Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 okt 2022

Otterspeer troeft Wennemars af, Stolz rijdt wereldrecord junioren

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Otterspeer troeft Wennemars af, Nuis en Krol komen tekort
Een week voor het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) hebben de Nederlandse schaatsers nog één keer de benen kunnen testen. Bijna alle rijders van Jumbo-Visma en Reggeborgh stonden aan de start in Thialf. Hein Otterspeer is op tijd in vorm, want hij won de 1000 meter in 1.08,62. De overstap van Joep Wennemars naar Jumbo-Visma legt hem geen windeieren, want aan de vooravond van de schaatswinter verbeterde hij zijn persoonlijk record (1.08,80), Louis Hollaar completeerde het podium (1.08,96). Kjeld Nuis (1.08,99) en Thomas Krol (1.09,28) kwamen tekort voor de overwinning en mogen komende week aan de bak.

Op de kortste afstand versloeg Femke Kok (37,96) haar rivale Jutta Leerdam (38,04). Michelle de Jong eindigde als derde (38,16). Janno Botman was het snelste bij de mannen, hij zette exact 35 seconden op de klok. Beau Snellink eindigde als eerste op de 3.000 meter (3.42,78), Sanneke de Neeling won de 1000 meter bij afwezigheid van Leerdam in 1.16,80. Alle uitslagen vind je hier

Jordan Stolz verbreekt juniorenwereldrecord
De Amerikaanse schaatsers strijden dit weekend al om tickets voor de World Cups. In Salt Lake City legde op zaterdag Jordan Stolz beslag op de 1000 meter in een nieuw wereldrecord voor junioren, 1.06,47. De 18-jarige rijder was daarmee bijna een halve seconde sneller dan het oude wereldrecord, wat hij afgelopen seizoen tijdens de vierde World Cup in Calgary had geschaatst. Ook de 500 meter en de 1500 meter waren een prooi voor Stolz. Op die laatste afstand verbeterde hij met 1.43,16 het nationale juniorenrecord.

De overige winnaars waren olympisch kampioene Erin Jackson (1e 500 meter), Kimi Goetz (2e 500, 1000 en 1500 meter), Mia Kilburg - Manganello (3000 en 5000 meter), Cooper Mcleod (2e 500 meter), Ethan Cepuran (5000 meter) en Casey Dawson (10.000 meter). De volledige uitslagen van het Amerikaanse kwalificatietoernooi zijn hier te vinden. 

Jordan Stolz, pas achttien jaar, kan hij dit jaar Thomas Krol en Kjeld Nuis al bedreigen? | Foto : Soenar Chamid

Kodaira wint bij afscheid nationale titel 
De Japanse schaatsster Nao Kodaira heeft haar carrière in stijl afgesloten. De olympisch kampioene op de 500 meter van 2018 pakte in een tijd van 37,49 haar achtste nationale titel op rij. Ze eindigde ruim zeven tienden voor nummer twee Miho Takagi, de zilverenmedaillewinnares van Beijing. Veel Japanse fans waren naar Nagano afgereisd om Kodaira aan te moedigen, voor het eerst sinds de Spelen van 1988 was er geen lege plek meer te vinden in de M-Wave. Als verrassing kwam Marianne Timmer, de coach van 'de boze kat' bij Team Continu, om haar oude pupil uit te zwaaien.  


IJsbaan Inzell genoodzaakt om ijs trager te maken
Net als veel Nederlandse ijsbanen heeft ook de Max Aicher Arena te lijden onder de energiecrisis. De Duitse overheid verplicht sportlocaties om zoveel mogelijk energie te besparen, voor deze ijsbaan komt dat neer op twintig procent. Mocht dit aantal niet behaald worden, loopt de ijsbaan kans om financieel gekort te worden. Omdat het ontvochtigen van de zaal en het afkoelen van het ijs de meeste energie kosten, wordt daar voornamelijk op bezuindigd. Het onvermijdelijke gevolg is dat de schaatsers minder hard kunnen rijden en de kwalificatielimieten voor internationale wedstrijden buiten bereik raken. Kjeld Nuis meldde al dat de omstandigheden in het Duitse Inzell erbarmelijk waren tijdens zijn trainingskamp en olympisch kampioen Thomas Krol kwam niet verder dan 1.09,9 op de 1000 meter. 

Het hoofd van de Max Aicher Arena, Hubert Kreutz, heeft daarom een open brief naar de ISU geschreven. Hij hoopt op een 'compromis tussen internationale eisen en lokale omstandigheden'. De problemen voor de ijsbaan dreigen nog groter te worden, want naar verwachtig zullen de energiekosten in 2023 verdubbelen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan