Tickets
Shop
Nieuws 17 jan 2021

Opluchting bij De Jong na titelprolongatie: 'Heb mentaal het verschil kunnen maken'

Antoinette de Jong heeft haar Europese allroundtitel met succes verdedigd. De rijdster van Team Jumbo-Visma had op de afsluitende vijf kilometer genoeg aan een derde plek om de verrassende nummer twee Irene Schouten van zich af te schudden. En dat terwijl De Jong afgelopen nacht nauwelijks had geslapen.

Foto : Soenar Chamid

Om twee uur 's nachts werd De Jong wakker en kon ze de slaap niet meer vatten. Met haar ogen dicht speelde ze in haar hoofd eindeloos af hoe ze de 1500 meter zou gaan rijden. De afstand waarop ze het verschil moest gaan maken na een teleurstellende drie kilometer. "Ik dacht: ik neem de 1500 meter een paar keer door, maar toen bleef het steeds doorgaan in mijn gedachten. Ik heb de laatste tijd geleerd wat voor gevoel erbij moet horen, omdat je in de training meer beseft wat je aan het doen bent. Vervolgens gaat de wekker om half zeven en begint de dag weer…"

Op die 1500 meter deelde De Jong meteen een tik uit door de afstand te winnen en haar directe belager Irene Schouten in een rechtstreeks duel op achterstand te zetten. Een verschil van bijna tien seconden kon Schouten niet goedmaken op de afsluitende vijf kilometer. Met een versnelling in de laatste ronden won de langeafstandsspecialiste de rit van De Jong in een tijd van 6.55,38. Ruim twee seconden later passeerde De Jong de meet, juichend met een gebalde vuist. Met een tijd van 6.57,72 reed ze haar beste vijf kilometer van dit seizoen. Het vieren van een titel in een leeg Thialf blijft 'een beetje vreemd' voor de Friezin, maar de blijdschap was er zeker niet minder om.

De titelprolongatie voelt voor De Jong ook als een overwinning op zichzelf. In 2019 veroverde ze in Collalbo de eerste individuele gouden medaille uit haar carrière en dat toernooi zorgde voor een ommekeer. In plaats van altijd op de nummer één te jagen, moest ze in Italië haar koppositie zien te verdedigen. Voor aanvang van dit EK Allround in Heerenveen werd De Jong gelijk als topfavoriete bestempeld. "Iedereen verwachtte dat ik dit wel eventjes zou gaan doen. Ik wilde ook graag deze titel prolongeren en voelde de druk. Het was zeker geen gemakkelijk toernooi. Irene is een heel goede tegenstander. Des te mooier dat ik hier win en daardoor was de ontlading ook groter."

Keuzes maken
Na de drie kilometer op zaterdag was De Jong 'erg boos geworden' op zichzelf. "Je wilt een goede 500 meter rijden, dat deed ik, maar dat je dan vier seconden kan verprutsen in een race die je eigenlijk al zo vaak goed hebt gedaan. De drie kilometer ligt mij, ik heb het baanrecord, dus waarom heb ik dit fout gedaan?", stelt ze. Die teleurstelling had ze 's avonds echter alweer verwerkt door zich even af te sluiten. "Ik heb het geaccepteerd en kan de boosheid omzetten naar iets positiefs. Je kunt ook mentaal het verschil maken en dat geeft een extra kick aan deze Europese titel. Ik ben volwassenser geworden. Dat mag ook wel op mijn vijfentwintigste", lacht De Jong.

Antoinette de Jong en Irene Schouten op de afsluitende vijf kilometer. | Foto : Soenar Chamid

Schouten stelde met de tweede tijd op de 5000 meter, achter Martina Sablikova, ook de tweede plek veilig in het eindklassement. "Ik had niet verwacht dat ik op mijn eerste EK Allround zilver zou pakken", klinkt het blij. "Aan de andere kant hou ik ook niet van verliezen", voegt ze lachend toe. Op de vijf kilometer kwam de Andijkse er vanaf het begin niet lekker in. De gewenste rondjes van 31 en 32 seconden werden 33'ers. "Op een gegeven moment kwam ik er wel doorheen en ging ik eindelijk goed schaatsen", zegt Schouten, die niet weet waar het aan lag.

Haar verrassende medaille zorgt niet voor verder aangewakkerde allroundambities, aldus de EK-debutante. "Ik kan niet op de 500 meter trainen én op de marathon, drie en vijf kilometer, mass start en stiekem ook nog natuurijs in mijn hoofd hebben", verklaart ze. "Zeker richting de Olympische Spelen moet je keuzes maken. Andere dingen gaan voor en dat is niet anders geworden door deze zilveren plak. Dit is toernooi is een bonus voor mij. Als ik er meer op train, is het de vraag of dat niet ten koste gaat van de vijf kilometer of op de marathon. Dat wil ik niet."

Achter De Jong en Schouten ging het brons naar Sablikova, die daarmee een recordaantal van twaalf medailles op het EK Allround pakte. Joy Beune eindigde bij haar debuut op het EK als vijfde.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan