Eind vorig schaatsseizoen zette Ted-Jan Bloemen zijn huis in Heerenveen te koop en emigreerde naar Canada om daar zijn schaatsloopbaan te vervolgen. Die stap bevalt hem tot nu toe goed. “Ik voel me op dit moment meer Canadees dan Nederlander.”

Bloemen had altijd al een dubbele nationaliteit, maar maakte aanvankelijk gebruik van zijn Nederlandse paspoort. Vorig jaar besloot hij over te stappen naar Canada. “Ik heb nu de kans om een aantal jaren ergens naartoe te werken”, zegt Bloemen. “Zonder elk jaar in een nieuwe omgeving terecht te komen.”

In Nederland moest Bloemen elk jaar zijn best doen om weer een plekje in een schaatsploeg te vinden, in Canada is de concurrentie minder groot en hoeft hij niet van jaar tot jaar te leven en te trainen. Hij rekent erop dat hij op die manier meer uit zichzelf kan halen. “Ik kan vooruitkijken en ik kijk dan zeker naar het podium op de Spelen van 2018.”

Positief verrast

Hij heeft nog geen moment spijt gehad van zijn beslissing om naar het geboorteland van zijn vader te emigreren. “Ik was positief verrast over de sfeer in het team. Ik werd met open armen ontvangen”, zegt hij. “Ik heb ook veel geleerd van de Canadese normen en waarden.” De mensen in Canada zijn vriendelijker, beleefder.

De terugkeer in Thialf voelt voor de 28-jarige schaatser daarom niet als thuiskomen, maar als op reis zijn. Hij voelt zich op zijn plek in Calgary en droomt zelfs al in het Engels.

Leerjaar

Donderdag debuteerde Ted-Jan Bloemen op de WK Afstanden. Op de tien kilometer kwam hij tot een tijd van 13.17,24. Dat leverde hem een zesde plek op. Met zijn ambities voor een olympische medaille heeft Bloemen dus nog een weg te gaan.

Daar maakt hij zich geen zorgen over. “Dit is nog een beetje een leerjaar voor me en ik gebruik deze wedstrijden om van mezelf te leren en ook te wennen aan de omgeving”, legt Bloemen uit. “Ik moet dit jaar nog omgaan met alle transities en een basis leggen voor de toekomst.”

 Lees alles over de WK Afstanden op onze speciale pagina.

Door Erik van Lakerveld - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:33