Tickets
Shop
Langebaan 26 okt 2022

Wat moet je weten over het World Cup Kwalificatietoernooi?

Komend weekend is er tijdens het WCKT geen titel te winnen, maar enkel startbewijzen voor de World Cups. Voor de grootste schaatsers van ons land een ‘moetje’, voor de jongelingen een unieke kans om je te kunnen meten met ’s werelds besten. Hoe zit het toernooi in elkaar en op wie moet je letten?

Opzet toernooi
Drie dagen, tien individuele afstanden, vijftig startbewijzen en de mass start als vreemde eend in de bijt. Hoe zit het nu precies?

Op elke afstand zijn er vijf tickets voor de eerste twee World Cups (Stavanger, Heerenveen) te vergeven. De snelste schaatsers zullen normaal gesproken aanspraak maken op deze startbewijzen. Echter, de selectiecommissie van de KNSB mag ingrijpen. Mocht één van de kanshebbers op internationale prijzen zich niet plaatsen voor de wereldbeker – bijvoorbeeld vanwege een val, diskwalificatie of ziekte - kan die aangewezen worden. Na afloop van het weekend is het dus nog niet officieel wie zich plaatsen.

Voor de mass start en ploegenachtervolging gelden er speciale regels. Bondscoach Rintje Ritsma bepaalt wie er op die teamonderdelen zullen schaatsen tijdens de World Cups. Tijdens het WCKT wordt er wel een mass start gereden, maar die is dus niet doorslaggevend. De twee rijders op de mass start en de drie van de ploegenachtervolging kunnen per wereldbeker verschillen.

Kanshebbers
Natuurlijk zullen de ogen van 28 tot en met 30 oktober gericht zijn op Jutta Leerdam, Femke Kok, Kjeld Nuis, Thomas Krol, Irene Schouten en Patrick Roest. Zij horen bij de rijders die alleen maar kunnen verliezen. Hoe hebben deze schaatsers de zomer verteerd? Daarnaast is het altijd de vraag of de schaatsers die van ploeg gewisseld zijn – onder wie Leerdam en Roest - een stap hebben kunnen zetten of slaan de nieuwe trainingsmethodes niet aan?

Is Jutta Leerdam na een turbulente periode gelijk in vorm? | Foto : Neeke Smit

Bij dit toernooi is het vooral interessant om te letten op de nummers vier en vijf, voor wie een startbewijs op de wereldbeker al een beloning is. Joep Wennemars stapte over naar Jumbo-Visma van Jac Orie; kan hij zijn nieuwe status waarmaken en zich direct laten gelden in het seniorencircuit? In de laatste test reed hij een nieuw persoonlijk record, dus met de vorm zit het wel goed.

Janno Botman, Serge Yoro, Stefan Westenbroek, Louis Hollaar, allemaal mochten ze al eens proeven aan het echt internationale werk. Dit jaar lijken ze verder door te groeien en willen ze graag de gevestigde orde bedreigen. Evelien Vijn, Kayo Vos en Gert Wierda komen net kijken bij de senioren en dromen ook van die wereldbekers. 

Marijke Groenewoud vertelde dat ze een echte langebaanschaatser wil worden, met een focus op de 1500 en 3000. Dit weekend kan ze grote stappen zetten in haar missie en laten zien of de kloof naar Irene Schouten en Antoinette de Jong – Rijpma al (bijna) gedicht is. Schouten op haar beurt rekent erop dat ze haar tickets naar de World Cups zal bemachtigen, maar hoeft niet per se op het podium te eindigen:"Ik moet pas eind december hard schaatsen".

Tijdens de IJsselcup verpulverde Marijke Groenewoud haar persoonlijk record op de 3.000 meter, kan ze dit weekend zich bij de top-5 voegen? | Foto : Neeke Smit

En welke schaatsers weten zich te herpakken na een mislukt olympisch seizoen? Merel Conijn, Marwin Talsma, Melissa Wijfje en Dai Dai N’tab vielen vorig jaar buiten de boot voor de Olympische Spelen, maar zullen zich nog tot de top van Nederland rekenen. We verheugen ons ook op de clashes: Jorrit Bergsma vs. Roest, Krol vs. Nuis, Leerdam vs. Kok. Worden de eerste steken onder water al uitgedeeld of houden de rijders hun kruit droog? Kortom: een druk weekend, waar veel op het spel zal staan. 

Hoe kun je het volgen?
Er zijn nog enkele tickets te verkrijgen voor het World Cup Kwalificatietoernooi, dus wees er snel bij! Op vrijdag zijn de wedstrijden te volgen via NOS.nl, op zaterdag en zondag wordt er ook liveverslag gedaan op televisie. Via schaatsen.nl, Instagram, Facebook en Twitter houden we je op de hoogte van het laatste nieuws, interviews en uitslagen. Je kunt meer informatie vinden over het WCKT op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan