De ploegenachtervolging bij de mannen leverde niet alleen een gouden medaille op voor Nederland, maar ook een mijlpaal voor Sven Kramer. De 32-jarige Fries won zijn twintigste titel op een WK Afstanden. Douwe de Vries won zijn vierde wereldtitel, terwijl de 22-jarige Marcel Bosker zijn eerste medaille opeiste. "Het liep als een trein."

De mannen troefden in een rechtstreeks duel de olympisch kampioen Noorwegen af. Hoewel ze op de opening een fractie moesten toegeven aan de Noren, hadden ze na 400 meter al een voorsprong op de olympisch kampioen. Die voorsprong bouwden ze in het vervolg van de race alleen maar uit. In een nieuw baanrecord kwamen de Nederlanders vervolgens over de streep. De voorsprong op de Noren bedroeg 2,37 seconde. Rusland veroverde het brons.

Kramer, die donderdag op de 5000 meter genoegen moest nemen met brons, was erg te spreken over zijn ploeggenoten. "Het liep als een trein. De snelheid zat er goed in en de wissels verliepen goed." De grootmeester zette met de zege van vrijdag zijn teller op twintig titels op de WK Afstanden. "Ik had die twintigste graag op donderdag gewonnen, maar ik ben hartstikke trots en blij dat het gelukt is op dit onderdeel."

De Vries kneep hem van tevoren nog wel even. "Gisteren reed Pedersen natuurlijk een supergoede rit en hij rijdt meestal al het grootste deel op kop, dus wij wisten dat we flink aan de bak moesten", vertelde hij na afloop. "We gingen hard van start en konden hem redelijk vlak houden. Dat kan ook goed als je met drie allrounders van start gaat."

Foto : Soenar Chamid

Ook over zijn jongere ploeggenoot Bosker was de routinier zeer te spreken. "Marcel rijdt ook alsof hij al jaren ervaring heeft. Dat is natuurlijk niet zo, maar zo lijkt het wel. Ik hoef hem ook nooit te coachen, wat bij anderen vaak wel zo is. Het ging niet helemaal vlekkeloos, maar onze kracht is dat we dat kunnen oplossen zonder dat we ook maar iets hoeven te zeggen."

Voor de 22-jarige Bosker was zijn WK-debuut er eentje om nooit meer te vergeten. "Je eerste medaille winnen is altijd speciaal", glunderde de rijder van Team TalentNED. "We hebben het echt met zijn drieën gedaan en onze ego's aan de kant gezet. Het liefst geef je niet eerder af dan afgesproken, want je wil je zwakte niet tonen. Maar ik denk juist dat dat in het verleden is misgegaan. Ik wilde heel graag wereldkampioen worden dus ik dacht: ik geef liever af voordat het te laat is."

Bosker kreeg na afloop de complimenten van de ervaren Kramer (32) en De Vries (36). "Ik heb de laatste dagen echt het gevoel had dat ik bij ze in het team hoor, terwijl we verder nooit samen iets doen ofzo. Hoewel we vanochtend voor het eerst samen getraind hebben, hebben ze mij hartstikke goed geholpen. We wilden allemaal heel graag de titel pakken en dan heb je het beste met elkaar voor."

De twee plakken van vrijdag voegt bondscoach Jan Coopmans toe aan de gouden medailles op de teamsprint van donderdag. De Nederlandse keuzeheer kon niet anders dan tevreden zijn. "Na het NK Allround wist ik het zeker en hebben we meteen startvolgorde en aflossingen bepaald. Zeker op het moment dat je niet veel kunt oefenen, is het nodig dat de gesprekken goed verlopen. Dat heeft goed gewerkt", aldus Coopmans, die heeft genoten van de jonkies. "De ervaringen die zij nu opdoen zijn onbetaalbaar", doelend op Leerdam, Beune en Bosker.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 09 feb 2019 om 12:01