Tickets
Shop
Nieuws 22 okt 2022

Gert Wierda raast door, Eline van Voorden schittert

In de Beloftendivisies voor de vrouwen en mannen leverden de finales van beide wedstrijden heerlijk kijkgenot voor de vele toeschouwers op. Van de winnaars in beide categorieën zullen we dit seizoen vast meer vernemen van het marathonfront: Eline van Voorden (foto) en Gert Wierda.

Foto : Neeke Smit

Gert Wierda en Homme Jan de Groot maakten er in de slotfase van de rit voor de beloften een geweldig spektakelstuk van, in de geest van de welbekende kat en de muis. Rondenlang joeg de rijder van Bouwselect op de stayer van Royal A-ware, maar wat De Groot ook probeerde, Wierda liet zich de eerste marathonzege van deze winter niet meer ontnemen. Zo bewees hij opnieuw dat schaatsen onder zware omstandigheden aan hem is toevertrouwd. Een week geleden rammelde hij op het 'schuurpapier' in Deventer het baanrecord voor neo-senioren op de vijf kilometer aan flarden. De Fransman Germain Deschamps eindigde als derde.

In het vrouwenveld net onder de Topdivisie bleek Eline van Voorden (Fortune Coffee) de strafste van allemaal. Halverwege de wedstrijd buffelde ze al een tijdje met twee metgezellinnen vooruit. “Toen dacht ik dat het wel lastig zou worden om dat met z’n drietjes uit te rijden. Nadat de eerste zich had laten afzakken, nam ik me voor het nog heel even te proberen en dan te zien wat er te halen zou zijn. Ik keerde ook terug in het peloton, maar daar herstelde ik zo snel van mijn inspanningen dat ik met drie ronden op de teller een laatste aanvalspoging aandurfde. Ik bleef voor de groep, en wist het zelfs tot op de streep vol te houden. Super!”, zo becommentarieerde de Zoetermeerse haar eerste marathonoverwinning ooit.  Lidia Tempert sprintte naar plek twee, nipt voor de jonge Sofia Schilder. Van Voorden: “Tot vandaag stond ik niet eens een keer op het podium. Ik heb echt genoten van Amsterdam. Het ijs was ondanks de hoge temperaturen goed te noemen, vond ik.”

De uitslagen van de mannen staat hier, die van de vrouwen hier 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan