Martina Sablikova heeft op de WK Afstanden in Inzell voor de vijfde maal in haar carrière de wereldtitel op de 3000 meter veroverd. De Tsjechische kon in de laatste rit de tot dan toe snelste tijd van Antoinette de Jong met succes aanvallen. De Russische Natalia Voronina verraste met de derde plaats.

Sablikova had het voordeel dat ze in de laatste rit van start mocht. "Ik ben misschien iets te langzaam begonnen, maar naarmate de race vorderde ging het steeds lekkerder en kon ik de rondjes 31 goed vasthouden. Toen ik vervolgens over de streep kwam en zag dat ik had gewonnen, dacht ik: oh my god, this is great! Ja, ik heb er hard voor moeten vechten."

De Tsjechische stayer won vorig weekend de 3 kilometer tijdens de World Cup in Hamar en nam daardoor veel vertrouwen mee naar het WK. Toch had ze voorafgaand aan het seizoen nooit gedacht dat ze op het WK op het bovenste treetje zou staan. "Ik heb serieus getwijfeld of ik nog wel door wilde met schaatsen. Ik heb de laatste jaren zoveel problemen gehad", doelt ze op haar rug en sinds kort ook haar knie. "Na de wedstrijd in Hamar heb ik twee dagen pijn gehad, maar vandaag ging het gelukkig goed." 

Waardeloos
De Nederlandse dames, die enkele wereldbekerwedstrijden hadden overgeslagen, kwamen alle drie al eerder in het programma in actie. De Jong, die Carlijn Achtereekte twee ritten voor haar al een baanrecord zag rijden, ving haar race ietwat voorzichtig aan. "Ik had Carlijn al kapot zien gaan, maar ik had wel harder moeten rijden in het begin." Achtereekte strandde uiteindelijk net naast het podium op plek vier.

De Jong noteerde een tijd van 3.59,41, goed voor een verbetering van het oude baanrecord van Sablikova. Even later dook ook Voronina onder het oude baanrecord, dat op 4.00,64 stond. "Toen ik haar zo dichtbij zag eindigen, wist ik wel dat het lastig zou worden. Jac zei op het gegeven moment dat Sablikova er nog onder zou duiken, en dat gebeurde ook."

Met de tweede plaats is De Jong dan ook zeker niet tevreden. "Natuurlijk wil je hier voor de titel gaan. Ik spring nu dus ook zeker geen gat in de lucht. Je probeert altijd wel ergens iets positiefs uit te halen, maar deze tweede plaats is gewoon waardeloos", vertelde ze in de catacomben van de Max Aicher Arena.

Ook Ireen Wüst ging te snel van start, waarna ze, zoals ze van tevoren aangekondigde, 'alles of niets' speelde. In de laatste twee ronden liep haar schema te ver op om de concurrentie te bedreigen. Na 3000 meter zette de Brabantse 4.01,45 op de klok, goed voor de vijfde plaats. "Het was geen speciale rit, maar het ging best oké. Ik zat echter na afloop helemaal kapot. Het is zoals het is", sprak ze gelaten. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 10 feb 2019 om 12:23