Voor menig schaatser en schaatsfan zijn de WK Afstanden het hoogtepunt van het schaatsseizoen. In het Zuid-Duitse Inzell wordt de komende dagen gestreden om de titels op de individuele afstanden en op de teamonderdelen. Wij zetten de belangrijkste weetjes nog eens op een rij.

Historie
Sinds 1996 worden jaarlijks de WK Afstanden gehouden. Bij de eerste editie waren het Annamarie Thomas (1000 en 1500 meter), Jeroen Straathof (1500 meter), Ids Postma (5000 meter) en Gianni Romme (10.000 meter) die voor Nederland titels in de wacht sleepten.

In de jaren die volgden zouden de WK Afstanden uitgroeien tot het belangrijkste schaatstoernooi van het seizoen, buiten de Olympische Spelen gerekend natuurlijk. Om die reden werd enkel in 1998 een WK Afstanden (Calgary) gehouden in hetzelfde seizoen als de Olympische Spelen (Nagano). Wel is het sindsdien gebruikelijk dat het jaar voorafgaand aan de Spelen de WK Afstanden in de olympische stad gehouden worden.

Inzell is dit jaar voor de derde keer gastheer van de mondiale titelstrijd. In 2005 werd nog geschaatst in het onoverdekte Ludwig Schwabl stadion, in 2011 en dit jaar zal worden geschaatst in de Max Aicher Arena. Met de organisatie van de WK Afstanden komt Inzell met drie toernooien op gelijke hoogte met Heerenveen, dat ook drie keer dit toernooi mocht huisvesten (in 1999, 2012 en 2015).

Wie wonnen het vaakst?
Na de vijf gouden medailles in de eerste editie zouden in de jaren daarna nog vele volgen. Nederland is namelijk recordwinnaar op de WK Afstanden, met maar liefst 77 gouden medailles, verdeeld over de mannen (56) en vrouwen (21). De nummer twee, Duitsland, volgt op flinke afstand met 'slechts' 36 keer goud (alle gehaald bij de vrouwen). Canada staat derde met in totaal 22 titels (15 vrouwen, 7 mannen).

Recordhouder bij de individuele titels is, hoe kan het ook anders, Sven Kramer. Twee jaar terug veroverde hij op de spiksplinternieuwe ijsbaan in Gangneung zijn achttiende en negentiende titel. Bij de vrouwen staat Martina Sablikova bovenaan met 13 titels, al zit Ireen Wüst de Tsjechische op de hielen met 12 gouden plakken. Ook Anni Friesinger veroverde in het verleden 12 keer een wereldtitel.

Wie herken jij in onze historische fotoreeks?

Hoe verliep het vorige WK?
Twee jaar geleden was het olympische Gangneung het strijdperk van de laatste WK Afstanden. De mannen van Jac Orie waren heer en meester op de individuele afstanden, door alle titels voor zich op te eisen. Jan Smeekens (500 meter), Kjeld Nuis (1000 en 1500 meter) en Sven Kramer (5000 en 10.000 meter) waren de concurrentie te snel af. Ook op de ploegenachtervolging was Nederland superieur. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries hielden de stuntende Nieuw-Zeelanders met succes van zich af. Enkel Joey Mantia kon het oranjefeestje verstieren met goud op de mass start.

Bij de vrouwen was Nederland minder dominant aanwezig. Ireen Wüst wist gouden plakken te veroveren op de 3000 meter en samen met Antoinette de Jong en Marrit Leenstra op de ploegenachtervolging. Heather Richardson-Bergsma pakte het goud op de 1000 en 1500 meter, de overige titels werden verdeeld door Nao Kodaira (500 meter), Martina Sablikova (5000 meter) en thuisrijdster Bo-reum Kim (mass start).

Wie komen er dit jaar in actie?
Op basis van het selectiemoment, de KPN NK Afstanden van eind december, zijn de beste drie schaatsers per afstand geselecteerd voor het WK. De per 1 januari nieuw aangestelde bondscoach Jan Coopmans heeft enkele weken later de opstellingen bekendgemaakt voor de teamonderdelen. De teamsprint staat dit jaar voor het eerst op het programma.

Mannen
500 meter: Ronald Mulder, Dai Dai Ntab, Jan Smeekens
1000 meter: Kjeld Nuis, Thomas Krol, Kai Verbij
1500 meter: Kjeld Nuis, Patrick Roest, Thomas Krol
5000 meter: Patrick Roest, Jorrit Bergsma, Sven Kramer
10.000 meter: Jorrit Bergsma, Patrick Roest
Ploegenachtervolging: Sven Kramer, Douwe de Vries, Marcel Bosker, Chris Huizinga (reserve)
Mass start: Douwe de Vries, Chris Huizinga, Marcel Bosker (reserve)
Teamsprint: Ronald Mulder, Kai Verbij, Kjeld Nuis, Thomas Krol (reserve)

Vrouwen
500 meter: Janine Smit, Letitia de Jong, Jutta Leerdam
1000 meter: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Jutta Leerdam
1500 meter: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje
3000 meter: Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte
5000 meter: Esmee Visser, Carien Kleibeuker
Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Lotte van Beek, Joy Beune (reserve)
Mass start: Irene Schouten, Melissa Wijfje, Marijke Groenewoud (reserve)
Teamsprint: Janine Smit, Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Sanneke de Neeling (reserve)

Wie zijn de favorieten?
De titelfavorieten zijn voor een groot deel oudgedienden. De winnaars van twee jaar terug doen op Heather Bergsma na nog altijd mee om de prijzen. De kans is groot dat toppers als Kjeld Nuis, Sven Kramer, Nao Kodaira en Ireen Wüst opnieuw kampioen zullen worden. Toch zijn er ook nieuwe gezichten te verwelkomen.

Bij de dames zouden we zomaar een machtswisseling in het internationale schaatsen kunnen zien. Na de gloriejaren van Martina Sablikova en Ireen Wüst staat de nieuwe generatie te trappelen om het stokje over te nemen. Esmee Visser, Miho Takagi en Antoinette de Jong lijken de grootste kanshebbers op eremetaal. Ook op de korte afstanden staat jong talent klaar. Europees kampioene sprint Vanessa Herzog zou graag Kodaira willen opvolgen en ook Britanny Bowe kan niet uitgesloten worden voor een overwinning. Op de ploegenachtervolging zijn de Japanners favoriet voor de titel.

In het herenprogramma zijn de Nederlanders wederom topfavoriet, al zullen de Russen met Denis Yuskov en Pavel Kulizhnikov en de Japanse sprinters als Tatsuya Shinhama en Tsubasa Hasegawa daar wellicht anders over denken. Op de ploegenonderdelen zullen de Nederlandse mannen het lastiger hebben, ondanks dat zij negen van de tien titels op de ploegenachtervolging hebben gewonnen. Dit jaar werd slechts één van de drie confrontaties gewonnen. De Russen en de Noren zullen ook azen op het goud. De mass start lijkt de meest onvoorspelbare afstand van het toernooi te worden, met onder meer Joey Mantia, Cheon-Ho Um en Bart Swings als kandidaten voor de titel.

Hoe kan ik het volgen?
De NOS is het hele weekend live bij het schaatsen aanwezig.

Neem voor meer leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek. 

Klik hier voor meer informatie over de WK Afstanden van komend weekend.