Tickets
Nieuws 08 feb 2019

Noorse coach Rykkje: 'Pedersen had dit nodig na vorig jaar'

Het zou de negende voor Kramer worden of de eerste voor Roest. Menig schaatsvolger had verwacht dat de strijd op de 5000 meter net als de afgelopen jaren een Nederlands feestje zou worden. Dat de wereldtitel naar Noorwegen zou gaan, was voor velen dus een verrassing. Ook het grote verschil was veelzeggend: vierenhalve seconde scheidde Sverre Lunde Pedersen van zilveren medaillewinnaar Patrick Roest.

Foto : Soenar Chamid

Het was voor Pedersen geen gegeven dat hij zomaar een wereldtitel zou veroveren deze WK Afstanden. Naast olympisch brons in Gangneung veroverde hij enkel in 2016 in Kolomna een bronzen plak op de 5000 meter, zijn enige individuele WK-medaille. Nu voegt hij daar een gouden plak aan toe. Een lachende Pedersen: "Dit was mijn droom sinds dat ik klein was. Dit is een hele grote dag."

Sinds hij bij de junioren zege na zege boekte, had de in Bergen geboren Noor lange tijd moeite om ook bij de senioren succes te boeken. Met zijn uitmuntende techniek en prachtige stijl deed hij altijd mee om de podiumplaatsen, maar op het hoogste treetje stond hij tot vorig jaar nooit. In Amsterdam was hij op het WK Allround op weg naar zijn eerste wereldtitel, maar een val op de afsluitende 10.000 meter gooide roet in het eten.

In Inzell stond Pedersen donderdag weer op. Nadat hij bij de wereldbeker in Hamar al een teken van goede vorm had gegeven, liet hij een week later in Duitsland de rest van het veld zijn hielen zien. Zijn 6.07,16 was goed voor een persoonlijk en tevens nationaal record. "Dit had hij nodig na vorig jaar", geeft zijn nieuwe coach Bjarne Rykkje aan. "En het is ook hartstikke mooi voor het Noorse schaatsen. Er stond echt wel wat meer druk op dan normaal."

Foto : Margarita Bouma

Nieuwe coach, vertrouwde basis
Rykkje, Nederlandse vader, Noorse moeder, stapte na acht jaar als assistent van Jac Orie gewerkt te hebben over naar het Noorse kamp. Hij volgde er Sondre Skarli op en nam de allrounders onder zijn hoede. Dat zijn trainingsschema op deze manier zijn vruchten afwerpt, verbaast hem zelf ook een beetje. "Ik heb een schema aangehouden zoals ik gewend was bij Jac. Ik heb acht jaar onder hem gewerkt. Jac heeft zeker een rol gespeeld in dit Noorse succes."

De 5000 meter zoals Pedersen die donderdag reed was er een uit het boekje. "Op het gegeven moment hoefde ik er niet eens meer naar te kijken. Ik ben gestopt met aangeven op welke tijd hij zat, dat zou hem alleen maar uit zijn concentratie halen." De oud-schaatser gaf enkel de rondetijden door en zag verder dat het goed was. 

Voor Pedersen zelf komt het huidige succes niet echt als een donderslag bij heldere hemel. "Het is gewoon een kwestie van jarenlang heel hard en stabiel trainen. Er is niet echt een geheim, behalve in jezelf blijven geloven en heel hard werken." Of de komst van een nieuwe coach nog iets veranderd heeft? "Ik heb veel dingen geleerd van Bjarne, maar ook van mijn vorige coaches. Bjarne zet hun werk dit jaar voort. Deze medaille is het gevolg van jarenlang goed teamwork."

Doorbraak
Na een wat lastige start van het seizoen, die Rykkje wijt aan de tegenvallende trainingsomstandigheden in Noorwegen, komt Pedersen in dit stadium van het seizoen eindelijk goed op gang. "Hij heeft wedstrijdritme nodig, dat werkt goed voor hem. Daarom reden we ook nog de World Cup in Hamar." Het vorige week met succes uitgeteste plan werkte ook in Inzell, met een prachtige overwinning tot gevolg. 

Het schaatsen zou het schaatsen niet zijn als er niet ook direct verbeterpunten genoteerd worden. "Vandaag waren de bochten vooral zijn sterke punt, de rechte stukken vond ik niet eens zo geweldig", is Rykkje toch enigszins kritisch. "Er zijn nog zat punten die verbeterd kunnen worden, maar als je nu zo’n race rijdt vraag je ook af of dat wel nodig is. Deze tijd zag ik echt niet aankomen."

Foto : Soenar Chamid

"We proberen hem nog beter te krijgen, je weet nooit wat er in de toekomst mogelijk is. Natuurlijk kan dit zijn doorbraak zijn, maar het kan ook tegen hem gaan werken. Daar moeten we heel voorzichtig en secuur mee om gaan, om te kijken hoe we hem mentaal daarop voorbereiden. Maar vandaag was hij geweldig."

Topvorm
De Noorse Nederlander ziet zijn pupil in blakende vorm. De allroundliefhebbers kijken dan al snel vooruit naar het WK Allround, dat over drie weken plaatsvindt. "Ook in Calgary gaan we voor goud", vertelt Rykkje enthousiast. "Als je zo hard rijdt, kan je daar zeker aan denken. Maar het is ook nog ver weg. We moeten eerst de ploegenachtervolging nog rijden en daar is hij ook de belangrijkste man."

Voor de toekomst waakt Rykkje dus voor al te grote verwachtingen. "Hij is nu in topvorm, hè. We moeten niet gaan verwachten dat hij dit elke week gaat doen. Een Sven in zijn beste vorm kan wedijveren met Sverre. Ik maak me zeker geen illusies voor de volgende keer."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan