Terwijl het seizoen nog maar net onderweg is, heeft Ted-Jan Bloemen (33) zijn eerste grote prijs al te pakken. Nee, geen medaille of een wereldrecord, maar een prijs die zich in geen enkel opzicht laat vergelijken met een schaatsonderscheiding. In september werd Bloemen voor het eerst in zijn leven vader. "Als Fiene lacht, is je dag weer goed."

Het eerste blok met World Cups zit er inmiddels op en dat betekent dat Bloemen eindelijk weer naar huis mag. Terug naar zijn vrouw en dochtertje in Calgary, de stad waar hij sinds 2014 woonachtig is. Oké, tussen de tweede World Cup in Tomaszów Mazowiecki en de derde in Nur-Sultan heeft hij weliswaar een weekje in Nederland doorgebracht met Marlinde en Fiene, maar nu mag hij na zes lange weken door Europa en Japan eindelijk écht naar huis.

Als Bloemen de balans opmaakt na de eerste vier wereldbekerwedstrijden kan hij niet ontkennen dat de absolute topvorm er nog niet is. De olympisch kampioen op de 10 kilometer is namelijk nog niet verder gekomen dan een achtste, twaalfde en vierde plek op de 5 kilometer en een zevende plek op de 10 kilometer. Dat hij in deze periode van het seizoen nog niet mee zou doen om de winst, was vooraf wel een beetje ingecalculeerd. Zijn focus lag deze zomer op het vaderschap.

"Ik geef toe dat ik normaal gesproken wel wat meer geïnteresseerd ben in de World Cups", stelt Bloemen, die de eerste vier voornamelijk heeft gebruikt om wedstrijdritme op te doen. "Ik heb natuurlijk een hele speciale zomer gehad, waardoor de focus nog niet helemaal op de wedstrijden lag. Als ik kijk naar de uitvoering van mijn races, kan ik best tevreden zijn. Ik weet dat ik aan het opbouwen ben, maar de manier van rijden geeft me vertrouwen. Ik zie mezelf absoluut nog groeien de komende maanden."

Huishouding
Het is voor Bloemen niet de eerste keer dat hij met een (kleine) achterstand aan het seizoen begint. In het na-olympische seizoen ging hij samen met zijn vrouw Marlinde twee maanden op roadtrip door Azië en zette hij zijn schaatsen tijdelijk in de ijskast. De terugkeer op het ijs viel hem zwaar, maar Bloemen was niet van plan het seizoen vroegtijdig te beëindigen. Hij knokte zich knap terug en met een vijfde plek op de WK Afstanden en op het WK Allround sloot hij zijn seizoen toch nog met een goed gevoel af.

Een maand na het WK Allround werd de pret alleen nog maar groter toen Ted-Jan en Marlinde wereldkundig maakten dat ze hun eerste kind verwachtten. Het nieuws zorgde ervoor dat Bloemen vanaf april niet alleen meer de 'topsporter' was, maar ook de 'echtgenoot' die zijn vrouw wilde ontlasten. "Ik heb een aantal taken in de huishouding opgepakt die ik normaal aan haar overliet", stelt de in Leiderdorp geboren schaatser met enige trots. "Het komt natuurlijk allemaal op haar aan die periode en op deze manier kon ik ook mijn steentje bijdragen."

Sinds de komst van Fiene ('de allermooiste baby ter wereld') wilde de kersverse vader alles van het 'kleine bloemetje' meemaken, maar er moest natuurlijk ook gewoon getraind worden. Tijdens de eerste weken was het zoeken naar de balans tussen het echtgenoot, vader en schaatser zijn; inmiddels heeft hij de juiste weg gevonden. "Ik had de neiging om overal over na te denken, maar het werkt beter als je je concentreert op hetgeen wat je aan het doen bent. Je moet niet een aantal dingen half doen, maar alles goed. Dat vergt discipline en commitment."

Envelop
Die commitment heeft hij ook nodig als hij zes weken in het buitenland zit voor de World Cups. Terwijl zijn vrouw en dochter duizenden kilometers verderop in een hele andere tijdzone leven, proberen ze via FaceTime elke dag een praatje te maken. Vanuit huis heeft Bloemen ook nog een bijzonder presentje meegekregen: een stapeltje met foto's van Fiene. "Mijn vrouw had een aantal foto's in een envelop gedaan zodat ik er elke dag eentje kon bekijken", glundert Bloemen. "Vlak voor het slapen gaan, ging ik er dan één bekijken. Daar keek ik wel naar uit."

Volgens Bloemen geeft Fiene hem veel energie en is ze een extra stimulans om de komende jaren heel hard te schaatsen. Soms denkt hij er weleens over na hoelang het duurt voordat ze herinneringen begint op te bouwen. "Hoe mooi zou het zijn als ze later kan zeggen: mijn vader was schaatser en ik heb hem een wedstrijd zien winnen? Daar denk je wel over na. Ik weet alleen niet of ik daarvoor nog lang genoeg schaats", aldus Bloemen, die nog niet aan stoppen denkt.

Bij de volgende Olympische Spelen in Beijing is hij 35 jaar, maar zijn lichaam is volgens hem nog lang niet op. "Ik heb de afgelopen jaren een hoop wijsheid en ervaring opgedaan, dus ik denk dat ik nog wel een piekje kan leggen", vervolgt de langeafstandsspecialist. "Of ik mijn olympische titel koste wat kost wil prolongeren? Het is moeilijk om dat soort doelen te stellen, want ik heb niet in de hand wat anderen doen. Eén ding weet ik zeker: als ik daar aan de start sta, zal ik op mijn best zijn en het gevecht aangaan."

Voor dit seizoen richt Bloemen zijn pijlen op de WK Afstanden in Salt Lake City. Een wereldtitel is één van de weinige prijzen die nog ontbreekt op zijn indrukwekkende palmares. "Ik beschouw mijn carrière als een succes, maar het is nog niet compleet. Ik zou heel graag een wereldtitel willen en het WK in Salt Lake City is mijn beste kans om wereldkampioen te worden." Nee, het heilige vuur is nog altijd niet verdwenen bij de Nederlandse Canadees. "En zeker niet met Fiene als inspiratiebron."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 12 feb om 09:45