Tickets
Shop
Nieuws 29 sep 2022

Jutta Leerdam: 'Het zijn hectische maanden geweest'

Jutta Leerdam heeft een turbulente periode achter de rug. Het duurde lang voordat het contract met Jumbo-Visma getekend was en ze verbrak deze zomer haar relatie met Koen Verweij. De 23-jarige schaatsster heeft het er moeilijk mee gehad, maar ze wil zich vooral richten op het schaatsen en kijkt uit naar het komend seizoen. “Ik weet dat ik onder druk goed kan presteren.”

Foto : SCS/Margarita Bouma

“De overstap naar Jumbo-Visma bevalt goed”, benadrukt Leerdam nog maar eens. “De klik met Jac (Orie, red) is er en ik geloof in zijn aanpak. Hij denkt dat ik nog veel harder kan schaatsen, dat er nog meer rek in zit. Vooral op technisch vlak.” Toch duurde het lang voordat de handtekening van de Westlandse  op papier stond. “Sportief waren we er snel uit. Maar ik wil ook de vrijheid hebben om mijn eigen merk te blijven ontwikkelen.” Met ruim drie miljoen volgers op Instagram is Leerdam een heuse influencer. “Het is leuk om te doen en het geeft me energie. Zo lang het mijn prestaties op het ijs niet in de weg staat, blijf ik daarmee bezig. Het is fijn dat de ploeg mij die vrijheid geeft, dat is ook voor hen een nieuwe stap.”

Met haar nieuwe teamgenoten kan ze het uitstekend vinden. “Ik ben blij dat ik weer bij Dai Dai N’tab in de ploeg zit. Hij is m’n beste vriend, dat voelt heel vertrouwd. Ik had alleen wel verwacht dat er meer haantjes in de ploeg zouden zitten. Soms denk ik tijdens een training weleens: wie neemt nou de leiding? Thomas (Krol, red) is een lieve jongen, maar hij is niet echt een leiderstype. Dat ben ik zelf wel, maar ik ben ook de enige vrouw in een sprintploeg. Ik wil niet altijd degene zijn die wel even zegt hoe we het gaan doen.”

Leerdam, die in Beijing zilver won op de 1000 meter, heeft het niet altijd makkelijk gehad de afgelopen maanden. De relatiebreuk met Koen Verweij in de zomer, met wie ze ruim vijf jaar samen was, deed pijn. “Het liep al een tijdje niet meer helemaal lekker in onze relatie. Dat is lastig als je middenin een olympisch seizoen zit. Deze zomer was het officieel klaar. Voor mij was het erg wennen, want we waren meer dan vijf jaar samen en we waren veel bij elkaar. Koen was niet alleen mijn liefdespartner, hij gaf me ook veel zelfvertrouwen op het ijs. Voor mijn carrière is hij heel belangrijk geweest. Het is een gek gevoel dat je bepaalde dingen nu niet meer met iemand deelt.”

Samen met Koen Verweij richtte Jutta Leerdam vorig jaar een eigen ploeg op | Foto : Neeke Smit

Is er iemand die de rol van Verweij heeft overgenomen? Leerdam lacht. “Die rol heb ik voornamelijk zelf overgenomen. Ik wil meer vanuit mijn eigen gevoel doen. Ireen Wüst is daarin echt een voorbeeld. Zij heeft in zoveel verschillende situaties gezeten, maar ze stond er altijd als het moest. Omdat ze zelf haar eigen trucje kent. Dat probeer ik ook te doen. Ik heb al bewezen dat ik - no matter what - kan presteren als het moet. Dat wil ik doorzetten.”

Terug naar het schaatsen. De wereldkampioene sprint van afgelopen winter is volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat vooral draait om het WK Afstanden in maart in Heerenveen. Om op dat toernooi te pieken heeft haar nieuwe coach voor een andere trainingsopbouw gekozen dan ze voorheen gewend was. “In maart moet ik in topvorm zijn. De afgelopen periode heb ik veel minder op het ijs gestaan dan andere jaren. Het wordt een lang seizoen, ik zal nog genoeg schaatsen deze winter. Het doel is om tijdens het seizoen te blijven groeien, steeds een beetje beter worden. Misschien rijd ik in november niet zo hard als vorig jaar, maar juist dan moet ik rustig blijven en vertrouwen houden in de aanpak van Jac.”

Jutta Leerdam werd in maart wereldkampioene sprint | Foto : Soenar Chamid

Bij haar vorige ploeg Worldstream-Corendon was Leerdam hét uithangbord. Alle aandacht ging naar de 23-jarige schaatsster, maar dat had ook z'n schaduwkanten. “Er lag heel veel druk op mij. Ik kreeg letterlijk te horen: ‘Je moet presteren, anders komt er misschien geen nieuwe sponsor.’ Maar ik weet dat ik goed onder druk kan presteren en gelukkig waren de prestaties vorig jaar prima. Dat heeft me wel meer zelfvertrouwen gegeven.”

Ook bij Jumbo-Visma weet ze dat veel ogen op haar gericht zullen zijn. “Maar we hebben meer goede schaatsers in onze ploeg. Dan is het wel prettig om me af en toe in het team te verschuilen, dat niet altijd de focus alleen op mij ligt. Afgelopen seizoen was het prima hoor, ik heb er heel veel van geleerd. Maar ik denk dat het nu goed is voor mij om in een team te zitten met iets meer body .”

De 1000 meter blijft het grote speerpunt, op die afstand wil ze in maart wereldkampioen worden. Daarnaast wil Leerdam de 1500 meter vaker gaan rijden. Maar wat kan ze op die afstand? Haar persoonlijk record staat op 1:53,64, gereden tijdens het Daikin NK Afstanden van vorig jaar in Heerenveen. “Jac, wat zit er in op de 1500 meter?”, vraagt ze aan haar coach die even verderop staat. Orie denkt na, maar het blijft stil. “Dit duurt wel lang”, lacht Leerdam. Uiteindelijk komt toch het antwoord van haar coach. “Dat is altijd lastig om te zeggen. Op termijn zit er wel een baanrecord in Thialf in." 

Leerdam: “Op een goede dag kan ik zeker goed presteren op de 1500 meter. Ik zal die afstand heel anders rijden dan bijvoorbeeld Antoinette de Jong doet. Met meer power aan het begin. Daarnaast wil ik ook de 500 blijven rijden, maar mijn focus ligt op de 1000 meter. Dat is echt mijn afstand.” 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan