond die onderhand tot in de meeste uithoeken van de planeet wordt herkend. Vrij kort achter Ireen Wüst finishen op de 1500 meter tijdens de Winterspelen geldt gewoon als een prima prestatie.

“Ik ben er ook wel blij mee”, moest Antoinette de Jong schoorvoetend bekennen, “maar ik ben naar China gereisd om er mijn beste wedstrijden van deze winter af te leveren. Dat is vooralsnog niet aan de orde en dat frustreert me nogal. De drie kilometer draaide al uit op een mislukking, en nu overviel me opnieuw het gevoel dat ik een kans had verprutst, toen ik over de streep gleed en mijn tijd op het scorebord zag staan. 1.54,82 was niet goed, en ik dacht in eerste instantie ook niet voldoende om een plak te winnen. Gelukkig werd dat het toch, waardoor ik kan zeggen dat ik een beetje heb kunnen rechtzetten wat er zaterdag allemaal verkeerd is gegaan”, zei de Friezin van Jumbo-Visma die ruim een seconde achter de nummer twee, Miho Takagi, zat.

Spanning, ontzetting, en de hoofdrolspelers bijeen. | Foto : Vincent Riemersma

Zaterdag ja, op de gloriedag van Irene Schouten, deed De Jong alles verkeerd wat ze verkeerd kon doen. “Het sloeg nergens op”, zo beschreef ze de kruistocht op treffende wijze. Nooit vond ze het ritme of haar favoriete slag; het leek eerder alsof ze een vete uitvocht met de bevroren vloer die zijn geheimen niet wilde prijsgeven.

Ook maandagmiddag voelde de krachtpatser zich niet vertrouwd met het ijs van de Canadese meestermaker Mark Messer. “Te zacht op het wedstrijdgedeelte, terwijl de inrijdbaan juist hard was. Ik vond het moeilijk om hard op te rijden en kon net als zaterdag niet al mijn energie kwijt.” Ze vergeleek de Ice Ribbon met haar thuisbaan Thialf. “Wat ik in Heerenveen aan energie in stop, krijg ik terug in snelheid. Dat was nu niet het geval. Het was lastig mijn techniek aan te moeten passen. Dat ging me iets beter af dan zaterdag. Misschien groei ik in het toernooi en volgen er nog mooiere beloningen. Ik hoop dat ik deze ervaringen kan meenemen naar de ploegenachtervolging en de 1000 meter, en ook richting toekomst mijn voordeel ermee kan doen.”

De derde Nederlandse, debutante Marijke Groenewoud en ook uit Friesland afkomstig, voldeed aan de bescheiden verwachtingen. Net een week 23, pas een half jaar serieus zich toeleggend op de schaatsmijl, kon haar coach Jillert Anema wel roepen dat ze de routine mist (wat een waarheid was als een koe), maar met een vijfde plek wrong ze zich mooi tussen de wereldtoppers op dit nummer. En in de wetenschap dat ze slechts 0,16 seconde (1.54,97) tekortschoot om De Jong van brons te houden, begreep de hoogblonde pitbull van Team Zaanlander dat ze weleens een leuke toekomst tegemoet gaat op de specialiteit van de kampioene.

“De eerste volle ronde was iets te traag”, begon Groenewoud direct haar rit te analyseren. “Diep van binnen baal ik natuurlijk, maar met een vijfde plaats beginnen op je eerste Spelen is ook niet gek. “De eerste zevenhonderd meter, het gedeelte waarvan ik het normaal gesproken moet hebben, zijn niet helemaal goed gegaan. Het is niet anders.”

Marijke Groenewoud heeft nog veel groeimarge op de 1500 meter. | Foto : BSR Agency/Orange Pictures

“Je hoopt dat Marijke twee stappen maakt. Het was er een. Dat is geen verwijt, maar je weet dat de 1500 meter van een schaatser vraagt dat hij of zij geroutineerd rijdt. Je wilt zo graag. Tegelijkertijd is het een wet op deze afstand dat je alles goed moet uitvoeren, in plaats van vooral je energie erin te steken zonder erbij na te denken. Wanneer je dan strandt op zo’n kleine marge, moet je daar even van herstellen”, sprak Anema, die liever niet vooruit wilde blikken naar Milaan, over vier jaar the place to be voor de olympische familie. “Veel te ver weg. Eerst eens zien wat er gebeurt. Voor hetzelfde geld is ze dan zwanger en heeft ze drie kinderen.” Groenewoud verwees dat doemscenario voor de eigenzinnige coach die mogelijk zelf tegen die tijd is gestopt, onmiddellijk naar het fabeltjesrijk. “Nee hoor, ik ben pas 23 en wil eerst op het hoogste schavot staan voordat ik aan dat soort zaken wil denken.”

Alle uitslagen, programma's, meeschrijflijsten en het laatste nieuws van de Olympische Spelen vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan